Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
A közlemény szerint az SZTE mintegy ötszáz oktatója, kutatója és hallgatója mutatja be saját tudományterületét. Az érdeklődőket kora délutántól egészen késő éjszakáig laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, bemutatók, kalandtúrák, workshopok sora várja, ezek egy része előzetes regisztrációhoz kötött. A programok kiválasztását az SZTE Kutatók Éjszakája nevű mobilalkalmazás is segíti.
Látogatható ezen az estén az egyetem Gellért Albert Anatómiai Múzeuma, a Koch Sándor Ásványgyűjtemény, tartanak interaktív tárlatvezetést az ősmaradványtárban és bemutatják az SZTE Mérnöki Karának versenyautóit is.
A laboratóriumokban, előadótermekben szervezett programok mellett szabadtéri rendezvény is várja az érdeklődőket, másfél órás kerékpározás során akár Szeged gazdasági fejlődésének múltját és jelenét is megismerhetik.
Az SZTE mellett a Szegedi Biológiai Kutatóközpont is szervez programokat: a látogatók többek között mikrogépeket nyomtathatnak, megismerkedhetnek az elektromikroszkópia módszereivel, de hallhatnak arról is, hogy modellezhetők az emberi betegségek transzgenikus egerekkel.
Hódmezővásárhelyen az SZTE Mezőgazdasági Kara szervez programokat, melyeken a többi közt az érdeklődők gyógynövény-felismerésen, növény- és rovarismereti teszten tehetik próbára tudásukat, végigkövethetik egy kisebb testű madár preparálásának mozzanatait, de kiderül az is, hogy honnan jön és hová tart a pollen.
Erre az estére megnyitja kapuit a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet is a nagyközönség előtt. A vendégek megismerkedhetnek a kutatóvá, felhasználóvá válás lépéseivel: az épület berendezéseinek használatát bemutató biztonsági oktatáson vehetnek részt, bepillanthatnak a kísérletek elvégzését megelőző folyamatokba, megtudhatják, milyen mérések végezhetők a lézeres berendezésekkel és munkájuk végén még publikálhatnak is.