Nézzük előbb az Origó cikkét, mely hírül adja, hogy azonosították a gyilkost:
Egy amatőr detektív oldotta meg minden idők egyik legnagyobb kriminalisztikai rejtélyét. A legmodernebb törvényszéki ismeretek segítségével azonosította Hasfelmetsző Jacket.
1888 őszén legalább öt brutális gyilkosságot hajtottak végre London Whitechapel negyedében. Azóta könyvek és filmek százai próbálták kideríteni, ki lehetett a tettes. Leggyakrabban hat lehetséges gyilkost emlegettek.
Az egyik áldozat, Catherine Eddowes holtteste mellett találtak egy sálat, amelyet megvizsgáltak, és kiderült, hogy nem csupán az asszony vére van rajta, de tartalmazza a gyilkos DNS-ének maradványait is.
Ez azután derült ki, hogy egy 48 éves üzletember, Russell Edwards megvásárolta egy árverése a sálat dr. Jari Louhelainen molekuláris biológus, biokémikus segítségével, aki a szenzációról beszámoló Daily Mail szerint világszerte szaktekintélynek számít a régi bűnügyekhez kapcsolódó genetikai nyomok elemzésében.
Louhelainennek sikerült DNS-t kinyernie az anyagból, amelyet összehasonlítottak Eddowes és az egyik gyanúsított leszármazottjainak a DNS-ével – és tökéletes egyezést találtak.
Hasfelmetsző Jack tehát Aaron Kosminski volt. A Lengyelországban született fodrász Whitechapelben élt, alig kétszáz méterre a harmadik gyilkosság helyszínétől a nővérével és két fivérével. 23 éves volt a gyilkosságok elkövetése idején. Mentális problémái miatt elmegyógyintézetbe zárták, ott halt meg 1919-ben.
A világszenzációról Russellék könyvet írtak, amely a napokban jelent meg.
Megtudtuk tehát, hogy Kosminski 23 éves volt a gyilkosságok elkövetése idején, és elmegyógyintézetben halt meg 1919-ben. Egy "apróságot" azonban - ezúttal is - elhallgatott az Origó. Nem így például az esetről ugyancsak beszámoló The Independent vagy a The Daily Mail, mely véletlenül az Origó forrása - de ők valahogy átsiklottak felette. De persze csak ártatlan figyelmetlenségből.
Zoom
De nem is kell feltétlenül angol nyelvű sajtót olvasni, még a Wikipédia magyar oldala is közlékenyebb az Origónál:
Aaron Kosminski (született: Aron Mordke Kozminski, 1865. szeptember 11. - 1919. március 24.) lengyel zsidó volt, aki 1891-től a Colney Hatch elmegyógyintézet ápoltja volt. Kosminskit Macnagthen vette fel a gyanúsítottjai listájára 1894-ban írt feljegyzéseiben, valamint Donald Swanson egykori főfelügyelő Robert Anderson felügyelő jelentésének egy másolatának margójára szintén feljegyezte. Anderson azt állította, hogy egy lengyel zsidót azonosítottak Hasfelmetszőként, de nem indult eljárás, mert az ezt valló tanú szintén zsidó volt és nem volt hajlandó vallomást tenni hittársa ellen. Egyes szerzők szkeptikusak Andersonnak eme és legtöbb más kijelentéseivel szemben is, míg mások felhasználják azokat saját elméleteikben. Jegyzeteiben Macnaghten kijelentette, hogy senkit sem azonosítottak elkövetőként, ami teljesen ellentmond Anderson feljegyzéseinek. Kosminski Whitechapelben élt, az elmegyógyintézetben ártalmatlannak bizonyult. Őrültsége akusztikus hallucinációk formájában jelentkezett, valamint paranoiás félelmet mutatott, ha más emberek etették őt, illetve elutasította a mosakodást vagy fürdést.
Persze nem csodálkoznánk, ha az igazság kiderülése után eltűnne a származásra vonatkozó rész.
Zoom
A szóbanforgó sál
Zoom


Szelíd tekintet - a megnevezhetetlen származású gyilkos
Zoom
És a gyilkos fegyver
Azonban, mint tudjuk, az Origó nem egyedül vívja harcát a hiteles tájékoztatás ellen - ne feledkezzünk meg a kiválasztotti küzdelem zászlóshajójáról, a Zsindexről sem! Ugyanazt a Daily Mail-cikket használják forrásként, és ugyanúgy elhallgatják, hogy egy magukfajtáról van szó. Sőt még rá is tesznek egy lapáttal, lengyel származásúnak hazudva a gyilkost. (Tehát jó tudni: ha Pákó hazánkban kezd el szaporodni egy másik afrikaival, a kis purdé magyar származású lesz.)
Így számolnak be ők az esetről:
Kiderült, ki volt Hasfelmetsző Jack
DNS-vizsgálatok alapján fényt derítettek Hasfelmetsző Jack kilétére: a híres sorozatgyilkos a lengyel származású fodrász, Aaron Kosminski volt, akit már a nyomozás során is gyanúsítottak, de végül nem tudták bebizonyítani a bűnösségét – írja a Daily Mail.
Hasfelmetsző Jack gyilkosságai eddig rejtélyt jelentettek a kriminológusok számára, és megannyi könyv, film, és összeesküvés-elmélet született róluk. A rejtély megoldására 126 évet kellett várni: az egyik áldozat kendőjén ugyanis nem csak a saját, hanem a gyilkos véréből is találtak, amit Dr. Jari Louhelainen, egy finn biológus vizsgált meg.
A vizsgálat során a professzor összehasonította az áldozat és a gyilkos DNS-ét a leszármazottaikéval, és ezek alapján bebizonyosodott, hogy Aaron Kosminski volt a gyilkos.
Az öt gyilkosságot 1888 őszén követte el Kosminski a kelet-londoni Whitechapelben. Az azóta eltelt időszakban több mint száz embert gyanúsítottak az ügyben, többek közt Viktória királynő unokáját Albert herceget, Walter Sickert, a posztimpresszionista festőt, és a liberális miniszterelnököt, William Gladstone-t.
Nos, így tájékoztatnak ők. A végére még csak egy utolsó kérdés: vajon ha az elkövető magyar, esetleg német lett volna, és az áldozatok zsidók, ugyanígy kimaradt volna a megnevezésük a két idézett szövegből?...
(Kuruc.info)