Míg Európában naponta egy McDonald’s-t nyitnak, Oroszországban naponta egy ortodox templom épül. Putyin nyilvánvalóan a mai világ legnagyobb államférfije – Philippe de Villiers szenzációs interjúja a Valeurs Actuelles nevű francia hetilapban
Nem véletlen, hogy a balliberális túlsúlyban lévő hazai sajtó (index.hu, origo.hu, mancs.hu, 168 óra, ATV, RTL Klub, Klubrádió és társai) soha nem idézi a legizgalmasabb francia hetilapot, a Valeurs actuelles-t (Mai értékek). A jobboldali, igen tekintélyes konzervatív újság szeptember 5-i számában az 1949-ben született Philippe de Villiers-vel készített interjút, akit igen sok támadás ért azért is, mert Vlagyimír Putyin orosz elnökkel találkozott, és őt kiemelkedő államférfinek tartja. A bevándorlást is teljes mértékben ellenző politikus 2007-ben indult pártja, az MPR (Mozgalom Franciaországért) képviselőjeként az elnökválasztáson, amelyet Nicolas Sarkozy nyert meg.

Villiers-re a nyugati politika és a sajtó nemcsak azért haragszik, mert Putyint támogatja, hanem Ukrajna keleti részének elszakadása mellett állt ki, és többször kifejezte reményét, hogy a NATO eltűnik.
A többoldalas interjúban Villiers újságírói kérdésre elmondta, hogy Putyinnal a cárok nyári palotájában találkozott. „Úgy viselkedik, mint egy igazi államfő, hazafi, aki helyükre próbálja állítani az egykori Oroszország politikai, kulturális és erkölcsi értékeit”. A mai világ legnagyobb államférfija és stratégája, jelentette ki a francia politikus. „Míg Európában naponta egy McDonald’s-t nyitnak, Oroszországban naponta egy ortodox templomot építenek”, jegyezte meg Villiers interjúja elején. Ami Franciaországnak a NATO-ban vállalt szerepét illeti, ezt mondta: „Nemcsak Franciaországnak kell onnan távoznia, de a NATO-nak el kell tűnnie”, mert az egy Amerika által vezérelt imperialista tömörülés.
A politika természetét tudakoló kérdésre azt válaszolta, hogy „az benne kizárólag undort kelt”. A törvényhozókról általában mondta azt, hogy „gyávaságuk visszataszító”.
Az Európai Unióra térve Villiers kijelentette, hogy az „Washington eszköze” és onnan Franciaországnak azonnal ki kellene lépnie, valamint ismét be kellene vezetnie a frankot az euró helyett már csak azért is, mert azzal 20-30%-kal alacsonyabbak lennének az árak. Ezzel kapcsolatban Maurice Allais Nobel-díjas közgazdászt idézte, aki szerint „igen nehéz közös pénzt létrehozni, de igen könnyű abból kilépni”. A nacionalizmusról pedig azt a véleményét fejtette ki, hogy nem az okoz háborút, hanem az imperializmus (gyarmatosítás, gyarmattá tétel). „Franciaország Brüsszel kantonja lett, Brüsszel pedig az Egyesült Államok tartománya”, mondta.
Arra a kérdésre, hogy 2017-ben Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökét megválaszthatják-e Franciaország elnökének, nemcsak igennel felelt, de hozzátette: „2017 politikai Fukusima lehet”. (A japán erőművet szökőár pusztította el.)
Az pedig csupán véletlen, hogy a hetilap 25-ik oldalán egy fotót közöl, amelyet a francia oktatási minisztérium tett fel büszkén Facebook-oldalára. Azon 7, padon ülő francia kisiskolás látható. Közülük 6 fekete. A minisztérium pedig arról panaszkodott, írja a Valeurs actuelles, hogy milyen sok „rasszista” támadást kapott a fotó közlése nyomán.
(Lovas István, Fb, 2014-09-15)