Exporttermékké válhat Oroszország számára az úszó atomerőmű – jelentette ki Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, amikor felkereste a szentpétervári Balti Üzem hajógyárat, ahol a vízi energiaszolgáltató első példányát építik.
Zoom
A Lomonoszov akadémikusról elnevezett hajó a korábban közzétett tervek szerint Oroszország egyik legzordabb részén, a csukcsföldi Pevekben működik majd, Rogozin szerint azonban külföldön is nagy lehet a kereslet az orosz rövidítéssel csak PATESZ-ként emlegetett úszó erőművek iránt. „Viszik majd, mint a cukrot” – idézték a hírügynökségek a szavait, amelyek szerint a következő másfél évtizedben 10-15 darabra biztosan lesz vevő ebből a gigantikus szerkezetből, amelynek építési költségeit korábban darabonként több mint 600 millió dollárra becsülték.
A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó részvénytársaság, az Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett KLT-40SZ típusú reaktorból kettő működik majd egy 21,5 ezer tonna vízkiszorítású hajón. A PATESZ így több mint 70 megawatt elektromos és 300 megawatt hőenergia leadására lesz képes, vagyis akár egy 200 ezer lelkes város számára is meg tudja teremteni az alapvető életfeltételeket. Emellett napi 240 ezer tonna tengervíz sótalanítására is alkalmas.
A Lomonoszov akadémikus építése még 2007-ben kezdődött a szeverodvinszki Szevmas Művekben, majd egy évvel később áthelyezték a Balti Üzembe, ahol pénzhiány miatt elakadt a munka, de 2012 decemberében a szentpétervári társaság és a Roszatom oroszországi atomerőműveket üzemeltető cége, a Roszenergoatom szerződést kötött a projekt befejezéséről. Ennek értelmében az első úszó atomerőművet 2016 szeptemberében kell átadni. Februárban azt közölték, hogy a munkálatok 75 százalékát már elvégezték, Rogozin pedig megerősítette: nincs változás a határidőben.
A politikus arról is beszélt, hogy nem a technológiát adnák el, hanem kész terméket szállítanának a külföldi megrendelők számára. Kína például nagy érdeklődést mutat iránta – jelentette ki. Két éve még az az elképzelés is felvetődött, hogy a PATESZ-ek gyártására és üzemeltetésére orosz-kínai vegyesvállalat alakulhat, ám Rogozin szavai arra utalnak, hogy aligha valósul meg ez az ötlet. Pedig a kezdeményező kínai fél azzal érvelt, hogy így egész flottát lehetne létrehozni, és a sorozatgyártás jelentősen csökkentené a költségeket. Kína a hozzá tartozó szigetek, valamint a tengeri gáz- és olajlelőhelyei számára biztosítana energiát az úszó atomerőművekkel, amelyek iránt 15 ország, Kínán kívül például Algéria, Argentína, Indonézia, Malajzia és Namíbia is érdeklődik.
(Atomenergia.info)