Ezt nyilatkozta a jobbikos politikus a Népszabadság megkeresésére. Szávay István alelnöktársa az alábbi megjegyzéssel osztotta meg a cikket a Facebook-oldalán:
Sok mindenben egyetértek Novák Előddel, és van jópár dolog, amiben nem. Nemzeti radikálisként úgy gondolom, hogy ebben most igaza van: "Nem feltétlenül baj, ha változik a Jobbik stílusa, mondandója és politikája – folytatta az alelnök. Baj akkor van, ha a párt az elveit feladva, fontos ügyekben is a közvélemény elvárásaihoz igazítja álláspontját."
A teljes cikk:
Már nem kell EU-zászlót égetni a figyelemért
Veszélyekkel is járhat a néppártosodás – állítja Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki szerint olyan nincs, hogy a stílus változása nem befolyásolja a tartalmat.
A Jobbik, amely saját definíciója szerint sokáig „nemzeti radikális” párt volt, újabban néppártként határozza meg önmagát, s a tapolcai időközi választáson elért győzelem után Vona Gábor pártelnök azt hangoztatta: eltökélt abban, hogy a néppárti folyamatot végigviszi a pártban. Már csak azt kell tisztázni, hogy a párt értelmezésében mi a különbség a kettő között. Mirkóczki Ádám szóvivő közölte, hogy alapvetően stílusbeli kérdésről van szó, és egy olyan stratégiáról, amely minden társadalmi réteget megcéloz. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a program lényeges elemeiben nem változott, a néppártiság inkább a méretre vonatkozik.
A tartalom továbbra is radikális, a stílus lényegesen mérsékeltebb – jelentette ki.
Vona nem titkolta – sőt, természetesnek nevezte –, hogy a Jobbikban vita folyt az új stratégiáról. Novák Elődnek, a Jobbik alelnökének még most, a tapolcai győzelem után is akadnak kétségei. Egyik oldalról örömteli – kezdte Novák –, hogy a Jobbik nagy párttá vált. Ma már nincs szükség „harsány megnyilvánulásokra” ahhoz, hogy a Jobbik véleménye egy adott kérdésről megjelenjen a sajtóban.
Nem kell például uniós zászlót égetni, ha a Jobbik azt szeretné, hogy az EU-t bíráló nézetei nyilvánosságot kapjanak – utalt saját esetére Novák Előd. Hozzátette: nem magánakció volt, amikor egy jobbikos tüntetésen 2012-ben felgyújtott egy EU-zászlót – a párt elnökségének jóváhagyásával tette, amit tett.
Zoom
Murányi Levente, Szabó Gábor, Gyüre Csaba és Novák Előd pártelnökségi tagok az EU hazánknak adott ultimátumára válaszoltak
"Korántsem csak stílusbeli változás tanúi lehettünk az elmúlt években, amikor már csak EU-szkeptikus, most pedig tán csak EU-realista a Jobbik. A tartalmi radikalizmusunk elvesztésének tekintem a párt álláspontjának hozzáigazítását a közvéleményéhez. Szerencsére nem tudok sok ilyen példát mondani, bár ez is épp elég, s szerintem nem indokolt, hiszen 2003-as alakulásunk óta csak fokozódott a nemzeti önrendelkezésünk lépésről lépésre történő megvonása, nemzethalálhoz vezet a tagságunk a földkérdéstől függetlenül is, hiszen az EU globalizál, belső népvándorlással összekeveri a népességet, és gazdaságilag is tönkretesz, gyarmatosít. Most ahelyett, hogy fokoznánk a társadalom EU-kritikusságát, pl. felelevenítve Orbán korábbi mondását, miszerint az Unión kívül is van élet (s ezt gazdasági számításokkal, tanulmányokkal alátámaszthatnánk, hogy mi az alternatíva), sajnos inkább az eddigi EU-elleneseket, sajátjainkat is átneveljük polkorrektebb irányba" - fogalmazott Novák az Alfahíren megjelent publicisztikájában.A Jobbik alelnöke ugyanakkor veszélyeket is lát a számára máskülönben ijesztően hangzó néppártosodásban. A stílus és a tartalom nem választható szét, ha változik az egyik, változik a másik is – mondta. Novák Előd erre már hónapokkal korábban, a jobbikos Alfahír portálon közölt terjedelmes írásában is felhívta a figyelmet.
Nem feltétlenül baj, ha változik a Jobbik stílusa, mondandója és politikája – folytatta az alelnök. Baj akkor van, ha a párt az elveit feladva, fontos ügyekben is a közvélemény elvárásaihoz igazítja álláspontját. Novák Előd nem sok esetet tud mondani, amikor ez megtörtént volna, de azért akad rá példa. A Jobbik ma már egyre inkább „politikailag korrekt” módon viszonyul az EU-hoz, nem követeli Magyarország kilépését az unióból.
Pedig – emlékeztetett rá az alelnök – a Jobbik régebben minden közleményét így jegyezte: „az EU-ellenes párt”. A Jobbik alapító nyilatkozatában ez áll: „Elfogadhatatlan számunkra az az uniós tagság, amely nemzeti függetlenségünk végzetes megcsonkításával jár!” Kevesen tudják – jegyezte meg Novák Előd –, hogy a Jobbik alapító nyilatkozatát Vona Gábor írta.
Feltételezésünkkel szemben Novák nem ellenzi a Jobbik néppártosodását. Közlése szerint csak annyit akar elérni, hogy a szavazótábor növekedésével együtt a párt a „hitelességét is megőrizze”.
Frissítés: Novák kapcsolódó Facebook-bejegyzése:
A Népszabadság is próbált éket verni a Jobbik vezetőségébe (pár napja pedig az ATV keresett azzal, hogy nem akarok-e elhatárolódni Vona Gábornak az EU-val és USA-val kapcsolatos, mérsékeltebb megnyilatkozásától), de az Alfahírre irányítottam az újságírót, hiszen ott már kifejtettem:
"A fő kérdés, hogy az ijesztően hangzó néppártosodás pusztán stílusváltást jelent, vagy tartalmi változást is? Szerintem a kettő nem választható szét. Kissé leegyszerűsítően, de úgy mondják, a stílus maga az ember, a mondandó pedig maga a politikus, legalábbis ellenzékben, mikor a tettek helyett jobbára a szavak alapján lehet megítélni egy képviselőt, még ha mi pl. most az általunk meghirdetett önkéntesség évében igyekszünk a tettek mezejére is lépni. Tehát ha a mondandónkon változtatunk, akkor azáltal a politikánkon is. Ez még szerintem nem feltétlenül baj, de az már igen, ha pl. sorra feladnánk azokat a témákat, melyek kétségkívül nem népszerűek, mégis erkölcsi kötelességünk vagy nemzetstratégiai felelősségünk foglalkozni velük, még ha persze nem is kampányidőszakban. Ilyen pl. a magzatvédelem, a külhoni magyarok jogai vagy az EU-ból való kilépésünk."
Bővebben itt.