Egyre több parkoló autót látni a budapesti bulinegyed vonzáskörzetében, melynek lóg vagy teljesen hiányzik a járda felőli tükre. A rendőrség és a közterület-felügyelet kamerái mindent látnak, de a járőrök nem igazán törik magukat. A hvg.hu munkatársa azt követően kezdett utánamenni a dolognak, hogy egy éven belül harmadszor rongálták meg a gépkocsija tükrét. Kiderült: sok hasonló esetben külföldi turisták voltak az elkövetők. A HVG írása.
„Letörték a tükrét? Olcsón megúszta. Egy éve felmásztak az autóm tetejére, és rászartak. Az egy dolog, hogy le kellett takarítanom, de durván behorpadt, rengeteg pénzembe került” – mondta egy férfi az egyik VI. kerületi autósbolt előtt, mi történt a Szinyei Merse Pál utcában álló autójával. Az alkatrészeket árusító üzletbe azért tért be a hvg.hu munkatársa, mert pár nappal ezelőtt az egyik éjszaka ismét lerúgták a Hunyadi téren parkoló autója visszapillantóját.
Mivel egy éven belül ez volt a harmadik eset, és a kár ötvenezer forint felé ment, elkezdtünk nyomozni: gyakori eset-e, kik lehetnek a vandálok, és miért nem tesz semmit a közterület-felügyelet vagy a rendőrség. Meglepő válaszokat kaptunk a hatóságoktól.
„Megszorongatta” a nyakát
A környező utcákat végigjárva egyetlen óra alatt hat olyan autót találtunk, melyeknek hiányzott vagy sérült volt valamelyik visszapillantója. Mindegyiknek a járda felőli, tehát kizárt, hogy egy, az utcában közlekedő autó sodorta volna el. Akadt olyan is, amelyiket szigetelőszalaggal ragasztottak vissza. A Hunyadi tér mindkét oldalán tükrök maradványait láttuk a járdán.
Zoom
„Eleinte azt hittem, hogy valaki egy régi ügyem miatt pikkel rám, és kifigyelte melyik kocsi az enyém. Aztán hallottam a szomszédoktól, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal” – mesélte egy VI. kerületben lakó férfi, aki egyébként a rendőrségen dolgozik. Azt mondta, neki a visszapillantóját rúgták le, egy másik alkalommal pedig az antennát törték le.
Az egyik taxis, aki éjjelente a Hunyadi téren drosztol, azt mesélte, egyszer elaludt az autójában, és arra ébredt, hogy egy kisebb társaság ütlegeli a kocsiját. Kipattant, az egyiküket elfogta, de beérte azzal, hogy „egy kicsit megszorongatta a nyakát”, nem hívta ki a rendőrséget. „Minek? A végén még ellenem indult volna eljárás testi sértésért. Mondja, maga mit tett volna dühében?” – mesélte a taxis.
Terézvárosban sokat úgy tudják, hogy a Király, a Kazinczy és a Nagymező utca fémjelezte bulinegyedből érkeznek a vandálok. A taxis szerint az autójára rontó fiatalok külföldiek voltak, a megszeppent, „tajtrészeg” fiúval angolul beszélt. A Szinyei utcában pórul jár autóst egy szomszédja értesítette, aki látta is az esetet, állítólag ott szintén külföldiek randalíroztak. Az egyik Király utcai üzlet tulajdonosa viszont arról beszélt, nemcsak a részeg turisták „vesznek meg”, pár hete egy magyar társaság borogatta a kukákat a Nagykörúttól a Lövölde térig. Hasonló „akciózásokról” számoltak be a Hunyadi téri piac hajnalonként rakodó árusai.
Zoom
Visszahajtott tükrök - a megoldás?
Akinek letörték már a tükrét megtanulta: nem érdemes újat venni, a ragasztás olcsóbb, még ha rosszul is néz ki az autó. Egy régebbi modellnél 10-15 ezer forintba kerül egy visszapillantó bontott árúból, viszont az újabb, értékesebb autóknál ez az összeg akár 50-80 ezer forint is lehet. A tapasztalt Hunyadi téri lakók szerint használ, ha visszahajtják a tükröt parkolás után, és nem csak az utcaoldalit. Sokat tudják ezt, a környező utcákban szinte mindenki így jár el. Több károsult hangsúlyozta, eszükbe sem jutott a rendőrséghez fordulni, nem számítanak arra, hogy nyomozás indulna, így nem akartak erre "időt pazarolni".
Időben kell szólni
Múlt csütörtök este egy autós rosszul parkolt le a Csengery és az Andrássy út sarkán: a kocsi csomagtartója átlógott a felfestett vonalon. A közterület-felügyelők negyedórán belül megjelentek, 20-30 fotót készítettek az autóról, majd megbüntették.
Azért reagáltak ilyen gyorsan, mert a rendőrséghez hasonlóan a közterület-felügyelet is 24 órás műszakban figyeli a tereket, utcákat a kamerák segítségével. A hvg.hu munkatársa bejelentést akart tenni a rongálással kapcsolatban is: a VI. kerületi irodában a felügyelők felírták a nevét, megígérték, hogy a jövőben jobban figyelnek, de jelezték, az ilyesmi nem az ő dolguk, forduljunk a rendőrséghez. Még akkor sem, ha a szabálytalan parkolás miatt egész nap pásztázzák az utcákat.
Zoom
A kerületi kapitányságon nem jutottunk túl a portaszolgálaton. Az ott posztoló rendőr szerint felesleges utólag bejelenteni az esetet, hiszen már nem sokat tehetnek. Szerinte érdemes azonnal a helyszínről hívni a rendőröket, hogy rögzíteni tudják a nyomokat. Megjegyzésünkre, hogy az autó napokig parkolt a Hunyadi tér egyik sarkán, lehetetlen megállapítani, mikor rúgták le a tükröt, széttárta a karját. Jelezte ugyanakkor, a „kamerák sem látnak mindent”, hiába a 24 órás szolgálat, a kamera is forog, ráadásul nagyon sok van kihelyezve, nem tudják a rendőrök egyszerre figyelni mindegyiket. Viszont ha azonnal, vagy legalább másnap szóltunk volna, visszanézték volna a felvételeket. Persze, az továbbra is kérdés, miért nem szúr ki a rendőrség egy kilométereken át vonuló, autókat rugdosó, kukákat borogató társaságot.
Kamera a hunyadi tér sarkán - vak és süket?
Zoom
Kamera a Hunyadi tér sarkán - vak és süket?
Természetesen hivatalosan is megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.
A bulinegyed hátránya
Két éve a Király utcai Avilai Nagy Szent Teréz-templom falát kerítéssel kellett körülvenni. A plébános akkor az Indexnek azt nyilatkozta, nem a hajléktalanok távoltartására emelték a kerítést, hanem a bulizók ellen, akik ott könnyítettek magukon. „Ez forgalmasabb éjjeleken 50-60 ember vizeletét jelentette, ami reggelre befolyt az ajtó alatt, és tócsákban állt a templomban” – mondta akkor Horváth Zoltán.
Zoom
Néhány éve azon ment a vita, hogy korlátozni kell-e a kocsmák nyitva tartását a bulinegyedben. Főleg a környéken lakó idősek követelték a „csendórák” betartását, a belvárosi polgármester, Rogán Antal fel is karolta az ügyet. Az V. kerület akkori vezetője 2012-ben be is terjesztett egy törvényt, mely szerint a világörökségi területen, éjfél és reggel hat közt csak a rendőrség engedélyével lehetett volna nyitva tartani szeszes italt is árusító üzletet. A törvény elfogadása után használni is kezdték az új eszközt, és éjfél után bezárásra köteleztek több ismert szórakozóhelyet, például a VII. kerületi Szimpla Kertet, a külföldi és magyar fiatalok kedvenc romkocsmáját.
A Lonely Planet olvasói három éve a Szimpla Kertet választották meg a világ harmadik legjobb bárjának, az amerikai CNN szerint Budapest a világ második legjobb városa, 2013-ban pedig még egy listát is összeállítottak a magyar főváros legjobb romkocsmáiról. Az elmúlt években valóságos „iparág” épült a szórakozónegyedre: egyik kocsma, bár nyílik a másik után, egész háztömböket alakítanak hosteleké, de még a piacokon is egyre gyakrabban látni vásároló hátizsákos turistákat. A bulinegyed felhajtotta a belső kerületek lakásárait is. „Törjék le a tükröm, a lényeg, hogy nálam vásároljanak. Amióta tart ez az invázió, megugrott a bevételem” – mondta az egyik Király utcai nonstop bolt tulajdonosa.
Zoom
Végül egyébként Rogán is visszavonulót fújt, és úgy módosította a törvény, hogy ne kelljen külön rendőrségi engedély az éjszakai nyitva tartáshoz. Ugyanakkor bevezettek egy különdíjat: a vendéglátóhelyek az önkormányzatoknak fizetik, hogy legyen elég pénz a köztisztasági és közbiztonsági feladatok ellátására. A Fidesz frakcióvezetője a törvény módosításakor újságíróknak azt mondta, a pluszbevétel arra kell, hogy a kerületek több járőrt kérhessenek a rendőrségtől, vagy közterület-felügyelőket fizessenek, illetve „intenzív takarítást” végezzenek hajnalonként.
Az Index tavaly kimutatta, hogy a törvénybe iktatott kiskapu miatt az önkormányzatok a töredékét szedték be az eredetileg tervezett összegnek. Pedig a VII. kerületben a törvény kidolgozásakor még abban reménykednek, hogy akár 100 millióval is többet költhetnek a rendfenntartásra és a takarításra.