Ma kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál. Ebből az alkalomból a Mazsihisz honlapján két fontos közlemény is megjelent szombaton késő este. Azt hittem, hogy Petrás Mária ügye végre lecsengett, de tévedtem. A Mazsihisz vezetése nem adta fel; még a fesztivál kezdetén is azt a hazugságot sulykolja, amelyet a Muzsikás Együttes már napokkal ezelőtt megcáfolt.
Szombaton este, 20 óra 35 perckor jelent meg a Mazsihisz honlapján a fesztivál művészeti vezetőjének, Böjte Józsefnek az az írása, amelyet két nappal korábban a Népszabadság közölt. A cikk címe: „Az igazság a Petrás Mária ügyben”.
Zoom
Böjte József művészeti vezető
Böjte azt állítja, hogy hirtelen jött betegség, s nem Petrás Mária miatt mondta le a részvételt a Muzsikás. A cikk végén a művészeti vezető meg is feddi a zenekart:
Szükségesnek tartjuk eloszlatni azt a félreértést (esetleges tudatos zavarkeltést), hogy a zenekar lemondása összefügg a „Petrás Mária-üggyel”. Sajnáljuk, hogy a zenekar honlapján ködösen fogalmaztak, nem írták meg – „a zenekar belső ügyeként kezelve” – a betegséget, mint okot.
Tíz perccel később (20 óra 45 perckor) újabb közlemény jelent meg a zsidó portálon. A Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) által jegyzett közleményben ugyancsak az olvasható, hogy a Muzsikás Együttes „egyik kulcsemberének váratlan megbetegedése okán” mondta le a részvételt a fesztiválon, de nagyon remélik, hogy „a jövőben lehetővé fog válni az elmaradt fellépés pótlása” (?!).
Mi az oka ennek a dupla hazugságnak? Három napja a Heti Válasz megszólaltatta a Muzsikás Együttes vezetőjét, aki világos magyarsággal fogalmazott:
Hamar Dániel /…/ ma délelőtt azt mondta a Válasz.hu-nak: valóban van szó betegségről is, de nem ez az elsődleges szempont; a fesztivál szervezőit is arra kérték, ne ezt nevezzék meg indoknak. A szervezőknek átküldött nyilatkozat ennek megfelelően így szólt: „A Muzsikás a körülmények váratlan megváltozása miatt kénytelen a szeptember 1-re tervezett hangversenyt lemondani.” Az együttes vezetője pedig most megkeresésünkre így fogalmazott: „Ha nincs betegség, akkor is lemondjuk a koncertet, nem is tehetünk mást, mert ellenkező esetben igazoltuk volna a Petrás Máriát ért vádakat.”
Hamar Dániel félreérthetetlenül fogalmazott. Betegség is volt ugyan, de a lemondás fő oka Petrás Mária kirekesztése (ezt az állítást nevezi fura módon „zavarkeltésnek” idézett írásában Böjte József). Miért ragaszkodik görcsösen a nyilvánvaló hazugsághoz a Mazsihisz és a fesztivál vezetése? A választ Böjte József adja meg. A fesztivál művészeti vezetője idézett közleménye végén így fogalmazott:
Sajnáljuk, hogy így történtek az események, és, hogy a fesztivál jó hírnevét sok tájékozatlan és gyűlöletkeltő cikk, nyilatkozat rombolja. Egyszerűbb lett volna bennünket megkérdezni.
A fesztivál jó hírneve. Igen, pénzről szól ez a történet is, Petrás Mária jó hírneve viszont zsidó szemszögből nézve nem számít. Az idézet második mondata pedig egyenesen elképesztő. A Muzsikás Együttes mondta le a fellépést, miért „egyszerűbb” megkérdezni a fesztivál szervezőit?
Az amúgy is gyomorforgató történet újabb fordulata igazolja mindazt, amit Prohászka Ottokár már 1893-ban papírra vetett:
A zsidó világnézet harcban áll kezdet óta a keresztény felfogással. A zsidó erkölcstan az igazságot s vele az erkölcsi erényeket nem ismeri; főelve a korlátlan egoizmus; következőleg zsarol, tipor, szipolyoz könyörtelenül; tárgyában nem ismer különbséget a jó és rossz közt; neki minden jó és becsületes, ami pénzt hoz /…/ Végre a zsidó morális nem ismer szankciót; nincs öntudata arról, hogy a törvény sérelmét büntetni s áthágását helyre kell hozni.
(Prohászka Ottokár: Iránytű. Bp., 1929, 10-11. o.)
Az este 7 órakor kezdődő, fesztiválnyitó koncertre (Budapest Klezmer Band) egyébként még most, délután 4 órakor is kaphatók jegyek. Talán nem véletlenül.
B. D. - Kuruc.info
Friss:
Korábban írtuk: