A "multikulturális közeg miatt" januárra halasztotta a karácsonyi koncerteket egy olasz iskolaigazgató. Marco Parma a vallásos dalokat akkor sem engedélyezte, sőt, azt is megtiltotta, hogy két anyuka karácsonyi dalokat tanítson a gyerekeknek.
"Egy multikulturális környezetben ez problémát jelenthet" – mondta Parma, aki egy évvel ezelőtti élményei miatt hozta meg döntését.

"Tavaly tartottunk karácsonyi koncertet, és néhány szülő ragaszkodott hozzá, hogy vallásos dalokat is énekeljünk. A muszlim gyerekek nem énekeltek, csak álltak ott. Nem jó érzés látni, amikor egy kicsi nem énekel, sőt, még rosszabb, amikor végig kell nézni, ahogy a szüleik lehívják őket a színpadról" – mondta az igazgató.
A Rozzano Garofani nevű iskola igazgatója a tanév szeptemberi kezdetén bejelentette, hogy "az intézménybe járó különböző nemzetiségű és eltérő vallású tanulók iránti tiszteletből" a decemberi karácsonyi koncertet télkoncertre keresztelik át, az Olaszországban megszokott karácsonyi énekek pedig nem lesznek műsoron.
Marco Parma azt is elrendelte, hogy az egyébként állami oktatási intézmény termeiben semmilyen karácsonyi vallási jelképet ne helyezzenek el, egyedül a fenyőfát, a hóemberes rajzokat és az ünnepi díszeket engedélyezte.
Az iskolába körülbelül ezren járnak, minden ötödik gyerek muszlim.
A döntés hatalmas botrányt kavart a katolikus Olaszországban. Még a miniszterelnök, Matteo Renzi is fontosnak tartotta, hogy megszólaljon.
"A karácsony sokkal fontosabb egy iskolaigazgató provokációjánál. Ha azt gondolja, hogy egy ilyen döntéssel segítheti az integrációt, nagy hibát követett el" – mondta a politikus. Az olasz miniszterelnök ezután kijelentette: a vallások közötti párbeszéd nem azt jelenti, hogy "saját identitásunkat politikai korrektségbe fojtsuk. "Egész Olaszország – világiak és keresztények – soha nem mondanak le a karácsonyról" - tette hozzá.
Az iskolánál hétfőn szülők tüntettek a gyermek Jézust ábrázoló szoborral a kezükben, és olasz adventi dalokat énekeltek.
A bevándorlást ellenző olasz Északi Liga vezetője az igazgató azonnali kirúgására szólított fel, vezetőjük betlehemmel a kezében érkezett az iskola épületéhez, és karácsonyi dalokat tartalmazó CD-ket osztott szét. Mariastella Gelmini, a Forza Italia (FI) jobbközép ellenzéki párt volt oktatásügyi minisztere pedig beállt a karácsonyi dalokat éneklő szülők közé.
Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar főtitkára nevetségesnek, túlzott ideológiának nevezte, ha éppen más hagyományokra és vallásokra való hivatkozással törlik el a karácsonyi ünnepséget.
Marco Parma azt mondta, inkább lemond, minthogy visszavonja a vitatott szabályt. Hétfő este jött a hír: le is mondott.
Az olaszországi iskolák több mint 7 millió tanulójából - az általános iskolától az érettségiig - 300 ezer a muzulmán vallású, míg 2008-ban 81 ezer volt a számuk.
Norvégiában a kereszteket tüntetik el
A norvég bevándorlási hivatalnak nincs elég helye, hogy elszállásolja az országba érkezett 30 ezer bevándorlót, ezért egyházi szervezetektől és civil közösséget kér segítséget. A hivatal azt javasolja a befogadóknak, hogy a menedékkérők szállását tegyék "vallásilag semlegessé."
A legtöbb helyen ezt úgy oldották meg, hogy levették a kereszteket a falról, ha pedig a padló mintázatán látszott egy, akkor szőnyeggel letakarták azt. A cél az, hogy "ne bántsák meg a muszlim menekülteket" – írja a Local.no.
A legtöbb felekezetnek semmi baja nincs a szabályozással, többen jelezték, megtiszteltetésnek tartják, hogy "menekülteket" fogadhatnak, örülnek, hogy segíthetnek, bár volt, aki megjegyezte, nem hiszi, hogy a "menekültek" sértőnek tartanák a keresztet.
A Troens Bevis közösség vezetője azonban elutasította, hogy az intézmény közepén lévő keresztet eltüntesse. "Eköré építettük a templomunkat, ezt eltüntetni olyan lenne, mint leszedni a rózsát a norvég Munkáspárt logójából" – mondta Rune Edvardsen, aki ezzel együtt örömmel várja a "menekülteket". A nekik szánt szobák faláról le is vették a keresztény szimbólumokat.
"A menedékkérőknek és a migránsoknak nincs semmi fenntartásuk, amikor átlépik a norvég határt és meglátják a zászlónkat, rajta a kereszttel" – írta Vebjorn Selbekk, a Dagen című újság egyik szerkesztője, aki szerint teljesen nonszensz a bevándorlási hivatal szabályozása.
Az ügy miatt sokan kérték számon a bevándorlási hivatalt. A szervezet pedig azzal védekezett: a javaslatuk nem a kereszténységet támadja, minden vallási szimbólumra vonatkozik.
(MTI - Origó - Index nyomán)