2017, Csehország. Atomkatasztrófa sújtja az országot, mely kétszáz évre lakhatatlanná válik. Tízmillió cseh vág neki a nagyvilágnak, de csak egyetlen ország fogadja be őket: a háromszázmilliós ázsiai Píszisztán.

"Menekülési terv" az Egyszer még találkozunk, Szanam című képregényből. A mű egy Hamíd nevű afgán fiú sorsát mutatja be
Ezt a szituációs játékot játsszák a cseh általános és középiskolások, hogy megértsék az idegen országba érkező "menekültek" helyzetét. A játékot ötödik osztálytól játsszák: a játék során számos, a cseh kultúrára vonatkozó kérdést kell megválaszolniuk Píszisztán kormányának. A játékhoz tanári segédkönyv, egy Egyszer még találkozunk, Szanam című képregény, egy kurdisztáni menekült kislányról szóló film és más segédanyagok tartoznak. Az anyagokat egy fiatal bevándorlókat segítő szervezet készítette az ENSZ menekültügyi biztosának hivatala és a cseh oktatási minisztérium támogatásával. A Hello Czech Republic című kampányt ma mutatják be, majd az anyagokat szétküldik az iskolákban – számol be róla a Hospodárské Noviny.
Az anyag a pedagógusokat segíti abban, hogy a gyerekekkel beszélni tudjanak ezekről az összetett problémákról. A projektet még 2015 tavaszán, a nagy bevándorlóhullám előtt (tehát a magyar kormány plakátkampányával egy időben) kezdték előkészíteni, éppen ezért nem reagál a mai helyzet minden aspektusára. A hangsúlyt a "menekültek" helyzetének megértésére helyezték, mintául egy svéd kampány szolgált.
Egy tanár arról számolt be, hogy az anyag tesztelése során képzeletbeli naplót íratott a gyerekekkel az idegen országban töltött első napjaikról. 90%-uk pozitív élményekről számolt be, csak 10%-uk írt arról, hogy barátságtalanul fogadták, nem értik szokásait vagy megbüntetik, mert nem tartja be a helyi szokásokat. (Értjük már? Ezért nem szabad a molesztáló kontinensfoglalókat sem büntetni, hiszen ők csak nem értik a helyi szokásokat... - a szerk.)
A tanároknak azt javasolják, hogy a gyerekeket "szembesítsék a tényekkel". Ha például a gyerek azzal jön, hogy a "menekültek" rosszak, mert elveszik a munkánkat, akkor meg kell nézni az erről szóló statisztikákat. (És valóban: nem veszik el a munkánkat, inkább csak élnek belőle, az kényelmesebb - a szerk.)
Az anyag felhasználása - még - nem kötelező. Csehországban már korábban is készületek hasonló anyagok: egy állampolgáriismeretek-tanár készített két munkafüzetet. Az egyikben a diákok több menedékkérő sorsával ismerkedtek meg, és el kellett dönteniük, hogy kapjanak-e menedéket vagy sem. A másikban Robinson Crusoe helyzetébe kellett beleélni magukat. A munkafüzeteket a dicséretek mellett kritika is érte: felrótták, hogy a bevándorlók helyzetét nem lehet Crusoe-éhoz hasonlítani.
(Nyest nyomán)