Idén is Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező nyerte el az Amerikai Filmrendezők Céhének (DGA) fődíját, ezúttal A visszatérő című túlélődrámájáért. A Saul fia ezúttal alulmaradt a kategóriájában.
A rendezők céhe tavaly is a mexikói filmrendezőnek ítélte oda nagy presztízsű díját a szatirikus hangvételű Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje című filmjéért, amely 2015-ben elnyerte az amerikai filmakadémia Oscar-díját a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában.

Három héttel az idei Oscar-gála előtt osztották ki díjaikat szombaton Los Angelesben az amerikai film- és televíziós rendezők. A DGA ítélete az utóbbi 12 díjszezonban 11 alkalommal jelezte helyesen előre a rendezői kategória Oscar-díját, és a céh történetében csupán hétszer fordult elő, hogy az általa legjobbnak ítélt rendező abban az évben nem kapott Oscar-díjat.
"Ez az átkarolás, ez az ölelés, amelyet tőletek kaptam, egy kis országnak és ezen ország egész latin-amerikai közösségének szól. Büszkének érzem magam ölelésetektől " - mondta a díj átvételekor könnyes szemmel a mexikói születésű filmrendező.
Inárritu olyan rendezőkkel állt versenyben a fődíjért, mint A nagy dobás című Wall Street-i komédiát rendező Adam McKay, Tom McCarthy, a Boston Globe katolikus egyházat bemocskoló zsidó újságíróiról szóló Spotlight - Egy nyomozás részletei rendezője, Ridley Scott, aki a Marson játszódó Mentőexpedíciót rendezte és George Miller, a Mad Max - A harag útja című posztapokaliptikus akciómozi rendezője.
Inárritu A visszatérő című filmje idén már elnyerte a legjobb drámai filmnek járó Golden Globe-díjat, amelyet a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók ítélnek oda.
A DGA szombat esti díjátadóján tizenkettő kategóriában adtak át díjakat, a céh idén először ítélte oda elismerését elsőfilmes rendező kategóriában, amelyben jelölt volt Nemes Jeles László is A Saul fia című film rendezéséért. Az ítészek a kategória legjobbjának Alex Garlandot, az Ex Machina rendezőjét találták.
A televíziós sorozatok mezőnyében a legjobb drámai sorozat rendezője David Nutter lett a Trónok harca című szériáért. A legjobb vígjátéki sorozat rendezőjének Chris Addisont ítélték, Az alelnök című sorozatért. A legjobb dokumentumfilm készítőjének Matthew Heinemanat, a Cartel Land című film rendezőjét választották.
(MTI nyomán)