A volt amerikai elnök szerint a lengyelek és a magyarok az USA-nak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis elegük lett a demokráciából, és tekintélyelvű diktatúrát akarnak - és persze nem kérnek a külföldiekből. Bill Clinton ezzel Donald Trumppal állította párhuzamba Orbánékat.
Zoom
Az Egyesült Államok volt elnöke és jó eséllyel leendő First Husbandje, Bill Clinton egy hétvégén tartott kampánybeszédében váratlanul Magyarországról (és a lengyelekről) kezdett el beszélni. Clinton május 13-án a College of New Jersey-ben kampányolt feleségének, a demokraták szinte-már-biztos elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak, itt került szóba a szerinte putyinizálódó Magyarország:
Lengyelország és Magyarország - két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül - most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket! Ismerősen hangzik? Ez megy mindenütt!
A volt elnök természetesen a Vlagyimir Putyinról korábban többször is pozitívan nyilatkozó Donald Trumpra célzott. Az ő nézeteivel, muszlim- és mexikóiellenességével állította párhuzamba a magyar és a lengyel kormányokat, a közönség pedig a fenti videón hallható nevetésből ítélve vette is a lapot. Ezután Clinton rögtön rátért a lényegre, miszerint a demokráciát csak a felesége tudja megvédeni: "Olyan valakire van szükségetek, aki már a kezdetektől tudja, hogyan kell a nagyon rossz dolgokat megakadályozni!"
Baljós üzenetek
Nem ez az első eset, hogy a nyugdíjas Bill Clinton kissé erős megfogalmazásokkal próbálja feltüzelni a közönséget egy-egy kampányrendezvényen, és az sem lenne meglepő, ha ezúttal is majd finomítania kell utólag szavait. Nem Magyarország miatt – hanem mert a Lengyelországot vezető, antidemokratikus intézkedései miatt bírált PiS-kormány továbbra is az USA fontos és elkötelezett szövetségese és a putyini Oroszország ellenfele. Bill Clinton sommás kijelentése így könnyen visszaüthet, és árthat a profi és pragmatikus külpolitikus imidzsét építgető Hillary Clintonnak.
Amit a volt elnök Magyarországról mondott, az viszont egyáltalán nem új. 2014 őszén Clinton ennél jóval keményebben is fogalmazott, amikor Orbán Viktornak az illiberális államokat éltető hírhedt tusványosi beszédére reagált: "Ott van a magyar miniszterelnök. A magyarok rengeteggel tartoznak Amerikának. Ő (Orbán) szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Maradni akar örökre, és pénzt."
Pár hónappal később, 2014 decemberében egyébként a republikánusok volt elnökjelöltje és tekintélyes külpolitikusa, John McCain még tovább emelte a tétet, és neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort, aki ágyba bújik Putyinnal.
 (Index nyomán)
Frissítés: Bell: Clinton magánemberként bírálta Magyarországot
Hallott arról, hogy Bill Clinton putyinista vezetésnek minősítette a magyar kormányt, de a volt amerikai elnök egy magánember, aki a saját véleményét fejezi ki – ezt az amerikai nagykövet mondta az Origó kérdésére a Közép-európai Egyetemen (CEU) a migrációról tartott előadása után. Colleen Bell a magyar–amerikai kapcsolatokat dinamikusnak nevezte, még úgy is, hogy szerinte a katonai együttműködés tökéletes, más téren viszont már kifejezték az aggodalmaikat, és ez után is ki fogják.
"Készek vagyunk hozzájárulni a fékek és az ellensúlyok fenntartásához, a civil társadalom támogatásához és a sajtószabadsághoz” – mondta Bell, aki jólelkűeknek nevezte a vele tárgyaló magyar illetékeseket, akik készek a saját kritikáikat is elmondani.
Keményen nekiment viszont Bell a korrupciónak, külön megemlítve Magyarországot is.
A vállalkozók nem tudnak versenyezni, ha a szabályok azoknak a keveseknek kedveznek, akiknek erős a kormányzati kötődésük – jelentette ki Colleen Bell az előadásán. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete Magyarországra is utalt, amikor úgy fogalmazott: az emberek becsapva érzik magukat, amikor az adójukkal közszolgák, választott tisztségviselők és családtagjaik zsebét tömik ki, ahelyett, hogy megkapnák azokat a szolgáltatásokat és a biztonságot, amire szükségük van.
A korrupció Magyarországon aggodalomra ad okot – jelentette ki a diplomata. Colleen Bell kiemelte: a korrupció nemcsak a növekedést akasztja meg, hanem az innovációt is megfojtja, megtagadja az emberektől a biztonságot, és alááshatja a nemzetbiztonságot.
A nagykövet szerint a kormányoknak világos és átlátható törvényeket kell hozniuk, hogy a polgárok lássák, mire költik a pénzüket.
Emellett felelősségre kell vonniuk a korrupt tisztségviselőket, és az erre vonatkozó eljárást nyilvánossá kell tenniük. Mindenkinek látnia kell, következményei vannak, ha valaki megsérti a törvényt – tette hozzá.
Colleen Bell a "menekült"válságról is beszélt előadásában. Mint fogalmazott, a leghatékonyabban akkor lehet megakadályozni a hullámot, ha a "menekültek" számára jobb hozzáférést biztosítanak a munkahelyekhez és az oktatáshoz azokban az országokban, ahol jelenleg tartózkodnak. Ezért támogatják az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodást is.
A nagykövet nem értett egyet azzal, hogy Európa toleráns értékrendje a migrációs válság kiváltó oka.  Szerinte az, aki ezt vallja, azt gondolja, a migránsok, amikor ezen a kiskapun keresztül elözönlik a kontinenst, visszaélnek Európa értékrendjével, hogy hasznot húzzanak belőle. A valóság azonban Colleen Bell szerint éppen az ellenkezője: a migránsok és a menekültek élvezni akarják azt, ami a tolerancia fundamentumát jelenti: a jogállamiságot.
Ugyanakkor a nagykövet szerint nem elég csak a lelkiismeretünket követni, a jogi mechanizmusokat is be kell tartani, amikor a "menekült"válságra keresünk megoldást. Ezért be kell tartani a menedékkérők jogait, hiszen ezt mondja ki a törvény.
A nagykövet megismételte: tudják, hogy Magyarországnak kötelessége megvédeni és biztosítani a határait. "Nem szabad ugyanakkor összemosnia az erőszak elől menekülőket a terroristákkal."
(Origó nyomán)
Budapest: elfogadhatatlan, Varsó: igazságtalan
Igazságtalan Bill Clinton volt amerikai elnök kijelentése arról, hogy Lengyelország Putyin-féle vezetést akar - közölte a lengyel külügyminisztérium kedden, hozzátéve ugyanakkor, hogy tudatában van annak, hogy a volt elnök szavai nem tükrözik Washington hivatalos álláspontját.
Bill Clinton véleménye nem igazságos, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot - mondta Rafal Sobczak, a lengyel külügy sajtótitkára. Sobczak rámutatott, hogy ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Varsóval együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.
Előzőleg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter elutasította a volt amerikai elnök szavait, elfogadhatatlannak nevezve a magyar nép szabadságküzdelmének ilyen módon való lebecsülését. Hangsúlyozta, hogy senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket.
Szijjártó Péter kifejtette: nyilvánvalóan Bill Clinton is tudja, hogy a magyar emberek demokratikus parlamenti választásokon döntöttek Magyarország jövőjéről. "Lehet, hogy a magyar emberek döntése nem tetszik Bill Clintonnak, de ez nem elég ok arra, hogy az egykori amerikai elnök így sértegesse őket" - mondta.
(MTI)