Megfosztottak gyermekeiktől egy román házaspárt, a kicsiket pedig egy "homoszexuális párnak" adták örökbe a brit hatóságok. A román állam és bukaresti politikusok által támogatott Barbuék mindent megpróbálnak, hogy a norvég–román Bodnariu családhoz hasonlóan visszakapják csemetéiket.
Újabb román szülők kerültek konfliktusba a nyugat-európai gyermekjogvédelmi hatóságokkal, amelyek az elmúlt időszakban többször is drasztikus intézkedéseket foganatosítottak kelet-európai családokkal szemben. A mintegy tíz évvel ezelőtt Nagy-Britanniában letelepedett Barbuék kálváriája 2012-ben vette kezdetét, amikor Claudia és férje, Florin kapcsolata olyannyira megromlott, hogy a szomszédok nyugalmát is zavaró állandó civakodások miatt egyre többször voltak kénytelenek kiszállni a rendőrség és a gyámjogi hivatal munkatársai. Az azóta elvált házaspár utólag elismeri, hogy házasságuk zátonyra futott, ez azonban szerintük nem indokolná, hogy elvegyék tőlük a gyerekeiket.
Morfiumos szoptatás, családi perpatvar, leplezetlen házasságtörés
A szigetországi gyerekjogvédelmi hatóságok többek között azt észlelték a román családnál, hogy az anya akkor sem hagyta abba kisebbik gyereke szoptatását, amikor lábfájdalmait morfiummal enyhítette. A folyamatos családi perpatvarokon kívül a gyerekek dadusának vallomása is ellenük szólt, miszerint hogy megszabaduljon a férjétől, Claudia egyáltalán nem titkolta házasságon kívüli kapcsolatát. A London északi részén fekvő Haringey kerület gyerekjogvédő szolgálata végül két évvel ezelőtt megfosztotta Barbuékat az ötéves Andytől és a nyolcéves Dianától, akik előbb állami gondozásba kerültek. Egy ideig a szülők hetente egy órára meglátogathatták a gyerekeiket, 2014 decemberében azonban a láthatást is megtiltották nekik. A szülői felügyeleti jogok gyakorlásának megvonását követően a brit igazságszolgáltatás beindította az örökbefogadási folyamatot is, amelynek eredményeképpen a román állampolgárságú kislányt és kisfiút két fartúró adoptálta. Sőt, egy londoni bíróság a napokban jogerősen jóváhagyta az örökbefogadást, így Dianát és Andyt a "meleg férfi pár" nevelheti fel. A bíróság elutasította a vér szerinti szülők kérését, hogy ha ők nem kaphatják vissza a kicsiket, legalább a Romániában élő rokonaik vegyék őket pártfogásukba. Nem vették figyelembe a romániai gyermekjogvédelem átiratát sem, miszerint az anyai nagyapa alkalmas az unokák felnevelésére. Végezetül lesöpörte az asztalról a brit bíróság a londoni román nagykövetség képviselőjének érvelését is, miszerint a gyermekek sorsáról nem dönthetnek egyedül a szigetországi hatóságok, lévén hogy a szülők és a gyermekek is román állampolgárok.
Zoom
Diana és Andy szüleik miatt bűnhődnek
– Senkinek nem engedjük meg, hogy ellopja tőlünk a gyerekeinket. Arra kérünk mindenkit, aki nem akarja, hogy a kicsik homoszexuálisoknál maradjanak, vonuljon utcára – intézett felhívást a világhálón Florin Barbu, aki nemrég több napon keresztül éhségsztrájkot folytatott az európai bíróság strassburgi székháza előtt. Ügyükért petíció is indult szülőhazájukban (Románia egyébként nem ismeri el a köcsög"házasságot"), Ben Oni Ardelean román szenátor pedig személyesen próbált közbenjárni az érdekükben a brit bíróságon, egyelőre azonban sikertelenül.
Romániában amúgy legalább akkora felháborodás övezi a buzeránsokhoz került gyerekek esetét, mint a román–norvég Bodnariu házaspár végül jóra fordult kálváriáját. A román apa és norvég anya öt gyermekét tavaly arra hivatkozva helyezte állami gondozásba a norvég gyermekjogvédelem, hogy a szülők testi fenyítést alkalmaztak a kicsikkel szemben. A családegyesítés érdekében több tízezren vonultak utcára a világ számos nagyvárosában, végül a skandináv ország bírósága idén áprilisban úgy döntött, hogy a gyerekek visszatérhetnek vér szerinti szüleikhez.
(MNO nyomán)