Egy csoport ultraortodox zsidó diák élete került veszélybe egy kiránduláson Angliában. Az őket kísérő két "tanár" egy illegálisan működő vallási iskolában dolgozik, amelyről a kormány már öt éve tud, mégis késlekedik a bezárással - írja az egyik brit lap.
Zoom
Ultraortodox zsidók egy "oktatási intézményben"
A 34 gyerek megfelelő felszerelés helyett hagyományos ortodox ruhákban indult túrázni Dover közelében még június elején. A parton számos figyelmeztető tábla jelezte, hogy a sziklák járhatatlanok, ők azonban nem tudtak angolul. Mikor a dagály majdnem a vízbe sodorta a kirándulókat, a hatóságok kimentették őket.
Az illegális iskola, ahová a gyerekek járnak, Észak-Londonban, Stamford Hill kerületében működik, és nem az egyedüli ilyen intézmény. Több, mint ezren "tanulnak" illegális, ultraortodox zsidó iskolákban, ahol csak vallással kapcsolatos óráik vannak. A 13 évnél idősebb fiúk szűk, mocskos épületekben ülnek reggeltől estig, és jiddisül vagy héberül olvasnak, vallásos szövegekről tanulnak. Minden "világi tudás" be van tiltva, még angolul sem tanulnak meg. "Tanáraiknak" semmilyen hivatalos képesítésük nincs.
Ennek következményeit a mostani eset is mutatja: a kirándulókkal lévő két "tanár" a közeledő fulladásveszély láttán először a közösség londoni vezetőit értesítette a hatóságok helyett. Féltek, hogy ha segítséget hívnak, fény derülhet intézményük illegalitására. Ezzel tovább súlyosbították az amúgy is életveszélyes helyzetet.
Mikor aztán a hatóságok kimentették és kérdőre vonták őket, a "tanárok" azt hazudták, egy Stamford Hill-i közösségi ház tagjai, a fiúk viszont azt, hogy csak barátok, akik úgy döntöttek, kirándulnak egyet.
Most aktivisták és volt diákok ismét igyekeznek nyomást gyakorolni az illegális iskolák bezárása érdekében, a gyerekek biztonságára hivatkozva.
(The Independent - Index nyomán)