A Google az éttermekhez, szállodákhoz, szórakozóhelyekhez hasonlóan a "menekült"táboroknál is lehetővé tette, hogy bárki értékelje az ott tapasztalt "szolgáltatás" minőségét. A közel-keleti országokból érkezők bátran élnek is a lehetőséggel Görögországtól Németországig. Mikor jöhetek végre ki innen versus jó kis hely.
Zoom
Szpirosz Galinosz, a görögországi Leszbosz szigetének polgármestere a hét elején levélben panaszolta el a görög kormánynak, hogy tarthatatlanná vált a migrációs helyzet a szigeten található moriai menekülttáborban. A tábor szerinte kapacitásán felül üzemel: csak a múlt héten hatezer ember érkezett, holott az intézmény 3500 embert képes csak ellátni.
Alább folytatódik a Mandiner munkatársának írása.
Én tavaly nyáron voltam Leszbosz szigetén, a Mitiliniből kivezető út környékén eltévedve jártam is Moriában, hogy megnézzem a település határában lévő, nem éppen turistabarát módon gondozott római kori akvaduktot. Az, hogy van egy menekülttábor a közelben, számomra egyáltalán nem volt feltűnő – vélhetően azért, mert a főváros környékén eleve több menekültet lehetett látni, mint a sziget többi részén. A tábor elhelyezkedése egyébként meglepően logikus: Moria mind a török partokról közvetlenül a sziget keleti strandjaira érkezők, mind a fővárosban, Mitiliniben a kikötőben várakozók számára nagyjából ugyanolyan távolságban található. Mondhatni, központi a fekvése.
A keddi hír kapcsán rögtön rákerestem, pontosan hol is található a moriai tábor, van-e arra bármi esély, hogy úgy hajtottam el mellette, hogy nem is láttam. Ezt megállapítani végül nem sikerült, egészen más dolog ragadta ugyanis meg a figyelmemet. Ez:
Zoom
A Google lehetővé teszi, hogy egyes helyeket – legyenek azok parkok, éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek – értékelni lehessen egy ötpontos skálán, rövid indoklást írva hozzá. Miért éppen egy menekülttábor maradna hát ki a Google-féle Tripadvisorból?
És miért éppen egy menekülttábor Google-értékelései között ne jelenjen meg a menekültellenesség? Mint bárhol az interneten, ahol szabadon lehet hozzászólni dolgokhoz, itt is viszonylag gyorsan megjelentek a migrációellenes vélemények.
Egy hozzászóló négy hónappal ezelőtt Irakba küldte volna vissza a lakókat:
Zoom
Stelios papi ugyanezt mondja, csak egy kicsit több karakterben.
Zoom
Egy görög internetező pedig arról írt körülbelül egy héttel ezelőtt, hogy ha objektívan leírná, amit gondol, rögtön rasszistának lenne kikiáltva.
Zoom
Ezeknél a kommenteknél jóval izgalmasabb, hogy mit gondolnak a moriai menekültszállóról a szolgáltatás igénybevevői, maguk a lakók. Le is írták.
Zoom
A Google Translate fordítása szerint a legfelső arab nyelvű komment arra utal, hogy ide érkeznek az embercsempészek által Törökországból a tengeren átcsónakáztatott arcok. A második már számolja visszafelé a napokat, hogy mikor hagyhatja végre el a helyszínt. A harmadik arabnyelvű komment csak annyit ír: jó kis hely menekültek számára.
Egy-két komment lazán elférne a a Tripadvisoron is egy hotel oldalán.
Zoom
Sok az olyan hozzászólás, ahol indoklás nincs, a felhasználó csak simán rányomta a minimális egy pontot. Ha hozzávesszük a menekültsegítők munkáját dicsérő kommenteket és a fent is részletezett migrációellenes véleményeket, ki is jön a 2,5-ös átlag.
Na de vajon jobban tetszik nekik Németország?
Az egyik legismertebb táborra rákeresve a rövid válaszom: igen.
Zoom
A hosszú válasz: kivételek persze mindig akadnak, ám a German Way of Life a Frankfurttól északra lévő hesseni Gießen városka menekültszállásán a 3,7 csillagos összértékelés alapján egész jól fekszik a közel-keleti vendégeknek. Muuf úr szerencsés, hogy szupernek találja a helyet, ahogyan Solomon Yonas is, aki kifejezetten örül annak, hogy a dimbes-dombos hesseni vidéken maradhat egy ideig. Nem beszélve arról, hogy az első arab nyelvű hozzászóló úgy adott öt csillagot, hogy kommentje szerint hat hónapja vár arra, hogy a menekültügyi eljárás során meginterjúvolják, hogy pontosan ki is ő.
Na ja, die deutsche Gastfreundschaft!