Elveszi az ember önbizalmát, ha valaki rendszeresen és hosszasan nézeget szelfiket és csoportképeket.
Többször vizsgálták már pszichológusok, hogy ki milyen tartalmakat oszt meg a közösségi oldalakon, és ezeknek mi a lélektani háttere.
Azt viszont kevesebbet kutatták, hogy a passzív jelenlét, a puszta nézelődés milyen hatással van az emberre.
A Penn State University fiatal kutatói mindkét területet vizsgálták, és meglepő eredményre jutottak – legalábbis részben.
Wang Yang és Fan Yang megállapították, hogy posztolás nem okoz mérhető pszichológiai változásokat, a böngészés viszont annál inkább.
Ez utóbbi – ahogyan ezt sejteni lehetett – fokozatosan rombolja a néző önbizalmát és azt, hogy mennyire van megelégedve a saját életével.
Zoom
A végzős szakemberek szerint a mechanizmus egyszerű: a vidám pillanatokban készült, beállított képek láttán az ember önkéntelenül is csúnyábbnak, boldogtalanabbnak kezdi látni magát.
A kutatók szerint egy érzelmileg stabil emberre ez nem veszélyes, egy nehéz időket élő középiskolás diákot viszont a depresszió felé sodorhatnak ezek a hatások.
„Ezek a felismerések segíthetnek a tanácsadóknak, akik magányos, népszerűtlen, az életükkel elégedetlen fiatalokkal foglalkoznak” – mondta el Wang Yang.
A pennsylvaniai állami egyetem felmérése arra viszont nem világított rá, hogy az eleve önbizalomhiányos emberek hajlamosak-e szelfiket nézegetni, vagy éppen a sok böngészéstől alakul ki a kisebbségi komplexusuk.
(Híradó - Science Daily)