A 2016-os év is bekerülhet a tíz legmelegebb év közé, az ősz is melegebb volt a szokásosnál, szeptemberben is több hőségnapot regisztráltak - közölte elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
A mérések kezdete óta globálisan 2015 volt a legmelegebb, de a Meteorológiai Világszervezet (WMO) megállapította, hogy az idei év nagy valószínűséggel még melegebb lesz. Ezzel megdől a szárazföldek és a tengerfelszín hőmérséklet éves átlagainak minden eddigi rekordja.
Magyarországon a 2014-es év a csúcstartó - közölte az OMSZ. Az idei januártól novemberig tartó időszak a tizedik legmelegebb 1901-től a sorban, így átlag körüli decemberrel várhatóan az első tíz legmelegebb év közé sorolhatjuk majd a hamarosan záruló évet.
Az elmúlt ősz melegebb volt a szokásosnál. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 10,6 Celsius-fok volt, ami 0,3 fokkal haladta meg a sok éves, 1981 és 2010 közötti normál értéket.
Az egyes hónapok középhőmérséklete változatosan alakul, a szeptember csaknem 2 fokkal az átlag felett alakult, a november átlag körüli volt, 0,1 fokkal volt melegebb a megszokottnál.
Az október viszont több mint 1 fokkal hűvösebb volt, a hónap első felében erősen lehűlt a levegő. Október 7-én egy 80 éves fővárosi abszolút minimum hőmérsékleti rekord is beállt: Budapest Ferihegy állomáson mínusz 0,1 fokot mértek. Októberben volt az első hózápor is.
Az évszak során a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 9,9 fokot november 30-án mérték a Nógrád megyei Zabaron. A legalacsonyabb maximális hőmérsékletet Kékestetőn rögzítették, ahol november 16-án mindössze mínusz 4,2 fokig melegedett fel a levegő.
(MTI)