Elutasította egy új-zélandi férfi útelvélképét egy arcfelismerő szoftver. A Tajvanon született egyetemista karácsonyi útjához szerette volna meghosszabbítani a papírjait.
Egy ázsiai gyökerekkel rendelkező új-zélandi diák éppen útlevelét hosszabbította meg, mikor az arcfelismerő rendszer ezzel az indokkal utasította vissza a fotóját: csukott szemű képet nem lehet az útlevélbe rakni. A “robot” döntése persze felháborodást váltott ki egyeseknél: egyesek rasszista indítékot véltek felfedezni a döntés mögött.
Mint kiderült, a fiatal nem osztozott érzékenységükben és fájdalmukban. “Egy robot volt. Nem haragszom” – próbálta lezárni a témát a 22 éves diák, de miután tovább kérdezték, részletesen is elmondta, mennyire hidegen hagyta az incidens, és hogy jól tudja: a szemei tényleg nagyon picik.
A diák korábban a belügyminisztériumnál is kopogtatott, ahol elmondták neki, hogy nem kell aggódnia. Köztudott, hogy az arcfelismerő rendszer az útlevélképek ötödét azért utasítja vissza, mert a villanás alatt sokan becsukják a szemüket.
(Híradó)