Harminc év börtönre ítélt a bíróság Salvadorban gyilkosság miatt helyi idő szerint csütörtökön egy megerőszakolt tizenéves lányt, mert magzata halva született meg - jelentette a The Guardian című brit lap.
A bíróság elfogadta az ügyészség érvelését, hogy a lány gyilkosságot követett el azáltal, hogy nem vett részt terhesgondozáson.
Evelyn Beatriz Hernández Cruz most 19 éves, de még középiskolás volt, amikor egy bűnbanda tagja hónapokon át többször megerőszakolta. A lány nem tudta, hogy várandós. Fájni kezdett a hasa és a háta, és a vécében hozta világra a magzatot, aki már nem élt, amikor megtalálták. Az orvosok nem tudták megállapítani, hogy már az anyaméhben meghalt, vagy a szülés utáni percekben vesztette életét. Az ügyész azzal érvelt, hogy a lány azért nem ment el orvoshoz, mert nem akarta a gyereket, akit a szülés után a vécébe dobott azzal a szándékkal, hogy megölje. A lány azt állítja, csak a történtek után jött rá, hogy szült, mikor édesanyja hasi fájdalmai miatt kórházba vitte.
A lányt az után vették őrizetbe, hogy a vécében megtalálták a halott csecsemőt. Ezt követően egy héten át a kórházi ágyához bilincselték. Ügyvédje szerint az ítélet jogszerűtlen és igazságtalan, nem veszi figyelembe a bizonyítékokat, a bíró nem a jog, hanem a saját erkölcsi meggyőződése alapján döntött, ezért fellebbezni fognak.
Morena Herrera, az abortusz bűncselekménynek tekintése ellen küzdő jogvédő szervezet vezetője szerint az ítélet téves, a bíró és az ügyész előítéletein alapul, nincs közvetlen bizonyíték arra, ami az ítéletben szerepel, és arra sincs elegendő bizonyíték, hogy az elítélt lány mit tett pontosan.
Salvador egyike annak az öt országnak a világon, ahol a művi vetélés minden körülmények között tilos. A The Guardian azt írja, hogy az erről szóló jogszabályt 20 évvel ezelőtt bármiféle nyilvános vagy szakmai egyeztetés nélkül fogadta el a parlament. Jelenleg a törvényhozás előtt van egy olyan javaslat, amely engedélyezné a terhességmegszakítást nemi erőszak esetén, ha a magzat nem életképes vagy ha a várandós nő élete veszélybe kerül, de a törvényjavaslatot az illetékes parlamenti bizottság négy hónapja nem továbbította a törvényhozás plénumának, hogy szavazhassanak róla.
(MTI)