Évek óta tart a krampuszvita Hollandiában. Az ottani Mikulást (Sinterklaas) feketére mázolt képű krampuszok, helyi nevükön Fekete Péterek (Zwarte Piet) segítik, akik édességet szórnak szét a gyerekeknek Szent Miklós napján. A Fekete Péterek ellen azonban régóta küzd egy agyhalott liberálisokból álló aktivista mozgalom, akik szerint a figura rasszista, offenzív és diszkriminatív, ráadásul a holland gyarmati múlton alapszik.
Zoom
Az idei amszterdami Mikulás-parádé szervezői, engedve a polkorrekt terrornak, úgy döntöttek, megváltoztatják a krampuszokat, elhagyva a fekete arcokat. Kitalálták, hogy 17. századi európai, egész pontosan spanyol nemeseknek öltöztetik őket. (Kíváncsiak vagyunk, az ő leszármazottaik fognak-e tiltakozni.) Hága városa is csatlakozott a hagyománymódosításhoz.
Zoom
Hollandia más részei azonban - még - kitartanak a régi Fekete Péterek mellett. Kérdés, meddig, ugyanis a rasszistázó liberálisok meg akarják zavarni ezen ünnepségeket. A Euronews megszólaltatott egy 26 éves Rosa nevű "művésznőt", aki szerint a Fekete Péter "sérti" a színes bőrű embereket, különösen az "afrohollandokat", és "emiatt nem halad előre a párbeszéd a rasszizmusról Hollandiában".
A frízföldi Dokkum városában a régi Fekete Péterekkel ünnepelnek továbbra is, itt a rohamrendőrségnek kellett elhajtania az aktivisták buszait egy másik városba, a biztonságra hivatkozva.
A holland kormány nem nyilatkozik az ügyben.
(Euronews - Mandiner nyomán)