Az oroszok az Army-2018 szakkiállításon mutatták be, mire képes az ellenséges tankok likvidálására kitalált Double tap-módszer a gyakorlatban.
Bármelyik hadsereg is vessen be tankokat a harctéren, a másik oldalon mindig komoly fejtörést okoz, hogy hogyan lehetne likvidálni az ellenséges lánctalpasokat. Erre többféle megoldás is létezik, de ha egy, a tanknál jóval könnyebb páncélozott harci jármű kerül vele szembe a csatatéren, nem gondolnánk, hogy túl sok esélye lehet a lánctalpassal szemben. Az oroszok azonban mást gondolnak erről.
Az Army-2018 hadászati expón bemutattak egy újfajta taktikát, illetve technológiát. Ez nem más, mint a Double tap, amelynek jelentését magyarul talán a kopp-kopp fordítással lehet a legjobban visszaadni. A dolog lényege ugyanis az, hogy a Bumerang 8x8-as páncélosról egyszerre két rakétát indítanak útba az ellenséges tank (ezúttal épp az 1960-as évekből származó T-62-es) felé, amely így egymást követően, néhány pillanat eltéréssel csapódik be ugyanabba a célpontba.
A Popular Mechanics leírása szerint oroszok célja az, hogy legyőzzék a tankok rakétaelhárító rakétáit, valamint a tankok úgynevezett reaktív páncélzatát. A modern tankokon ugyanis ezt használják: egy sor robbanószerrel töltött téglalap, ami a rakéta becsapódásakor ellentétes irányba kirobban, így hatástalanítva a rakétát. Csakhogy az oroszok szerint a két lövedék közül az első semlegesíti a reaktív burkolatot, a második pedig már lyukat üt a páncélon. Például azoknál az amerikai tankoknál is működne a dolog, melyeket éppen ilyen védelemmel láttak el.
(HVG)