Sokaknál verte ki a biztosítékot az év elején a Google azon bejelentése, amit a Chrome böngészőhöz használt tartalomszűrőkkel kapcsolatban tett. Ezek szerint a cég megakadályozná a tartalomblokkoló bővítmények használatát, helyettük pedig a saját fejlesztésüket építenék a böngészőbe. A felháborodás nem állította meg a Google-t, és tartva magukat az eredeti tervhez, tovább dolgoztak az elképzelésen.
Zoom
A keresőóriás nemrég válaszolt néhány felhasználók által tett kritikára. Megerősítették, hogy a Manifest V3 tervezett bevezetésével az átlagfelhasználók nem, csak az üzleti ügyfelek lesznek képesek reklámblokkolót használni.
A cég szóvivője szerint a Google támogatja a szoftverek fejlesztését és használatát, ugyanakkor olyan fejlesztést követelnek meg, ami a személyes adatok közül csak a legszükségesebbeket adja át harmadik félnek. A Google adatvédelmi szabályzatának változása nemcsak a hirdetésblokkolókat érinti, a Chrome-bővítményekre is új szabályok érvényesek. Így a legtöbb hirdetésblokkoló bővítményt csak erősen korlátozott mértékben lehet majd használni.
A lépés persze annak fényében nem túl meglepő, hogy a Google is pénzből él, méghozzá hirdetési pénzből – a cég éves pénzügyi jelentésében pedig a reklámblokkolókat "kockázati tényezőként" aposztrofálták.
(9to5Google - hvg)