2019. július 17., szerda, Endre, Elek, Bánk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:53 Villamosmegállóban fosztott ki egy magatehetetlen 19 évest ez a két kifehérített fürge lábú20:41 Lefejeztek több embert a Sínai-félszigeten20:13 Bíróság mondta ki a németellenes országban, hogy mostantól nyugodtan ki lehet rúgni a hazafiakat a Bundeswehrtől19:55 "Rasszista indíttatásból történő kizsákmányolás", ha a Máltára betolakodókat nem szállodai körülmények között szállásolják el19:47 Tizenkét izraeli fiatal csoportosan megerőszakolt egy 19 éves brit nőt Cipruson18:28 Így jelent meg egy IÁ-agitátor a bíróságon - mert "Német"országban ezt is lehet17:53 Hazaáruló-kerekasztal alakult Strassburgban - hát persze hogy Gyöngyösi is része a migránsbarát ballib klubnak17:34 Élete végéig börtönben marad a Köpcös16:45 Vádat emeltek az Eximbank volt vezetői ellen16:21 Munkásság a Harmadik Birodalomban - a Német Munkafront, III. rész15:41 Agyonlőttek három török diplomatát Erbílben14:55 Salvini szerint "Ukrajna-párti neonácik" akarták megölni - méghozzá egy 245 kilós katari levegő-levegő (!) rakétával14:43 Végre: mobil fülhallgatóval telefonálj, hallgass zenét bármikor - most csak 5990 Ft (x)14:11 Már 470 elektromos töltőállomást helyeztek üzembe13:35 Újabb szomorú statisztika: hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU országai közül
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Felszarvazza a modern fiatalokat a túlzott okostelefon-használat

Mivel folyamatosan a kezükben lévő készülék kijelzőjét bámulják, a lefelé húzó fej ellensúlyozására csontkinövések alakulnak ki, csak nem a homlokukon, hanem a koponyájuk hátulján. A modern technológia így nem csak a mindennapi életünket és a pszichénket, de a testfelépítésünket is megváltoztatja - írja az Mfor.
Nem csak a viselkedésünket és a pszichénket, de a testfelépítésünket is megváltoztathatják az okostelefonok, mutat rá egy kutatás, mely orvosi thrillerbe illő eredménye azt találta, hogy a fiatalok elkezdtek szarvakat növeszteni, valószínűleg a túlzott kijelzőbámulás miatt. A dokumentumot a Washington Post ismertette.
Zoom
Jól látható a szarv a koponya hátsó részén (forrás: Nature)
Az eddig nem létező csontnyúlványok a koponya hátsó részén alakulnak ki. A queenslandi University of the Sunshine Coast tavaly, a Nature című tudományos folyóiratban megjelent, de csak most, a BBC feldolgozása nyomán fókuszba került tanulmánya a fiatalok fejének folyamatos előrebillenésével magyarázza a jelenséget. Mivel ők jellemzően rendszeresen a kezükben tartott okostelefonok kijelzőjét nézik, a fejük súlyának jelentős részét a gerincoszlop helyett a fej hátulsó részére tapadó nyaki izmok kényszerülnek megtartani. Ennek hatására nő csont az összekötő inakban és szalagokban, hasonlóan ahhoz, ahogy a lábfej bőre tyúkszemmé vastagodik, ha egy ponton folyamatos nyomás vagy dörzsölődés éri.
A tanulmányt jegyző ausztrál kutatók azt állítják, felfedezésükkel a világon ők dokumentálták elsőként azt a jelenséget, ahogy a modern technológia térhódítása a mindennapi életben fiziológiai vagy csontváz-adaptációt vált ki az emberi szervezetből.
Túlzott telefonhasználathoz köthető egészségügyi problémák korábban is ismertek voltak, mint a szintén a folyamatos lefelé nézésből fakadó, rendellenesen görbülő SMS-nyak vagy a begyulladó ízületű SMS-ujjak, ezek azonban még nem okoztak csontelváltozásokat a testben.
Az ausztrál média a szarvak mellett tüskéknek és telefoncsontoknak keresztelte el a kinövéseket. A tanulmány társszerzője, David Shahar szerint mindegyik kifejezés megfelelően ragadja meg a jelenség lényegét. Shahar azt is elmondta, hogy a szarvak képződését nagyon komoly testtartásbeli problémák okozzák, melyek krónikus fejfájáshoz, valamint nyaki és felsőháti fájdalmakhoz vezethetnek.
A telefoncsontok megdöbbentően nagy méretűek. A különféle csontelváltozások már akkor is nagynak számítanak, ha 3-5 milliméteres a hosszuk, ebben a kutatásban viszont eleve csak olyan szarvakat vizsgáltak, melyek legalább 10 milliméteresek voltak.
A szarvakat vizsgáló kutatás három évvel ezelőtt, egy tucat nyaki röntgenfelvétel átnézésével kezdődött, Shahar és társa, Mark Sayers akkor fedezték fel a csontnyúlványokat. A páros a témában készített első, 2016-os tanulmánya rámutatott, hogy az elváltozások döntően a fiatalabb pácienseknél jelentek meg. 218, 18 és 30 év közötti ember röntgenfelvételeit vizsgálták meg, mely során 41 százalékuknál fedezték fel a telefoncsontot. Ez az arány sokkal nagyobb volt, mint amire előzetesen számítottak. Ugyancsak kimutatták, hogy az elváltozás gyakoribb a férfiak, mint a nők körében. A tavalyi kutatás már 1200 röntgenfelvételt vizsgált meg, melyet 18 és 86 év közötti páciensek szolgáltattak. Ez azt mutatta ki, hogy a szarv a populáció 33 százalékánál van jelen, és a kor előrehaladtával egyre kevésbé jellemző.
"Hosszú ideig tart, míg kialakulnak ezek az elváltozások, és ez azt jelenti, hogy akik ezektől szenvednek, valószínűleg már kora gyerekkoruk óta erőltetik ezt a területet" - magyarázta a nyak és a koponya hátsó részére utalva Shahar.
Hogy megelőzzük az elváltozást, a kutató nem az okostelefonoktól való tartózkodást javasolja, hanem azt, hogy az iskolák tanítsanak a diákoknak egyszerű módszereket arra, hogyan hozhatják helyre a tartásukat. És hogy kellően motiváltak legyünk, azt mondta, érintsük meg a koponyánk hátulsó részét a nyakszirtünk alatt. Valószínűleg érezni fogjuk, ha már nálunk is kialakult a telefoncsont.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready