Sajtóhírek szerint a Spanyolországból indított keresések találatai között nem jelennek meg többet az állítólagos náci ideológiát népszerűsítő és a holokausztot tagadó oldalak.
A zsidók "jogvédelmével" foglalkozó Lawfare Project számos kérelmet nyújtott be spanyol zsidó közösségek képviseletében a Google-nek, amiért a kereső rasszista és antiszemita oldalakat is feldobott a találatok között. A cég jogászai megvizsgálták a beadványokat és ezután sok kifogásolt oldal már nem elérhető rajtuk keresztül a spanyolországi kereséseknél – olvasható a jpost.com cikkében.
Zoom
Ez az első alkalom, hogy a Google ilyen észrevételek után letiltott zsidókat "gyalázó" oldalakat – legalább is így tudják az ügyben érintettek (a cikkben egyedül a Daily Stormert nevesítik - a szerk.). A Lawfare Project szerint ez fordulópont lehet a Google gyakorlatában. A szervezet alapítója Brooke Goldstein szerint sokan az első lépést a radikalizálódás útján az antiszemita tartalmak hatására teszik meg.
Februárban a Financial Times arról írt, hogy a Facebbok, a YouTube és a Twitter a zsidókat kellemetlenül érintő gyűlöletet keltő tartalmak csaknem háromnegyedét 24 órán belül eltávolítja a felületeikről. Pár éve ez az arány még csak 28 százalék volt.
(Zsidó.com nyomán)
Kapcsolódó: