2020. április 8., szerda, Zsejke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:15 A nagy "roma" rejtély21:10 Litvániában útakadályokat létesítenek a húsvéti ünnepekre bevezetett utazási tilalom kikényszerítésére20:53 A borsodi gyilkost szabadon engedő bírónő elleni feljelentés eredménye: "bűncselekmény hiányában kellett elutasítani"20:36 Újabb bizonyíték a koronavírus antiszemitizmusára: széklettel is képes fertőzni20:10 A migránstaxiknak is keresztbe tett a járvány: egy ideig nem szállíthatják Olaszországba a sáskákat19:44 Itt a jó példa: saját fizetésüket ajánlják fel az egészségügynek a bolgár képviselők és kormánytagok19:37 Vesztegzár alá helyeztek két migránstábort Görögországban19:29 Szegény Index: le kellett írniuk, hogy azért is hullanak nagyobb arányban a négerek, mert sokan vannak börtönben19:11 Először feketelistáztak a kínai nagy fal megrongálásáért18:55 Banki alkalmazott sikkasztott a bankjegykiadó automatákból Zalában18:47 Iránban a hét végétől három szakaszban oldják fel a járvány miatt hozott korlátozóintézkedéseket18:38 Indiában nem oldják fel a kijárási tilalmat18:28 Sanders kiszáll, Biden lesz Trump nem túl veszélyes ellenfele17:42 Downing Street: Johnson stabil állapotban van, reagál a kezelésre17:21 Mintegy negyven feltételezett fertőzött van a Charles De Gaulle fedélzetén
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A német Bismarck osztályú és a brit King George V osztályú csatahajók összehasonlítása

Reklám

A három hónappal ezelőtti cikk után most egy újabb összehasonlító elemzést bocsátunk ki, amiben a világháború legmodernebb csatahajóit hasonlítjuk össze.
A Bismarck és a Hood összecsapásáról 3 hónapja volt cikk a honlapon. A cikk kommentjeiben és bennem is felmerült, hogy a britek más, modernebb csatahajóihoz képest a Bismarck vajon milyen minőséget képviselt. Ennek megvitatására az alábbi tényezőket szedtem össze.
A Bismarck fő ellenfelei a brit King George V (KGV) osztályú csatahajók voltak. A két típusnak megvoltak az előnyei egymáshoz képest, amikről az alábbi gondolataim támadtak.
Tűzerő
A brit KGV osztályú hajóknak volt egy elég súlyos problémája, mégpedig hogy a lövegeik nem voltak egy szinten a többi korabeli hajó lövegeivel. A britek 356 mm-es ágyúinak a páncéltörő gránátjai tömegben és kezdősebességben is elmaradtak a Bismarck 38 cm-es lövegeivel szemben. Emiatt a páncélátütő képességük elmaradt a korabeli modern csatahajókétól. Ezt elég sok szakértő leírja. Ez nem jelenti azt, hogy használhatatlanok lettek volna, de attól még egy jelentős tényező volt.
Szintén probléma volt, hogy a KGV osztályú hajóknak a lövegtornyai bonyolultak voltak, ami a megbízhatóság kárára ment. Emiatt a Dánia-szorosban a csata közben meghibásodott a Prince of Wales egyik lövegtornya, ami miatt egy pillanat alatt kiesett a hajó tűzerejének a 40 százaléka. Ez nem az egyetlen eset volt, a második világháborúban a KGV osztályú csatahajók egyik német csatahajók ellen vívott csatájukban sem tudták az elméleti tűzgyorsaságukat produkálni a meghibásodások miatt.
Zoom
A King George V csatahajó egyik lövegtornya. A 4 löveges tornyok bonyolultak voltak, ami miatt gyakran meghibásodtak. Ezzel szemben a Bismarck a konzervatívabb megoldást jelentő ikerlövegtornyokat alkalmazott, amiket könnyebb volt működtetni
Zoom
A Bismarck lövegtornyai. Egy 2 löveges tornyot amennyiben kilőtték, úgy kevesebb tűzerő veszett oda, mint egy 4 löveges torony esetén
Az viszont igaz, hogy a KGV osztályú hajók 10 nehézlöveggel rendelkeztek, míg a Bismarck 8-al. Viszont a német 38 cm-es nehézlövegek gyorsabban töltöttek újra, ami miatt 18-26 másodperecenként tudtak leadni egy sortüzet, míg az angolok fél percenként. Ez így már a németek javára jelentett percenként 26-18 kilőtt gránátot, míg az angolok esetében a percenkénti két sortűz 20-at jelentett. Emellett a brit értékből még nem vontuk le a meghibásodások miatti kieséseket, amik nagyon súlyos problémát jelentettek.
Páncélzat és sérülésállóság
A német csatahajókon kisebb volt a lőszer robbanásának az esélye a lőszerraktárt ért találat esetén, aminek több oka is volt. Az egyik az volt, hogy a német lőpor nehezebben robbant fel a kémiai összetétele miatt. Egy másik ok az volt, hogy a német lőport nem zsákokban, hanem fém hüvelyekben tárolták, ami miatt a szétrepülő fémdarabok kisebb valószínűséggel találták el a lőport. Viszont a KGV osztályú hajóknak mélyebben voltak a lőszerraktárai.
Zoom
A kivetőtöltetek fém hüvelyei a Tirpitz fedélzetén, egy gyakorlat után
A páncél minősége mindkét oldalon nagyon jó volt. Egyes források a brit, mások a német páncélt tartják jobbnak. Akármelyik is volt a jobb, a másik sem volt gyenge, ugyanis mindkettő felülmúlta az amerikai csatahajók Class A páncélját. A források szerint 340 mm német Krupp-páncél legalább 390 mm amerikai Class A páncélnak felelt meg.
Zoom
A Bismarck páncélzatának hatásosságát jelentősen fokozta, hogy a nehézlövegek lőszerraktárainál a páncélöv kifelé döntött volt, ami növelte a páncélzat vastagságát a becsapódó gránátokkal szemben, különösen a meredeken becsapódókkal szemben. A képen, a bal oldalon a „B” toronynál, míg a jobb oldalon az elülső válaszfalnál látható a páncélzat kialakítása
A második világháború idején számos modern csatahajó páncélzata a nagy távolságú harcra volt optimalizálva. Ezt a kérdést a németek is vizsgálták és ők arra jutottak, hogy az Északi-tengeren gyakran rossz az időjárás, ami miatt nem lehetett olyan messzire látni, hogy a nagy távolságokra optimalizált fegyverzetnek és páncélzatnak legyen értelme.
Ettől még egy előnyös tényező volt a britek számára, hogy a brit hajókon jelentősen vastagabb volt a páncélfedélzet, ami miatt jobban védettek voltak a nagy távolságról kilőtt gránátokkal szemben. Viszont a britek ’41-ben nem tudták, hogy a Bismarckot kis lőtávolságra optimalizálták, ami miatt a Dánia-szorosban ahelyett, hogy távolról lőttek volna a Bismarckra, inkább azt választották, hogy gyorsan közelítenek.
A Bismarcknak a páncélfedélzete ugyan nem volt olyan vastag, mint a KGV esetében, de felette a főfedélzet is jelentősen páncélozva volt. A főfedélzet páncélzata egyrészt beindította a rajta áthatoló gránátok gyújtóját, amitől azok a páncélfedélzet elérése előtt felrobbanhattak. Másrészt a főfedélzeten való áthaladás deformálta az áthaladó lövedékeket, ami csökkentette a páncélfedélzet átütésének esélyét.
Tűzvezetés és egyéb tényezők
A német csatahajók lövegei távvezérléssel emelhetőek voltak. Ez gyorsította és pontosabbá tette a német csatahajók tűzvezetését, mivel kiküszöbölte a löveg kezelői jelentette hiba lehetőségét. A britek a csatahajóikba ezt csak a háború végén integrálták. A tűzvezetés területén ezt tartják az egyik legnagyobb innovációnak.
A brit King George V osztályú csatahajók fő optikai távmérői a háború elején 4,6 méter (a későbbiek nagyobbak) bázistávolságúak voltak, míg a Bismarck fő távmérője 10,5 méteres volt. Ez önmagában jelentős különbségek okozott a pontosság tekintetében. A háború végén viszont már radaron alapult a hajók tűzvezetése.
Az említett brit hajókon az áramfejlesztő generátorok 2800 kilowatt áramot tudtak előállítani. A Bismarck osztályú csatahajókon ez az érték 7910 kilowatt volt. Ez által a német csatahajókon több energia volt a rendszerek működtetésére. Egy további előny volt, hogy a német hadihajókon váltóáramot is használtak, míg a brit hajók egyenárammal működtek. A váltóáram használata az egyik technológia volt, ami lehetővé tette a lövegek távvezérlését.
(Olvasónktól)
Források:
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready