2019. október 14., hétfő, Helén, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:33 Újabb tanárt hurcolnak meg egy pofátlan "diák" miatt14:47 Ászád csapatai sorban vonulnak be az észak-szíriai településekre - Budapest ismét az agresszor oldalára állt14:12 Megbírságolták a Coca-Colát a buziplakátok miatt, és eltiltották a további lélekszennyezéstől13:46 Ezt hamar lerendezték: Kósa szerint nem a Fidesz, hanem a külföldiek miatt veszítették el a fővárost13:30 A demokrácia ünnepe Tornanádaskán - és egyben ízelítő a jövő "Magyar"országából13:10 Máris elindult a szembenézés és az újratervezés a Fideszben?13:00 Időközi parlamenti választás lesz Dunaújvárosban12:44 Letartóztattak néhányat a párizsi késelő elvbarátai közül12:32 Több településen is döntetlen a polgármester-választás eredménye12:22 Kilenc katalán vezetőt küldenek börtönbe11:57 Tegnap óta Blanka is tudja, hogy trágárságokat ordítozni sokkal könnyebb, mint győzni egy választáson10:54 Molnár Oszkár a fideszes hátbaszúrás ellenére is behúzta Edelényt10:33 Félreérthetetlenül megmutatták a mohácsiak a hullarabló MSZP-snek, hol a helye09:56 Csapás Orbán számára - örvendeznek a német lapok09:28 "2006 óta ez az első választás, amelyet a Fidesz - ha nem is vesztett el - nem nyert meg"
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A Kriegsmarine csatahajóinak továbbfejlesztései és sikerei

Reklám

A német haditengerészet több tekintetben is sikereket felmutató szervezet volt. Az alábbi cikkünkben a csatahajók fejlesztéseiről és a Kriegsmarine két nagyobb győzelméről olvashatnak, amelyekkel korábban még nem foglalkoztunk sorozatunkban.
Eltérés a Bismarck és a Tirpitz között, valamint a Tirpitz továbbfejlesztése
A Bismarck és a Tirpitz elvileg ugyanazon osztályba tartoztak, viszont a két hajó között voltak különbségek is. Emellett a Tirpitzet továbbfejlesztették a világháború folyamán, ami miatt a Bismarck 1941-es és a Tirpitz 1944-es állapota között még nagyobb volt a különbség.
Az egyik eltérés a páncélzat elrendezése volt. A Bismarckhoz képest a Tirpitznek vékonyabb volt a páncélöve, viszont a lőszerraktárak felett a páncélfedélzet vastagabb volt. Ezért a Tirpitz jobban védett volt a meredeken becsapódó gránátokkal szemben. Ez a különbség már a hajók építésétől megvolt. A leírások alapján a két hajó páncélzatának tömege ugyanakkora volt, vagyis a két eltérés kompenzálta egymást. Az eltérés nem volt nagyon nagy, de a páncélfedélzet aránylag jobban vastagodott (95-ről 100 mm), mint amennyire a páncélöv vékonyodott (320-ról 315 mm).
A legjelentősebb eltérés a sebesség és a hatósugár tekintetében volt. A Tirpitz erősebb gőzturbinákat kapott, ami miatt majdnem egy csomóval nagyobb volt a sebessége. Szintén a meghajtással kapcsolatos eltérés volt, hogy a Tirpitz rendelkezett cirkálóturbinával, ami miatt gazdaságosabban tudott haladni. Mivel a Tirpitznek az üzemanyagtartályai is nagyobbak voltak, ezért a hatósugara is felülmúlta a Bismarckot.
Amúgy az, hogy ezek a fejlesztések megvoltak a Tirpitzen, annak tekintetében nem meglepő, hogy később készült el, ami miatt az eredeti Bismarckhoz képest változtathattak rajta.
Az előbb felsorolt tényezők már a hajók építésétől megvoltak. A további jelentős különbségek a Tirpitz továbbfejlesztésével keletkeztek. Az egyik jelentős tényező volt, hogy nőtt a légvédelmi lövegek száma. Míg 1941-ben az osztály hajóinak 12 darab 2 cm-es légvédelmi csöve volt, addig 1944-ben a Tirpitznek már 78 darab 2 cm-es légvédelmi gépágyú csöve volt. Ezen ok miatt a legénység is jelentősen nagyobb létszámú lett. Míg 1941-ben a Bismarckon 2100 fő körül volt a legénység, addig 1944-ben a Tirpitzen már 2600 fő fölött volt a legénység létszáma.
Zoom
Négycsövű légvédelmi gépágyú. Ezzel a fegyverrel hatékonyan lehetett fokozni a német hadihajók légvédelmi tűzerejét az egycsövű lövegek kiváltásával
Egy további fejlesztés volt, hogy a Tirpitzre szereltek torpedóvetőket. Ez annak volt a következménye, hogy a háború folyamán a német hadihajók azt tapasztalták, hogy sok lőszer szükséges ahhoz, hogy lövegekkel süllyesszenek el egy hajót. Torpedóból viszont néhány elég volt. Ezért 1941-től kezdve a német csatahajókra torpedóvetőket szereltek. A magas lőszerfogyasztás nemcsak a lőszer miatt volt probléma, hanem inkább a csőélettartam miatt.
Zoom
Színes kép a Tirpitzről, amikor az Norvégiában állomásozott, 1942
A világháború folyamán a Tirpitznek jelentősen nőtt a vízkiszorítása (többek között a több fegyver és lőszer miatt), ami miatt jobban belemerült a tengerbe. Ennek megvolt az a hatása, hogy csökkent a hajó vízvonal feletti része, ami miatt a páncélöv kisebb felülete maradt a vízvonal felett, kisebb célfelület nyújtva.
A legnagyobb távolságból elért találat, egyúttal a Kriegsmarine egyik sikere
A legnagyobb távolságból elért találatot, amellyel egy hadihajó fedélzeti lövegeivel eltalált egy mozgó célpontot, a Kriegsmarine Scharnhorst csatahajója adta le 1940-ben. Az eset úgy zajlott le, hogy a Scharnhorst és a vele hajózó Gneisenau csatahajó észrevették, hogy a távolban egy hajó kazánjainak a füstje látszik. A németek azt elkezdték követni, és megpillantották a brit Glorious repülőgép-hordozót. Lőtávba érve elkezdtek tüzelni, és 24 kilométeres távolságból a Scharnhorst azt eltalálta. Az első találatot továbbiak követték, ami miatt a brit hajó elsüllyedt.
Zoom
A Scharnhorst tüzel a Gloriousra
Az eset nem csak azért különleges, mivel a legnagyobb távolságból elért találatról van szó, hanem azért is, mivel ez az egyetlen eset a történelemben, amikor csatahajók elsüllyesztettek egy nagyméretű repülőgép-hordozót.
Zoom
Az égő Glorious
Zoom
A Scharnhorst színesben, 1939
A Rösselsprung hadművelet: amikor a Tirpitz egy ágyúlövés nélkül szétkergette a PQ–17 konvojt
A Szovjetunió elleni háború megindulása után a britek és az amerikaiak fegyverek, járművek, nyersanyagok és egyéb felszerelés szállításával elkezdték támogatni a szovjeteket. Ez a támogatás több útvonalon keresztül áramlott a Szovjetunióba. Az egyik fontos útvonal az arktikus területeken húzódott keresztül, Norvégiától északra. A Kriegsmarine 1942 nyarára Észak-Norvégiában összevont egy ütőképes flottát, amit a szovjeteknek irányuló konvojok megtámadására állítottak fel.
1942 nyarán a britek és az amerikaiak elindították a PQ-17 konvojt. A konvojt felfedezte a Luftwaffe, ami után a Kriegsmarine elindította a Rösselsprung hadműveletet, amely már egy ideje előkészítés alatt állt a német haditengerészetnél. A konvoj elfogására kifutott hajók között volt a Tirpitz csatahajó is. Miután az angol haditengerészethez eljutottak azon hírszerzési információk, amelyek szerint a Tirpitz kifutott, a britek úgy ítélték meg a helyzetet, hogy nem tudják megvédeni a német hajóktól a konvojt. Ezért a britek úgy döntöttek, hogy a hadihajókat visszavonják, védtelenül hagyva a szovjetek létfontosságú szállítmányt. A magukra maradt szállítóhajókat pedig levadászták a német tengeralattjárók és repülőgépek.
Zoom
1942. július 5.: a Tirpitz elindul a Rösselsprung hadműveletre
A konvoj eredeti 36 szállítóhajójából csak 11 ért a Szovjetunióba, kettő pedig visszafordult. A Kriegsmarine és a Luftwaffe által elsüllyesztett 23 hajó több mint 142 ezer tonna hadianyagot szállított, többek között 3350 gépjárművet és 430 harckocsit, vagyis annyi járművet, amennyivel egy harckocsihadtestet fel lehetett volna szerelni. A német győzelemnek a konvojon túlmutató hatása volt, mivel a következő öt hónapban a britek csak egy konvojt (amely szintén súlyos veszteségeket szenvedett) indítottak, mivel több tervezett konvojt is elhalasztottak.
(Olvasónktól)
Kapcsolódó:
Források:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready