2020. június 1., hétfő, Tünde, Torda, Kund napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
00:11 Jézusom, hát mit művelünk?23:25 Megúszta a letartóztatást a bosnyák-horvát kormányfő23:03 Ünnepelj Hitlerrel a Vörös téren! – Heti progresszió (XXX. rész)22:45 Újra lassul a járvány Törökországban22:18 Pompeo: Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra21:44 "Haza"tért egy adag újfinn Szíriából21:29 Trump: az Egyesült Államok terrorszervezetnek fogja nyilvánítani az Antifát21:06 Párizs keddtől óriási terasszá változik20:48 Kilenc év után juttatott fel újra asztronautákat a nemzetközi űrállomosásra amerikai űrhajó20:38 Budapestre és tizenegy megyére egész nyárra fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány20:21 Hatodjára, de most már tényleg (?) utoljára kéri a spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását20:02 Pilismaróti cigánybűnözés: 16 késszúrás sem volt elég a letartóztatáshoz19:39 Orban a születésnapját ünnepelte, megbüntették érte19:11 "Nem nyugszunk bele a történelem legigazságtalanabb békediktátumába!"18:57 A tervek szerint halad a pécsi bazilika felújítása
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Különbségek a szovjet és a német lövészek alkalmazása és felszerelése között, 1941

Reklám

A Barbarossa-hadművelet bemutatása során eddig a magasabb egységek szervezésére, fegyverzetére és ellátására fókuszáltunk. Ezúttal az legalapvetőbb módszereket és felszerelést hasonlítjuk össze, bemutatva a felek eltéréseit.
A német és a szovjet lövészgödör összehasonlítása
Amikor rövid idő állt rendelkezésre védelem kialakítására (például egy ellentámadás esetén), akkor a katonák lövészgödröket ástak. Ebben a Wehrmacht és a Vörös Hadsereg jelentős mértékben különbözött, mivel a németek kétfős, míg a szovjetek egyfős (Russenloch) lövészgödröket preferáltak. Alább leírjuk, hogy a kétfős lövészgödör miért hatékonyabb, mint az egyfős.
A kétfős lövészgödör esetén a pár egyik tagja ásott, miközben a másik biztosíthatott és pihenhetett. Az állás elkészülte után az egyik ember aludhatott, miközben a másik őrködött. Ha az egyik ember megsérült, akkor a másik még mindig fedezhette a frontot. A sebesültet a másik elsősegélyben tudta részesíteni (Gordon L Rottman, 2007).
Az oroszoknak is volt érvük, szerintük az egyfős lövészgödrökkel szélesebb frontot lehetett védeni. Viszont az idézett szakértő szerint ez nem volt biztos és az előbbi felsoroláshoz képest minden hátránnyal járt.
Zoom
Német lövészgödör: ’41 folyamán a Wehrmacht ugyan alapvetően támadott, de időnként nekik is kellett védekezniük
A Kar98k előnye
1941 nyarán a szovjet és a német haderő hasonló ismétlőpuskákkal volt felszerelve. Ez a német esetben a Mauser Kar98k, míg a szovjet esetben az M 1891/30 Mosin-Nagant volt. A tűzgyorsaságuk hasonlóan alakult. Viszont a német ismétlőpuska rövidebb: míg a szovjet fegyver esetében 123 centiméter, a német esetben 110 centiméter volt a hossz. Ezért a német ismétlőpuskákat egyszerűbb volt kezelni és hordani. A rövidebb hossz leginkább lövészárkokban volt jelentős előny.
Zoom
Német katona távcsöves Kar98k-val
Gyalogsági ásók
A katona túlélések egyik legfontosabb eszköze az ásó volt. A beásott katonák túlélésnek az esélye a nyílt terepen lévők többszöröse volt.
A németek egy jelentős innovációt az összecsukható ásólapátot (Klappspaten) alkalmazták. Ez kiegyenesítve hosszabb volt, mint a korábbi ásólapátok, ami miatt hatékonyabban lehetett vele dolgozni.
Zoom
Összecsukható ásólapát
A szovjetek a 19-században kifejlesztett MPL-50 ásólapátokat alkalmazták, ami rövidebb volt a németnél.
Szuronyok és rohamkések
A szovjetek még a második világháború idején is hagyományosnak mondható, köpűs szuronyokat használtak. Ezekről már az első világháború idején is bebizonyosodott, hogy elavultak. A túl hosszú szuronyok beragadtak az áldozatba, vagy pedig akár el is hajlottak. Emellett lövészárkokban a limitált hely miatt nehéz volt használni.
Zoom
Szovjet szurony
A német haderő a második világháború idején már rohamkéseket használt. Az első rohamkéseket már a 19. században kifejlesztették, de annak ellenére az első világháborúig a szuronyok voltak az elterjedtebbek. Viszont a háború során kiderült, hogy a rohamkés sokkal célszerűbb. Egyszerűbb, praktikusabb volt a kezelése, és ezért a rohamcsapatok fő fegyvere lett.
Zoom
Kar98k ismétlőpuska rohamkéssel
A szovjetek az előbbiek ellenére erőltették a közelharcot, mivel a tábornokaik úgy gondolták, hogy abban jobban érvényesülnek a katonáik.
Zoom
Német bajonettkiképzés
(Olvasónktól)
Források:
https://www.quartermastersection.com/russian/infantry-weapons/835/M.189130Rifle
https://www.quartermastersection.com/german/infantry-weapons/380/Karabiner98K
http://www.mp44.nl/equipment/folding_entrenching_tool.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/MPL-50
http://www.gotavapen.se/gota/artiklar/98bayonets/98bayonets3.htm
https://www.lonesentry.com/panzer/may/bayonet.html
http://worldbayonets.com/Bayonet_Identification_Guide/Russia/Russia_2.html
http://worldbayonets.com/Bayonet_Identification_Guide/Germany__Post_WW_I_/Germany_1933_1945.html
http://worldbayonets.com/Historical%20Timeline/Bayonet_Timeline_1884.html
https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/history/bayonets.htm
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready