Csak a „személyek” szót használja mostantól a Google Cloud Vision API nevű képelemzője azokon a fotókon, ahol emberek láthatóak.
A Google Cloud Vision API egy olyan szolgáltatás fejlesztők számára, ami mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni, mi látható a fotókon, legyen az logó, arc vagy akármilyen objektum. A Business Insider értesülései szerint mostantól az eszköz nem fogja használni a „férfi” és „nő” szavakat a fotók felcímkézésekor, mondván, hogy egy személy nemét nem lehet megállapítani csupán az alapján, hogy hogy néz ki egy fotón.
Zoom
Udvariasan meg kell tőlük kérdezni, ma éppen milyen neműek...
Mostantól olyan szavak lesznek használatosak, melyek nem próbálják meg meghatározni a fotón szereplő emberek nemét (pl. „személy”).
A változásról a Google csütörtök reggel e-mailben értesítette a Cloud Vision API fogyasztóit. „Mivel egy ember neme nem állapítható meg pusztán a megjelenése alapján, úgy döntöttünk, ezeket a címkéket eltávolítjuk, hogy igazodjunk a Google Mesterséges Intelligencia Elveihez” – írják.
A mesterséges intelligenciával működő képelemző eszközök „előítéletei” már régóta vita tárgyát képezik, mert gyakran hamis feltételezések alapján címkézik fel a fotókat.
(Forbes nyomán)