Nicolás Maduro elnök szerint a turistahajó támadni akart.
A venezuelai haditengerészet Naiguata nevű járőrhajója elsüllyedt, miután nemzetközi vizeken belerohant az RCGS Resolute nevű német polgári óceánjáróba – írta meg a Spiegel pénteken. Az eset Tortugánál történt, még hétfőn.
Zoom
Az RCGS Resolute jégtáblák ellen is felkészült (valószínűleg a pingvinek terrorizálásával gyakorolt a haditengerészek ellen), egy venezuelai hajó meg se kottyant neki (kép forrása: Cruisemapper)
A körülményekről a Cloumbia Cruise Services hajózási társaság adott ki részletes közleményt. Ez alapján a Resolute éppen úton volt Curacao felé, miközben karbantartást végeztek a hajtóművén, ezért utasok nem, csupán 32 főnyi személyzet volt a fedélzetén. A venezuelai hajó valamivel éjfél után jelent meg, és rádión arra szólította fel az óceánjárót, hogy kövesse. A közlemény szerint a Resolute ennek nem tett azonnal eleget, viszont amíg megerősítésre várt, a venezuelai hajóról lövéseket adtak le rá. A Naiguata ezután többször úgy rohant bele a másik hajóba, hogy annak orra a venezuelai vizek felé forduljon. Csakhogy a Resolute-ot jégtáblákkal való ütközésre is felkészítették. Komolyabb baja nem esett, de a venezuelaiak járműve süllyedni kezdett. A hajótársaság szerint ezután a Resolute megvárta, hogy kell-e segítséget nyújtani, majd – egy újabb utasítást követve – elhagyta a helyszínt.
Zoom
A vitéz venéz Naiguata most híressé vált (kép forrása: Luis García Curado / The Maritime Executive)
Kalózkodást és terrortámadást emlegetett az eset nyomán Nicolás Maduro venezuelai elnök, és nyomozást rendelt el. A dél-amerikai sajtót szemléző Spiegel szerint Maduro úgy fogalmazott: ha a Resolute valóban turistahajó lett volna, nem tűnt volna úgy, mintha támadni akarna.
(HVG)