2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt15:54 Az Osztrák Nagydíjjal indulhat a Forma-1-es szezon15:37 Babis holdingja szárnyal: háromszorosára hízott az Agrofert profitja15:11 Hongkong Peking-barát igazságügyi minisztere: "szó sincs az autonómia korlátozásáról"14:55 "Akkor is tudnunk kell, hogy az Isten jó, és jót akar népének"14:34 Foggal-körömmel-vascsővel ragaszkodott az autójához egy meglett komáromi férfi13:56 Párizs, Berlin és London is Washington miatt szomorú13:35 Bulgáriából is zökkenőmentesebb a hazatérés, akkor is, ha a tolvajállamon keresztül történik az utazás
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Még a kínaiaknak is rágós lenne az újonnan azonosított pusztaityúkfaj

Reklám

A pusztaityúkfélék családjának egy eddig ismeretlen faját azonosították a kutatók 6-9 millió éves kőzetekben az északnyugat-kínai Kanszu tartományban.
A Kínai Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó paleontológiai és paleoantropológiai intézetének (IVPP) munkatársai a Linxiavis inaquosus nevet adták a fajnak.
A Frontiers in Ecology and Evolution című folyóiratban ismertetett tanulmány szerint az állat megkövesedett részleges csontváza magába foglalja egyebek között a vállövet, szárnycsontokat, csigolyákat és a láb egy részét. A fej teljesen hiányzik.
A kutatók szerint az Ázsiában feltárt eddigi legrégebbi pusztaityúk-fosszíliaként, valamint a családhoz tartozó eddigi legteljesebb ősmaradványként az új csontváz kulcsfontosságú információkkal szolgál a Kínában ma élő pusztaityúkfélék evolúciójáról, valamint az északnyugat-kínai Csinghaj-tibeti-fennsíkhoz kötődő ökoszisztémáról és a kizárólag a térségben honos fajokról.
A pusztaityúkfélék Európa, Ázsia és Afrika legszárazabb területeinek egy részén élnek. Ennek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a Csinghaj-tibeti-fennsíkkal szomszédos terület is ugyanilyen száraz volt a Linxiavis inaquosus idején, a miocén földtörténeti kor alkonyán.
A tanulmány társszerzője, Thomas A. Stidham szerint az emberek többsége talán úgy gondolná, hogy tengerszint feletti magassága, alacsony oxigénszintje és az erős napsugárzás miatt a Csinghaj-tibeti-fennsík a bolygó utolsó olyan helyei közé tartozik, ahol egy állatfaj megvetné a lábát.
"Jelen esetben azonban, a fosszília azt sugallja, hogy a pusztaityúkfélék gyorsan alkalmazkodtak a száraz magaslathoz évmilliókkal ezelőtt" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a fosszília egy olyan időszakból származik, amikor a fennsík még gyorsan emelkedett és a mai Közép-Ázsia éghajlata is változott.
Az ősmaradványt több mint 2 ezer méteres magasságban találták, ami jóval meghaladja a pusztaityúkfélék ma élő összes faja, kivéve a tibeti talpastyúk élőhelyének tengerszint feletti magasságát.
A tengerszint feletti magasság és a száraz körülmények ellenére a térségből származó más ősmaradványok egy sokszínű ökoszisztémáról árulkodnak. A fennsík peremén lévő mintegy hatmillió éves fosszíliák az afrikai szavannákat idézik egyebek között hiénák, elefántok és orrszarvúk már kihalt rokonainak maradványaival.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready