Bezár!
2020. július 10., péntek, Amália, Kenese, Alma napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Lehet ennél betegebb? Szexuálisan bántalmazott gyermekeket segítő egyesület alapító tagja védi Kaletát22:20 Az olasz belügyminiszter szerint ősszel "robbanhat" is a társadalmi feszültség21:46 Külföldi szervezeteket és médiumokat vádoltak meg Moszkvában az alkotmányról szóló szavazás manipulálásával21:13 Kokainista hölgyemény autókázását vették videóra20:54 Mégis marad az emlékkő a braunaui Hitler-ház előtt20:34 90 km/h helyett 223 km/h20:22 Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése19:55 A WHO független bizottságot hoz létre a járvány kezelésének kivizsgálására19:38 Amerikai legfelsőbb bíróság: a demokraták nem, de a manhattani ügyész betekinthet Trump üzleti ügyeibe18:57 Strassburg nem csak a bűnözők, hanem a magukat más neműnek képzelők szorongását is nagyon a szívén viseli18:44 Leültetik végre azokat a cigányokat, akik felfüggesztett börtönbüntetésük ideje alatt támadtak rendőrre18:21 Holtan találtak rá Szöul eltűnt polgármesterére18:05 Tizenegy embert tartóztattak le a Mozaik utcai vesztegetési ügyben17:48 Bulgáriában bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, nem engednek nézőket sporteseményekre17:14 Nem jött be a "rágalom": Ungváry ugyanúgy visszataszítónak tartja a becsület napján megemlékező hazafiakat, mint a fideszes bértollnokok
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Ismét magyar lobogó lenghet Fiumében

Reklám

Az évforduló miatt Trianon a szokottnál is inkább fókuszba fog kerülni, de aligha az orszogcsonkolás előtt a Magyar Királysághoz tartozó, 1910-ben még kis mértékű olasz többséggel rendelkező Fiuméről fog a legtöbb szó esni. Pedig éppen ott látszik győzni az "irredentizmus". Legalábbis Zágráb szerint. A régi zászló visszatérése számunkra annál inkább szívmelengető lehet. Alább az Azonnali cikke Techet Péter tollából.
Fiume visszaállítja történelmi zászlaját
Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.
Amint arról az Azonnali már többször beszámolt: a horvát tengerparti Fiume régóta küzd azért, hogy a jelenlegi egyszínű (világoskék) zászlaja helyet bevezethesse azon bordó-sárga-kék-trikolórt (ez szerepel a nyitóképen is), amelyet a magyar időkben kapott a város. Ezzel a zászlóval tudná a város történelmét és annak révén sajátos helyzetét Horvátországon belül kifejezni:
ha mára már el is tűnt a hajdani multikulturális város nagyrésze, a várost irányító baloldali koalíció fontosnak tartja az erre való emlékezést – mintegy a horvát nacionalizmussal szemben.
Zoom
Ezt a zászlót akarja a város visszaállítani (forrás: Lista zra Rijeku / Facebook)
Mivel azonban Horvátországban a helyi zászlókat a zágrábi belügyminisztériumnak kell jóváhagynia, a város nem ért el sikert: Zágráb folyamatosan blokkolt. Nem csak azt kifogásolta, hogy Horvátországban csak az állami zászló lehet trikolór, a városoknak, megyéknek meg kell elégedniük egyszínű zászlókkal, amelyeken csak a helyi címer jelenthet valami eltérést, de
azt is állította: a baloldali városvezetés által akart zászló irredenta jelkép lenne,
elvégre ez volt az olasz időkben is a város zászlaja, és a mai napig a főleg Róma Laurentina negyedében élő elűzött, elmenekült fiumei olasz közösség ezt használja. 
Az érvelés azonban történelmileg téves: egyrészről a zászló a magyar időkből származik, nem az olasz fasiszták találták ki. Másrészről éppen azon fiumei autonomizmusnak volt a jelképe – és ma is a helyi autonomista párt, a Lista za Rijeku / Lista per Fiume a leghangosabb támogatója –, amely nem csak a horvát nacionalizmussal, de az olasz irredentizmussal is szemben állt. 
Zoom
Ma ezt a zászlót kénytelen Fiume használni hivatalosan (forrás: Cro-Cop / Wikipedia)
 Hiába mondta ki 2018-ban a zágrábi Közigazgatási Bíróság, hogy a belügyminisztériumi tiltás jogellenes volt, a horvát belügy nem engedett: újra nemet mondott a helyi kérésre. Vojko Obersnel szociáldemokrata polgármester ki is akadt, mondván: miközben az usztasa-jelképek (akár a Za dom spremni-köszönés) szabadon használhatóak, Zágráb egy 1870-ből származó zászlót tilt.
Végül máshoz folyamodott a város: nem hivatalos, hanem ünnepi zászlóként vezeti be a lobogót,
és mivel ez a jogi kategória nem ismert, nem is kell ahhoz zágrábi engedély, viszont ezentúl loboghat ez a zászló – elvégre mégiscsak ez az ünnepi – a hivatalos helyi épületeken.
Az említett autonomista párt nyújtotta be a javaslatot, amit csütörtökön a városi tanács baloldali többsége meg is szavazott.
A magyar időkből származó zászló ellen szavaztak a jobbközép HDZ képviselői,
 szintén nemet nyomott a HDZ-szakadárok Bura (Bóra) frakciója, valamint a klerikális-neoliberális Most párt helyi képviselője; a radikális baloldali Fiatal Akció (AM) képviselője tartózkodott. 
Reklám




Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready