Bezár!
2020. augusztus 4., kedd, Domonkos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:42 Elmarad a Triatlon Nagyhét és a világkupa-verseny Tiszaújvárosban22:10 A japán szervezők sem akarnak nézők nélküli olimpiát21:43 Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit21:28 Több ezer sebesültje és több tucat halottja van a bejrúti robbanásnak20:54 Németországban 879-cel nőtt a fertőzöttek napi száma20:22 Soha véget nem érő történet: a "kiirtottak" leszármazottait kényezteti állampolgársággal Kurz19:53 Szerdán is intenzív esőzésre figyelmeztetnek19:23 Elhagyja Spanyolországot a korrupciógyanúba keveredett volt uralkodó18:51 A "székely terroristák"18:40 Elloptak és összetörtek egy autóbuszt Fejérben18:27 A vártnál erősebben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke júniusban18:04 MÁV-Start: év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi érkezik17:44 Egyre feszültebb a Minszk-Moszkva viszony, Lukasenka hazudozással vádolja az oroszokat17:18 Dudálás váltott ki csoportos idegállapotot Egerben16:42 Áldott jó ember ez a pedofil ex-nagykövet: mégis megelégszik a felfüggesztettel
24 óra legolvasottabbjai

Extra, Külföld :: :: Hozzászólások

Szobrot emelt a pápának a nagyromán idiotizmus Bukarestben: a felirat szerint Dákoromániában járt tavaly az egyházfő

Reklám

Beszámoltunk róla: az Úr kétezertizenkilencedik esztendejében Ferenc pápa történelmi jelentőségű látogatást tett Romániában, melynek során szentmisét tartott Csíksomlyón is. Na mármost, a bukaresti római katolikus püspökség úgy gondolta, illene megfelelő módon megemlékezni a pápai látogatásról. Ezért készíttettek egy mellszobrot, a bukaresti polgármesteri hivatallal és a bukaresti apostoli nunciatúrával közösen, amelyet a keddi szent napon fel is avattak Románia fővárosában - írja a Főtér.ro.
Hozzáteszik: a Darie Dup által készített bronzszobor szép lett, csak a felirata kissé meghökkentő. Latinul írja, fordítása:
Ferenc pápa Dákoromániában
2019. május 31. – június 2.
Zoom
Az időpont oké, de… bocsánat, hol? Tessék mondani, hol található a Dákorománia nevű ország? A cikk megírása közben tűvé tettük a világtérképet, de még a Holdét meg a Marsét is. Sehol a szobortalapzaton jelzett ország!
A furcsaság nyilván sokaknak feltűnt, mire az illetékesek előálltak egy épp olyan idétlen magyarázattal, mint amilyen a felirat. Azt mondták, hogy a pápai iratokban Dákorománia annak az országnak a neve, amelyet a Szentatya tavaly meglátogatott. Igaz, hogy az iratok a XIX. századi Romániára vonatkoznak.
És akkor el lehet merengeni: vajon csoda történt, és Ferenc pápa egy időcsavarral a 19. századi Romániában landolt? De akkor miért ült rá a teljes (dáko)román intézményi rendszer a csíksomlyói búcsúra? Hiszen a 19. századi Csíksomlyónak semmi köze nem volt Dákoromániához.
Persze, az is lehet, hogy az illetékesek annyira szeretnék a nyugati civilizációhoz kapcsolni a mioritikus hazát, hogy a szent cél érdekében nem akadnak fenn egy ilyen orbitális hülyeségen - teszi hozzá az erdélyi lap.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready