Manapság a honvédség jelentős fejlesztésekben invesztál. Ezek közül már bejelentették a harckocsikat, az önjáró lövegeket és a kézifegyvereket is. Viszont egyelőre a harci helikopterek tekintetében csak felújítás történik, új típus vételét az Airbusokon kívül még nem jelentették be. Ezen okból most szemügyre vesszük a legjobbnak tartott orosz Ka-52 típusú harci helikoptert és a konkurenciát.
Koaxiális légcsavarok és jellemzők
A Ka-52 kiváló teljesítménye jelentős részben a nem hagyományos légcsavar elrendezésnek köszönhető. A hagyományos légcsavar elrendezéssel szemben a Kamov helikoptereknek koaxiális légcsavarjaik vannak. Ennek az a fő előnye, hogy ezáltal nem szükséges faroklégcsavar a nyomaték ellensúlyozására. Mivel ez egy hagyományos helikopter esetében felemészti a teljesítmény jelentős részét, ezért egy koaxiális légcsavarral repülő helikopter ugyanakkora teljesítménnyel 15-20 százalékkal nagyobb tömeget tud emelni. Ez egy nagyon jelentős tényező, ami meglátszik a Kamov helikopterek jellemzőin összehasonlítva a rivális típusokkal.
Zoom
Kamov Ka-52
A helikopteres képesség fejlesztése jelenleg is folyik. Ugyan a Mi-24 helikopterek reaktiválása az oroszok elleni embargó miatt nem egy sikersztori, de az Airbustól beszerzett H-145M és H-225M helikopterek megvásárlása komoly előrelépésnek minősíthető. Jelenleg hiányzik a helikopteres képesség fontos szegmensét jelentő páncéltörő képesség, de lassan el kellene döntenie a hadvezetésnek, hogy a Mi-24-esek kivonása után kívánunk-e hadrendben tartani harci helikoptereket, vagy inkább drónokra váltunk - írták elemzésükben a Mi Hazánk szakértői.
Pilótafülke
A Ka-52 egyik előnye a működtetés szempontjából az, hogy a személyzet ülései nem egymás mögött vannak elhelyezve, mint a legtöbb modern harci helikopternél, hanem egymás mellett. Ennek több előnye is van, az egyik az, hogy a személyzet tagjai könnyebben tudnak kommunikálni egymással. Egy másik előny az, hogy a személyzet ez által használhat közös kijelzőket, ami a költségeket is csökkenti és a hatékonyságot is növeli. Emellett az alkalmazott üléselrendezéssel a helikoptertípus megvalósítása is könnyebb volt, mivel rövidebb lett tőle.
A típus jellemzője, hogy el van látva katapultüléssel, ami a harci helikoptereken nem szokásos.
Az egymás melletti ülések nemcsak az éles bevetések, hanem a kiképzés miatt is jelentősek, amelyben nagyon előnyös, hogy az oktató látja, hogy mit tesz a pilótajelölt.
Fegyverzet
Az orosz harci helikopterekhez integrálták a szabadesésű bombákat. Ennek az a fő jelentősége, hogy ezek sokkal olcsóbbak, mint az irányított fegyverek, vagyis költséghatékonyabbak.
Az irányított fegyverek terén a Ka-52 jól fegyverezhető. Míg az amerikai Apache helikopter Hellfire rakétái 800 mm páncélt tudnak átütni, addig a Ka-52 felszerelhető 1000 mm-t átütni képes rakétákkal. Az Apache viszont 16 rakétát hordozhat, míg az orosz gép 12-t.
A gépágyú terén az Apache kiemelkedik a konkurenciából. Ennek az az oka, hogy míg a legtöbb modern katonai helikopter kevesebb, mint 500 lőszert tud betárazni a gépágyújához, addig az Apache 1200-at.
Zoom
Apache
Radar
A Ka-52 legújabb verzióján, a Ka-52M-en a legnagyobb fejlesztés, hogy új radart alkalmaznak. Míg az Apache által alkalmazott Longbow radar 16 kilométeres távolságig képes célpontokat érzékelni, addig a Ka-52M légi célokat 50 kilométeres, hadihajókat pedig akár 150 kilométeres távolságig képes érzékelni. Ez jelentősen kitágítja az alkalmazási lehetőségeket.
Más konkurens típus: a Tiger
A cikk fenti részében eddig két típusra, a Ka-52-re és az Apache-ra fókuszáltunk. Ennek megvan az az oka, hogy ez a két típus képviseli katonai szakértők szerint a kategóriájuk csúcsait, egymással vetekedve. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ekkora lenne a választék. Ezért egy újabb lehetséges típust is bevonunk az elemzésbe, az európai Tigert.
A Tiger közös francia–német fejlesztés. A típus leginkább a túlélőképességével tűnik ki, legalábbis azzal reklámozzák. Ezt a helikoptert úgy tervezték meg, hogy csökkentsék a vizuális, az infravörös, az akusztikus és a radar általi észlelhetőséget. Ezért az előbbi típusokhoz képest alacsonyabb az észlelhetősége (lopakodó). Szemből nézve a típus sziluettje kisebb a riválisoknál.
Zoom
A Tiger szemből kicsi célfelületet nyújt és kevesebb radarjelet ver vissza, mint a konkurens típusok
Egy másik fejlesztés a típussal kapcsolatban a kompozit anyagok nagymértékű alkalmazása. A típus 80 százalékban kompozit anyagokból készül, ami csökkenti a tömeget és növeli a túlélőképességet, mivel ellenálló a találatoknak.
A típus által hordozott HOT-3 páncéltörő rakéták képesek 1250 mm páncélt átütni, ami magas értéknek számít.
A Tiger egyik további előnye, hogy már 4 változatot is kifejlesztettek az alaptípusból, amelyek különböző feladatokra lettek optimalizálva. A típusnak van felderítő, támogató és kísérő változata is.
Hátrányként megemlíthető, hogy jelentősen kisebb a fegyverterhelése, mint az eddig megemlített orosz és amerikai típusoknak. Míg a Ka-52 12 darab, az Apache pedig 16 darab irányított rakétát hordozhat, addig a Tiger csak 8-at.
Egy régi-új masina: a Mil Mi-35M
Van egy olyan harcihelikopter-típus, amely külsőre nagyon hasonlít a jelenlegi Mi-24-eseinkhez, a Mi-35M. Ez a típus a Mi-24-es modernizált és exportra fejlesztett változata. Annak ellenére, hogy alaptípus már évtizedek óta repül, még mindig használatban van, és a többi harci helikopterhez képest a mai napig egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik.
Ez a típus egyszerre harci és szállító helikopter. Ennek következtében lehet használni harckocsik ellen, különleges műveletekre és akár sérültek evakuálására is. Az alaptípusra jellemző volt a megbízhatóság és az egyszerű karbantartás.
A fegyverzet terén vegyes a kép. A gépágyúnak nagyon nagy a tűzgyorsasága és a nem irányított rakéták száma is magas. Irányított rakétákból csak 8-at tud hordozni a típus, míg az Apache 16-ot.
A típus ugyan külsőleg nagyon hasonlít az eredeti Mi-24-esre, de már mindent kicseréltek benne. Többek között új gázturbinákat és teljesen új elektronikát is kapott. Az éjjelátó felszerelés révén éjszaka is bevethető.
Zoom
Mi-35M
Ez abban a tekintetben egy reális lehetőség, hogy ez hasonlít legjobban a Honvédség jelenlegi 24-eseire, tehát erre lenne legkönnyebb átállni.
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
https://www.airrecognition.com/index.php/world-air-force-military-equipment-aircraft/east-europe-countries-air-force-aviation-defence-industry-military-technology/russia-russian-air-force-aircrafts-aviation-equipment/russia-russian-air-force-helicopters-of-russia/426-ka-52-alligator-kamov-52-attack-helicopter-technical-data-sheet-specifications-intelligence-description-information-identification-pictures-photos-images-video-russia-russian-air-force-aviation-air-defence-industry-military-technology.html
http://www.military-today.com/helicopters/ka52_hokum_b.htm
http://www.military-today.com/helicopters/ah_64e.htm
http://www.repulestudomany.hu/tdk/2008_Gombai_Orsolya.pdf
http://www.repulestudomany.hu/folyoirat/2012_1/Szilvassy_Laszlo_Ka-52.pdf
https://en.topwar.ru/164132-modernizirovannyj-ka-52m-poluchit-novyj-radar-s-afar.html
https://www.northropgrumman.com/what-we-do/an-apg-78-longbow-fire-control-radar/
https://www.airbus.com/helicopters/military-helicopters/specialised/tiger.html
https://www.army-technology.com/projects/tiger/
http://www.military-today.com/missiles/hot.htm
https://www.businessinsider.com/the-9-best-military-attack-helicopters-in-the-world-2018
https://www.airforce-technology.com/projects/mi-35m-hind-e/
http://www.military-today.com/helicopters/mi_35m.htm
https://www.rhc.aero/uploads/Documents/Mi-35M_eng.pdf