Bezár!
2021. január 27., szerda, Botár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:30 2021-ig kellett várni, de végre Luxemburgból is csurran-cseppen egy kis kárpótlás a "túlélőknek"17:10 Az orosz parlament ratifikálta az Új START-szerződés meghosszabbítását16:47 MÖM: elég volt a lezárásokból!16:26 Mintegy ezerkétszáz éves kard került elő Zala megyében15:46 Ökölpacsi antimagyar szektás rabbikkal - Áder egészen a zsinagógáig ment egy kis alázkodásra15:26 Mégsem csak dögunalom a mai emléknap (is): saját rajongói zsidózzák a holokausztozó Jakabot14:55 Müller: az oltásmennyiség függvénye a nyitás14:33 Szijjártó megint elmondta Kijevben, mennyi mindennel kedveskedünk nekik - és ezúttal sem ért el semmit ezzel14:17 A csehek többsége állítólag most már beoltatná magát13:31 Bill Gates nem örül a "koronás népszerűségnek"13:04 Így néz ki egy németországi Covid-láger - februárban nyitja meg kapuit12:26 Brit elmebaj: a színes csőcseléket eltartják, a dolgozó EU-s állampolgároknak fizetnek, hogy lelépjenek12:17 Pápai eligazítás: folyamatosan holokausztozni kell11:55 "Izraeli támadó rakéták árasztanák el az iráni célpontokat" - megint háborúra készülnek a zsidók11:33 Rontáslevételért, áldásért-szerencséért tízmilliók - amíg egyes magyaroknak ennyi eszük van, a cigányoknak ez az ígéret földje
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

A honvédség leendő műszaki és hídvető páncélosai

Reklám

Az új honvédségi beszerzésekkel kapcsolatban elsősorban a harckocsik vannak reflektorfényben. Ugyan a beszerzés leglényegesebb részét a Leopardok képezik, de a honvédségnek más feladatkörű járművekre is szüksége van. Ezért most bemutatjuk a Leopardok mellé érkező műszaki járműveket.
A Leguan hídvető páncélos
Ezt a járművet a Leopard 2 torony nélküli alvázára építették. A világon széleskörűen alkalmazzák. A típust holland-német megállapodás alapján fejlesztették ki.
A hídkészlet hordozója egy korszerűsített, torony nélküli Leopard 2 harckocsi-alváz, mely egy 1500 LE leadására képes turbófeltöltős dízelmotorral van ellátva. Ez biztosítja a harckocsi-kötelékekkel történő együttmozgást.
A hídvető harckocsi kialakítása a megszokottól eltérő. Ez annak köszönhető, hogy a tervezők értékelték a műveleti területek jellemzőit, és arra a megállapodásra jutottak, hogy a lehetséges akadályok (száraz és vízi) mintegy 80 százaléka kisebb mint 9 méter, így sokkal gyakrabban van szükség ilyen fesztávolságú hidakra, mint hosszabbakra.
Variálható telepítési megoldásai lehetővé teszik 3 darab 9,7 méteres, 1 darab 9,7 és 1 darab 18,7 m-es, illetve 1 darab 28,7 m-es híd létesítését. Egy újabb konfigurációt a 14 és a 26 méteres hidak jelentenek.
Zoom
Leguan hídvető páncélos
A WiSENT 2
A hídvető páncélosok mellett a honvédség beszerez WiSENT 2 speciális járműveket is. Ezek a járműveknek az a különlegességük, hogy multifunkciósak, mivel átalakíthatók harckocsimentőből páncélozott műszaki lánctalpassá, és akár aknamentesítésre is alkalmazhatók. Ez csökkenti a megveendő alvázak számát, és rugalmasságot ad az alkalmazónak.
A daruja akár 32 tonnát is megemelhet, így képes segíteni a harctéri körülmények között végzett nagyobb volumenű javítások, például egy motorcsere elvégzésében. A fő csörlőrendszer vonóképessége 40 tonna, kötélzetének hossza 160 méter. A kiegészítő, belső csörlő teherbíró képessége 2300 kilogramm, s 280 méter acélsodrony tartozik hozzá.
A WiSENT 2-esre telepített harci mentőkészlet segítségével a lerobbant vagy megsérült harckocsikat úgy képes elvontatni, hogy a személyzetnek nem kell kiszállnia az erősen páncélozott járműből.
Zoom
A WiSENT 2-es harckocsit vontat
Ha földmunka elvégzésre van szükség, a műszaki csapatok segítségére a nagy teljesítményű tolólappal és a jármű univerzális hidraulikus rendszerén a daru helyére illeszthető, óránként 300 köbméternyi földet mozgatni képes markolókarral felszerelt WiSENT 2 siethet. A tolólappal óránként 400 köbméter földet tud mozgatni a jármű.
Zoom
A WiSENT 2-es földet mozgat
A jármű elejére taktikai aknamentesítő rendszer is illeszthető.
Zoom
WiSENT 2 aknamentesítésre felszerelve
(Olvasónktól)
Források:
Műszaki Katonai Közlöny, 2012. 1.szám
https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-lo/generaciovaltas-lanctalpas-ujdonsagok-a-magyar-honvedsegben
https://www.ffg-flensburg.de/en/heavy-tracked-vehicles/arv-aev-wisent-2/
http://www.military-today.com/engineering/wisent_2.htm
Korábban írtuk:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready