A tokiói olimpia bojkottját helyezte kilátásba Liz Cambage ausztrál kosárlabda-játékos, amiért egy ausztrál olimpiai csapattagokat ábrázoló fotón nem szerepel egyetlen színesbőrű játékos sem, beleértve saját magát is. A kép a csapat hivatalos fehérnemű-támogatójának készült reklámfotó.
A 2012-es bronzérmet elnyerő csapat egyik kulcsfigurája szerint mindez egy nagyobb problémát takar – írja a USA Today.
Zoom
Liz Cambage (kép: Instagram / Getty)
Cambage felteszi a kérdést: hogyan képviseljen egy országot, ami nem hajlandó őt képviselni?
Zoom
Iszonytató rasszizmus
Az Ausztrál Olimpiai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy Cambage-nek igaza van, és a fotózásnak, mely hátsó szándékoktól mentesen zajlott, jobban kellett volna reprezentálnia a csapat összetételét.
Tom Maher, a csapat volt edzője viszont kételyeit hangoztatta: szerinte Cambage felnagyít egy nem létező problémát. Hozzáteszi: akkor már a homoszexuális vagy kínai származású játékosok is szót emelhetnének. „Hol lesz ennek a vége?” – teszi fel a kérdést Maher.
Zoom
Szereti magát mutogatni (The Sun-montázs)
Cambage szeret szerepelni, korábban beadta a derekát a Playboynak, és pornós karrier felvetésével is viccelődött a bőrszíne és szexualitása miatt magát elnyomottnak érző kosaras.
Amíg a sértett sportoló egy bizonyos fehérneműfotó miatt hőbörög, az olimpiai dresszeket bemutató fotókon szoktak lenni négerek:
Zoom
A 2021-es ausztrál olimpiai öltözet március végi bemutatófotója még teljesítette a kvótát
Zoom
A 2016-os is
A rasszista tény az, hogy az ausztrál olimpiai csapat többsége fehér. Liz Cambage maga nem őslakos, hanem egy nigériai apa és ausztrál anya Londonban született lánya.
(Kuruc.info - Mandiner)