Egy férfi felpofozta Emmanuel Macron francia elnököt a Franciaország délkeleti részén található Tain-l'Hermitage-ban, az esetről felvétel is készült, amelyet megosztottak a közösségi oldalakon. /Bővített hír./
Az elnöki hivatal egy szűkszavú közleményben annyit írt, hogy "megpróbálták megütni" az államfőt, de ez nem tántorította el őt látogatása folytatásától.
Macron azért érkezett a városba, hogy diákokkal és vendéglősökkel beszélgessen arról, milyen visszatérni a megszokott kerékvágásba a koronavírus-járvány után.
A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakizöld pólós, lófarkat viselő, sötét szakállú férfival, aki azonban arcul ütötte az elnököt.
A támadó azt kiáltotta: Le Macroniával!, illetve a királypártiak csatakiáltását (Montjoie Saint Denis!) hallatta. A férfi személyazonosságáról és indítékáról egyelőre semmit sem tudni.
Macron két testőre a földre szorította a férfit, miközben egy harmadik eltávolította közeléből az elnököt.
Az esettel kapcsolatban két embert vettek őrizetbe - számolt be a BFM francia tévécsatorna és az RMC rádióadó.
Jean Castex francia miniszterelnök a "demokrácia elleni támadásnak" nevezte az incidenst. A történteket a teljes francia pártpaletta elítélte.
Marine Le Pen - aki Macron legfőbb ellenfeleként beszél magáról - hangsúlyozta: egy demokráciában megengedhetetlenek az ilyen incidensek. Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali pártelnök is szolidaritásáról biztosította az államfőt.
Nem ez volt az első alkalom, hogy inzultálták Macront: 2016-ban - még gazdasági miniszterként - tojással dobálták meg radikális baloldali szakszervezeti tagok egy munkaügyi reformok miatt indított sztrájk során. Két évvel később a kormányellenes sárgamellényes tüntetők kifütyülték és kellemetlen kérdésekkel bombázták az elnököt.
(MTI nyomán)