Az ugyan tény, hogy az ukrán seregek nem ostromolják Vlagyivosztokot, de attól még nem lehet Oroszország ukrajnai háborúját problémamentesnek nevezni. Ami talán a legjobban meglepte az elemzőket és a közvéleményt, az az orosz légierő viszonylagos gyengesége. Ugyan a háború még tart, és a legközelebbi részletes elemzések és könyvek csak évek múlva fognak megjelenni, de már vannak olyan információk, ami alapján legalább részleges képet lehet kapni arról, hogy az orosz légierő problémáit mi okozza.
A modern légierők egyik szükséges képessége a SEAD, ami magyarra fordítva a légvédelem lefogását jelenti. Az orosz légierő erre Ukrajna területe fölött nem képes teljes mértékben és folyamatosan, ami miatt nőnek a veszteségeik, és nem tudják teljes mértékben érvényesíteni az erőfölényüket.
Jelenleg ezen a téren korszerű és nagy mennyiséggel rendelkezésre álló képességgel csak az Egyesült Államok rendelkezik. Ennek következtében az orosz légierő nem képes jelentős veszteségek nélkül berepülni az ukrán légtérbe, kénytelenek alacsonyan berepülni, hogy a radar ne fogja be őket. Az viszont a vállról indítható rakéták veszélyének teszi ki őket.
Az amerikai légierő ehhez szoros együttműködésben elektronikai támadó (rádióelektronikai lefogó) és vadászgépeket alkalmaz, radargyilkos rakétákkal. Ezekhez a műveletekhez igen jól képzett és gyakorlatban tartott pilóták és vezetők szükségesek. Emellett technológiai oldalról is komoly követelményeket támaszt ez a feladatkör, például légiutántöltő gépek, precíziós fegyverek és fejlett hírszerzés is ajánlottak ehhez a művelethez.
Az orosz légierő elektronikai-támadó gépekkel alig rendelkezik. Valószínűleg már a konfliktus kitörése előtt kevesebb mint egy tucat darabjuk volt, így nem tudják folyamatosan zavarni az ukrán légvédelem radarrendszereit.
Ezzel szemben az amerikai haditengerészet minden repülőgép-hordozóján rendelkezik egy elektronikai támadó századdal, ami önmagában több ilyen rendszert jelent.
Zoom
Amerikai EA - 18G Growler elektronikai támadó repülőgép. Jelenleg ez a világ legkorszerűbb és egyben az egyetlen gyártásban lévő elektronikai támadó repülőgép-típusa
Az amerikai légierőt leszámítva a többi NATO-tagállam között a legnagyobb mértékben a német légierő rendelkezik SEAD-képességgel, bár valószínűleg nem olyan korszerű módon, mint az amerikai légierő. Ennek következtében az európai NATO-tagállamok légierői egy jelentősebb konfliktus esetén amerikai segítségre lennének utalva ezen a területen. A magyar légierő például egyetlen darab elektronikai támadó repülőgéppel sem rendelkezik.
Zoom
A német légierő elektronikai támadó repülőgépe
Ez nem jelenti azt, hogy az oroszok el fogják veszíteni ezt a háborút, mivel az orosz fölény a tüzérségben továbbra is hatalmas, egyszerűen a számbeli különbségek és az ukrán tüzérség korszerűtlensége miatt is. De ahhoz, hogy elhúzódott a konfliktus, valószínűleg ez is hozzájárult.
Frissítés: Egy kiegészítés a SEAD-témájú cikkhez, válasz a kommentekre
A kommentek alapján láthatóan nem hiszik el sokan, ami a cikk tartalmát jelenti. Erre nekem van néhány gondolatom, ami talán tisztábbá teszi a képet.
Egy dolog, amit kiemelnék, az az, hogy nem azt írtam, hogy az oroszok nem tudják elnyomni az ukrán légvédelmet, hanem hogy nem folyamatosan. Ugyan az orosz offenzíva egy, az ukrán légvédelmet megcélzó sortűzzel kezdődött, de utána az oroszok nagyon visszavettek a SEAD-célú tevékenységeiken. Ennek egy olyan oka is lehet, hogy a szükséges precíziós fegyverek nagyon drágák, és az orosz haderő támogatását tüzérséggel olcsóbban biztosítani lehet.
Ez egy jelentős különbség, bár ezek szerint egyes emberek értő olvasásával baj lehet.
Emellett aki azt mondja, hogy az orosz légierő modern, és nem mutatja meg minden képességét, az a következő kérdésekre tud válaszolni:
  • Hány ötödik generációs repülőgépe van az orosz légierőnek rendszerben?
  • Van az oroszoknak gyártásba lévő elektronikai támadó repülőgépe?
Az elsőre az a válasz, hogy kevesebb, mint 20, a másodikra pedig az, hogy nincsen.
Emellett, hogyha az orosz légierő veszély nélkül be tud repülni az ukrán légtérbe, akkor miért lőttek ki az oroszok több ezer robotrepülőgépet és ballisztikus rakétát? Ezt azért hozom fel, mert a robotrepülőgépeket nagyon drága alkalmazni, és alapvetően az indokolja a bevetésüket, hogy ne a még drágább bombázókat lője le az ukrán légvédelem.
Hogyha az ukrán légvédelem nem jelentene veszélyt, akkor az oroszok azt csinálnák, mint Szíriában, ahol az orosz repülőgépek olcsó, „buta” fegyvereket használnak, mert megtehetik.
Emellett a kommentek alapján azt látom, hogy a kommentelők nagy részre nagyon elfogult „oroszrajongó”, ami az ítélőképességüket befolyásolja. Ezeknek a kommentelőknek ez gyakorlatilag a hitvita szintjén van.
Erre például az jó példa, hogy egyes kommentelők felhozzák, hogy az amerikaiak kikaptak az afgán kecskepásztoroktól. Erre nekem az jut eszembe, hogy kik kaptak ki őket megelőzően az afgán kecskepásztoroktól? Nem véletlenül pont az oroszok, a 80-as években? (A 19. században pedig a gyarmatbirodalmat kiépítő britek égették meg magukat - a szerk.)
(Olvasónktól)
Források:
https://www.rusi.org/explore-our-research/publications/rusi-defence-systems/getting-serious-about-sead-european-air-forces-must-learn-failure-russian-air-force-over-ukraine
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Russian_Air_Force_aircraft
https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_EA-18G_Growler
https://www.boeing.com/defense/ea-18g-growler/
https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic-warfare_aircraft
http://www.military-today.com/aircraft/panavia_tornado_ecr.htm
http://www.military-today.com/aircraft/panavia_tornado_ecr.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/U.S._Navy_EA-18G_Growler_breaks_away_from_a_U.S._Air_Force_KC-135_%28altered%29.jpg/800px-U.S._Navy_EA-18G_Growler_breaks_away_from_a_U.S._Air_Force_KC-135_%28altered%29.jpg