A román parlament folyosóján elkövetett tettlegességgel vádolta meg egy párttársát Florin Roman, a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezető-helyettese kedden.
Florin Roman médianyilatkozataiban arról számolt be, hogy a PNL belső ellenzékéhez tartozó, a frakciójából immár kizárt Dan Vilceanu volt pénzügyminiszter, a PNL egykori főtitkára egy szóváltás nyomán kilökdöste őt "verekedni" az ülésteremből, a parlament folyósóján nyakon fogta, és meg akarta harapni, majd amikor elhajolt, a térdével orrba rúgta.
Zoom
A PNL frakcióvezető-helyettese (aki szintén volt már miniszter, de kormányzati pályafutását néhány hét után plágiumbotrány törte derékba) az incidens után orrán kisebb sérüléssel, vérnyomokkal tért vissza az ülésterembe. A szóváltás állítása szerint azért kezdődött, mert el akarta küldeni a pártvezetéssel szembehelyezkedő, formálisan még PNL-tag, de a frakcióból tavaly októberben kizárt Vilceanut a PNL padsoraiból.
Zoom
Dan Vilceanu nem kívánta kommentálni a történteket, de médiabeszámolók szerint képviselőtársainak azt mondta: nem ütötte meg Florin Romant.
A biztonsági kamerák által rögzített, a román médiában közzétett felvételeken azonban látszik, hogy dulakodott vele, és megpróbálta leteperni.
Nicolae Ciuca szenátusi elnök, a PNL elnöke Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre, és elfogadhatatlannak nevezte a fizikai erőszakot általában, kiváltképp a parlement falai között.
"Az emberek azzal bíztak meg minket, hogy itt értük és a közjóért dolgozzunk. Erkölcsi kötelességünk, hogy a szabályok betartásával példát mutassunk a tisztességes és civilizált magatartásról. Hogyan szolgálnánk az országot és a románokat, ha az alapvető szabályokat sem tudjuk betartani?" - méltatlankodott a PNL elnöke. Ciuca jellemtelennek nevezte és elítélte Dan Vilceanu magatartását, és felkérte a képviselőház házbizottságát, hogy vonja felelősségre.
A parlamenti őrség rendőrségi vizsgálatot kért, Florin Roman pedig kilátásba helyezte, hogy bűnvádi feljelentést tesz az ügyben.
(MTI nyomán)