A M1 tegnap esti híradója kiemelt hírként foglalkozott az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) és az Izrael közti tűzszüneti és fogolycsere-egyezményre irányuló tárgyalásokkal. A Híradó a cionista elvárásoknak megfelelően ezúttal is bőszen terroristázta a Hamászt, dacára annak, hogy a „jogos önvédelmet gyakorló” izraeli hadsereg eddig közel 38 ezer palesztin civilt gyilkolt meg a mostani háború során. A Hamász és az Izrael közti, egyébként közvetítőkön keresztül folyó tárgyalások ismertetése közben a palesztin ellenállási mozgalom zászlója helyett az iráni zászlót tették ki.
Zoom
A „királyi tévé” híradója, akárcsak a legtöbb „magyar” hírszolgáltató, a kormány Izrael-barát, elfogult külpolitikai irányvonalának megfelelően a Gázai övezetbeli háborúval kapcsolatos hír kifejtésekor bőszen terroristázta azt a Hamászt, amely valójában felszabadító háborút vív egy megszálló és a palesztin népet a szülőföldjéről elűző, életterét, természeti kincseit, forrásait zsidótelepítéssel fokozatosan kisajátító ország, s egyben a világ egyik legerősebb, legjobban felszerelt hadserege ellen.
Igen, az M1 híradója és a hasonszőrű magyarországi hírszolgáltatók szerint a terrorszervezet az Iszlám Ellenállási Mozgalom, s nem pedig csak a most zajló Gázai övezetbeli háború folyamán eddig közel 38 ezer palesztin civilt meggyilkoló, s mintegy 60 ezret súlyosan megsebesítő izraeli hadsereg, valamint a vele vállvetve gyilkolászó rendőrségi különleges egység (Jámám), a Belbiztonsági Szolgálat (Sabak) és a magát öltözékében palesztinnak álcázó egység (Miszta’aravim).
De térjünk vissza a M1 tegnap esti híradójának a Hamász és Izrael közti (Katar, az USA és Egyiptom közvetítésével) folyó alkudozások tálalásához, pontosabban annak képi illusztrálásához. Bevett szokás a világon mindenütt, hogy két egymással szembenálló fél vitája, fegyveres küzdelme fejleményeinek ismertetésekor a képernyőn megjelenítik kettőjük egymásnak feszülő, az ellenségeskedés súlyosságát érzékeltetve szakadozott, töredezett zászlaját vagy címerét, logóját. Ez utóbbi történt tegnap este is a Híradóban: feltűnt a Dávid-csillagos izraeli, míg tőle jobbra az Iráni Iszlám Köztársaság zöld fehér piros zászlója…
M1 Híradó szerkesztői tehát nem ismerik a témát, amivel foglalkoznak. De idézhetnénk itt stílszerűen Kocsi Sebestyén István református papnak, a debreceni református kollégium tudós tanárának a XVIII-XIX. század fordulójának éveiben mondott, mára szállóigévé vált mondását is: Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul! Pontosabban, ne beszéljen perzsául, merthogy a Híradó pártszolgálatos katonái a palesztin Hamász zászlaja helyett az egyébként nem arab ország, Irán zászlaját biggyesztették az izraeli mellé. Arról nem is beszélve, hogy a Gázai övezetbeli háború vonatkozásában a földrajzi irányt figyelembe véve az izraeli zászlót a jobboldalra, míg a Hamászét a baloldalra kellett volna elhelyezni.
De hogy a Híradó tájékozott munkatársai a jövőben ne zagyválják össze az Iráni Iszlám Köztársaság zászlaját a Hamaszéval, röviden ismertetjük a kettő közötti különbséget. Portálunk köszönetet természetesen nem vár tőlük.
A zöld-fehér-piros iráni zászló középső, fehér sávjának közepén öt, piros színű vonalból alkotott embléma látható, amely az iszlám öt alappillérét (hitvallás, ima, alamizsnaadás a szegényeknek, böjt és a mekkai zarándoklat) jelképezi, de a vonalak egyben az öt betűből álló Allah szót is kiadják. Az iráni zászló felső, zöld sávjának alsó szélébe, jobbról balra haladva, kufikus, kalligrafikus arab betűkkel az Alláhu akbar (nyelvtanilag, szó szerint: "Isten nagyobb", amelyet azonban "Isten a legnagyobb"-nak is szokás fordítani) arab nyelvű kifejezés van írva, egymásután 11-szer. A zászló alsó, piros sávjának felső szélébe szintén az Alláhu akbar kifejezés van írva, ugyancsak 11-szer. Az Alláhu akbar tehát összesen 22-szer van beírva, ami azt üzeni, hogy a Rubolláh Homeini ajatolláh vezette iszlám forradalom az iráni naptár szerinti 1357. év, bahman hó 22-én (a Gergely-naptár szerinti 1979. február 11.) győzött Iránban.
Zoom
A Hamász zászlója az irániénál egyszerűbb: zöld alapon fehér színű, kalligrafikus arab írással az iszlám hitvallása (a sahádá) olvasható, amely magyarul így hangzik: Tanúsítom, hogy nincs más Isten Allahon kívül, és tanúsítom, hogy Mohamed Isten küldötte. Nos, a Híradó szerkesztőinek ez utóbbi zászlót kellett volna kitenni az izraeli mellé, nem pedig az iránit.
Zoom
Hering J. – Kuruc.info