Túl sok viszontagsággal jár a Facebook üzemeltetése, ezért alapítója, Mark Zuckerberg bejelentette: március 15-én leállítják az oldalt - adta hírül Weekly World News bulvárlap. A Kuruc.infón - a többi neves hírportállal ellentétben - a teljes cikk fordítását megtalálhatják alább. Cikkünk végén a legújabb fejlemények.
"A Facebook irányítása kicsúszott a kezünk közül” - nyilatkozta Zuckerberg a Palo Alton lévő irodájuk előtt tartott sajtótájékoztatón, valamint hozzátette: „A stressz, ami ennek a vállalatnak az igazgatásával járt, tönkretette az életemet. Véget kell vessek ennek az őrültségnek.” Zuckerberg végül bejelentette, hogy a felhasználók március 15-től fogva többé nem fognak tudni bejelentkezni Facebook- adatlapjukra.
„Március 15-től az egész oldalt lezárjuk” - nyilatkozta Avrat Humarthi, a Facebook technikai ügyekért felelős aligazgatója. „Szóval, ha szeretnétek, hogy a feltöltött képeitek ne vesszenek el, azt ajánlom, hogy töltsétek le azokat a gépeitekre, mert miután lezárjuk a rendszert, többé nem fogjátok tudni elérni őket."

Cukorhegy
"Facebook híján az embereknek ki kell menniük az utcára és igazi barátokat kell szerezniük. Ez egy jó dolog" - említette meg a dolog pozitív vonulatát Zuckerberg, aki szerint nehéz volt meghozni a döntést.
"Mit fogok csinálni Facebook nélkül? Körülötte forog az egész életem! Naponta 10 órát töltök az oldalon, most mit fogok csinálni ebben az időben?" - fakadt ki az újságnak egy diák, Denise Bradshaw. A fiatalok felháborodtak, a szülők viszont örülnek. Legalább a gyermekem nem fogja egész nap a képernyőt bámulni, és így talán beszélgetni is tudok vele - mondta egy detroiti szülő.
A megszűnés azért is megdöbbentő, mert a Facebook egyike a világ legsikeresebb vállalkozásainak, értékét 7,9 milliárd dollárra teszik a szakemberek. Zuckerberg erre csak annyit mondott: őt nem érdekli a pénz, csak a régi életét akarja visszakapni.
A Facebook mindenkit figyelmeztet: március 15-e után senki nem fogja elérni jegyzeteit, fényképeit, linkjeit és videóit - ezeket véglegesen törölni fogják.
Hatalmas felháborodás és pánik követte a cikket - pedig kacsa
A bulvárlap cikkéhez már 12 ezer kommentár érkezett, az írás pedig megállíthatatlanul terjed az interneten. Pusztán egy gond van vele: hogy kacsa, hoax.
A sok, józan paraszti eszét nem használó internetező pedig továbbküldi, pedig ha feltenné magának a kérdést, hogy ki az a hülye, aki megszüntetné a világ egyik legjövedelmezőbb üzleti vállalkozását, levágná ezt az aranytojást tojó tyúkot, akkor talán nem kattintana a Levél továbbítása gombra. Sajnos jól tükrözi ez a mai, mindent elhinni képes internetes társadalom színvonalát.
A fenti cikk egyébként iróniával is operál, felhívja a figyelmet a szomorú amerikai hétköznapokra: hogy sokaknak már a Facebook jelenti a társadalmi életet, a fél napot a gép előtt töltik, miközben az utcára, hús-vér emberek közé alig lépnek ki.
Mikó Áron - Kuruc.info, Amindenit blog nyomán