Bezár!
2020. július 15., szerda, Henrik, Roland napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:46 Messze Borsodban lesz a legtöbb helyen iskolaőrség - de ez bizonyára véletlen14:32 Egy Ford Mustang eltűnésével kezdődött az emberrablás, melynek brutalitására nem volt példa az 1990-es évek óta14:03 Régi-új szovjet-orosz fejlesztések a szárazföldi hadviselés terén, kitekintéssel a modern kor háborúinak tapasztalataira13:48 Romániában meghaladta a tízezret az ismert aktív esetek száma13:31 Több mint kétmillió iráni tiltakozott a világhálón az ellen, hogy halálra ítélték a tavalyi megmozdulások több résztvevőjét13:17 Nem járatták iskolába gyereküket, vádat emeltek ellenük12:51 Azték palota maradványaira bukkantak egy épület alatt Mexikóváros főterén11:54 Elvtársi közvélemény-kutatás: a Jobbik az ellenzéki moslék egyik leggyengébb tagja lett, Jakab is sereghajtó11:06 Budapest Airport: 94 százalékos az utasforgalom visszaesése tavaly júniushoz képest10:43 Meghalt egy kamasz bubópestisben Mongóliában10:26 "A fehér életek nem számítanak, el kell törölni a fehérséget!" - Cambridge-i professzori címet érő kijelentés ez10:08 Öttel emelkedett a fertőzöttek száma hazánkban09:28 Mi Hazánk: a honvédségi szállítórepülőgépek beszerzése idegen érdeket szolgál08:47 Vasárnapi program füstöséknél: varázsdohány-terítés a Bosnyák téren08:21 Trump megvonta Hongkong különleges státusát
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Egy fiatalabb nő a kilencedik áldozat - de számos betegségben szenvedett

Reklám

Egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés keretében hozott intézkedéseket - mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kedden online sajtótájékoztatón.
Zoom
Lakatos Tibor hozzátette: 4207-en vannak hatósági házi karanténban. Esetükben már 177 szabálytalanságot állapítottak meg. 24 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek.
Kiemelte: a hatósági intézkedéseket azért hozták, mert a fertőzésnek kitettek - akik például külföldön jártak - hordozók lehetnek. Ők más embereket is megfertőzhetnek, esetleg olyanokat is, akiknél ez halállal járhat - hangsúlyozta.
Közölte azt is, hogy egyre több csaló próbál hasznot húzni a járványból. Rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt is többször kellett intézkedni a rendőröknek - ismertette Lakatos Tibor.
Egy fiatalabb nő a kilencedik áldozat
Kedden újabb 20 igazolt fertőzött beteget regisztráltak, ezzel Magyarországon 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, eddig összesen 9-en haltak meg a koronavírus miatt, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.
A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedéssel: szív- és keringési rendellenességgel küzdött, és anyagcsere-betegségben is szenvedett.
A kismamák se menjenek közösségbe!
Ma is praktikus tanácsokkal szolgált az országos tisztifőorvos. Az eddigi adatok alapján a várandósság nem jelent magasabb kockázatot, Müller ugyanakkor hozzátette, hogy maga a várandósság megváltoztatja a szervezet működését, immunrendszerét, éppen ezért őket is különösen védeni kell:
  • Ne menjenek közösségbe!
  • Használják az infokommunikációs eszközöket!
  • Mossanak gyakran kezet! Számoljanak el ők is húszig kézmosás közben!
  • Archoz, szájhoz ne nyúljanak!
  • Rendszeresen, sokszor, rövid ideig, de hatékonyan szellőztessenek a lakásban!
  • Naponta fertőtlenítsenek!
A háziorvosi ellátás racionalizása elkezdődött
Ennek célja, hogy az orvos-beteg és a betegek egymással való találkozást minimalizálják, jelentette be Müller.
Ezeken a helyeken, járásonként, illetve kerületlenként a betegellását módosul. Ez azt jelenti, hogy az akut, légúti betegek számára kialakítanak egy külön részleget, őket fizikailag is elkülönítik a többi betegtől. Ezzel a közeljövőben találkozhatnunk az alapellátás szintjén, mondta az országos tisztifőorvos.
Lakatos: jól gondolják meg, mit tesznek!
Lakatos Tibor kérdésre azt mondta, néhányan nemcsak a hatósági ajánlásokat, hanem a határozatokat sem tartják be, de a szabályok nemcsak a saját, hanem embertársaink egészségét is védik. Az egyetlen módja a járvány terjedésének, ha a társadalom tagjai betartják a szabályokat és az ajánlásokat, az operatív törzs nem véletlenül fogalmaz meg ilyeneket.
A honvédelmi irányítócsoportok a lakosság ellátása szempontjából fontos vállalatoknál működnek
Ha szükség lesz arra, hogy bővítsék ezeknek a vállalatoknak a körét, akkor meg fogják tenni, mondta kérdésre Lakatos. Az ezredes szerint a honvédelmi irányítócsoportok egyelőre csak felügyelik, védelmezik ezeknek a vállalatoknak, közüzemeknek, közüzemi szolgáltatóknak a működését.
Müller Cecília: háromszorosára nő az intenzív ellátóhelyek száma
A Járvány most már a tömeges megbetegedések felé vezet. Publikus a járványkórházak kijelölése, mondta Müller. Ezek az intézmények folyamatosan bővülnek, hiszen ahogy a betegek száma nő, most már az összes fekvőbetegeket ellátó intézmény bevonódott. Háromszorosára nő az intenzív ellátóhelyek száma, közölte Müller.
Mindenkit vizsgálnak, akit az egészségügyi ellátó gyanúsnak tart
A laboratóriumi vizsgálatok indokoltságát az egészségügyi ellátó dönti el, a háziorvos, a járványügyi központ és egy infektológus, mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint aki az ő véleményük alapján gyanúsnak minősül, annál minden esetben megtörténik a vizsgálat.
Ilyen körülmények között lehet, hogy tünetmentes, mégis gyanúsnak minősülő embereket is tesztelnek Magyarországon. A pozitív esetek környezetét minden esetben tesztelik.
Az elhunytakat nem tesztelik
Müller Cecília elmondta, hogy az elhunytakat nem tesztelik koronavírusra. Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) minisztere felfüggesztette a kórboncolást annak érdekében, hogy minél inkább védjék az egészségügyben dolgozókat, mondta a tisztifőorvos.
Ha tudják a halál okát, teljesen felesleges a boncolás, mondta Müller Cecília, ugyanakkor hozzátette: ha felmerül a gyanú, hogy az elhunyt koronavírussal fertőződött meg, akkor a halál beálltát követően, egy rövid ideig ugyanazzal a módszerrel tesztelhető még az illető, mint az élő személyek.
A jelenlegi készleteink és a tervezett beszerzések biztosítják az elegendő védőeszközt
Folyamatos utánpótlást biztosítunk a védőeszközökből, és újabb eszközöket is vásárolunk, de ilyen járványügyi helyzetben felmérhetetlen a védőeszköz-igény, mondta Lakatos Tibor. Ugyanakkor az ezredes kiemelte, a mostani ismeretik és a most szükségesnek látott felkészülés alapján a jelenlegi készleteink és a jelenleg tervezett beszerzések biztosítják az elegendő védőeszközt az egészségügyben.
Bárki, bárhol, bármikor megfertőződhet
Függetlenül attól, hogy milyen korosztályba tartozik. „Nem az idősek miatt van a járvány, őket óvjuk, védjük, mert nagyobb kockázatúak. Az idősek is fertőzhetnek. Azért óvjuk őket, mert ha megbetegszenek, esetükben sokkal súlyosabb a betegség lefolyása”, hangsúlyozta Müller Cecília.
A krónikus beteg orvosok és ápolók sem vehetnek részt közvetlenül a betegellátásban
Müller Cecília szerint az egészségügyben dolgozó krónikus betegek, például cukorbetegek olyan kockázati csoportba tartoznak, akikre ugyanúgy vigyázni kell, mint a 65 éven felüliekre. Éppen ezért őket is, ahogyan az idősebbeket, ki kell vonni a közvetlen orvos-beteg találkozásokból, így telefonos konzultációval, vagy más módon vehetnek részt a munkában.
Egyelőre elegendőek a jelenlegi kórházi kapacitások
Ezt mondta Lakatos Tibor a kérdésre: mikor tervezik járványkórházzá, vagy karanténkórházzá alakítani a kiürített kollégiumokat. A rendőrezredes kiemelte, hogy a járvány lassításának célja érdekében még egyszer kéri a szabályok és hatósági ajánlások betartását, egyúttal megköszönte az ebben hivatásuknál fogva, vagy éppen önkéntesen résztvevők áldozatos munkáját.
Meddig tarthat a járvány?
Számos felmérés, becslés és nagyon sok fikció van jelen a közvéleményben, és a szakirodalomban egyaránt, válaszolta az országos tisztifőorvos. „Nem kívánunk találgatásokba bocsátkozni, pontos időpont nem mondható.”
Azon vagyunk, hogy a rendszabályokkal, amelyeket meghoztunk, a járványt ellaposítsuk, kevesebb legyen a megbetegedések száma, és ne terheljük az ellátórendszert - mondta Müller.
(Index - MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready