Zrínyi Ilonáról, a vizek állatvilágáról és a romantika stílusjegyeiről is szó lesz az M5 csatorna pénteki oktatási műsorában - közölte az MTVA Sajtó Osztálya csütörtökön az MTI-vel.
A közleményben emlékeztettek arra, hogy az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este fél 9-ig tartó műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a főszerep.
Felsős és Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, míg a Szólalj meg! című sorozat a nyelvtanulást segíti. A Mindenki Akadémiája című műsoraikban pedig érintik az egyetemi tananyagot is.
Mint írják, a Felsős című műsor elsősorban a 6-8. évfolyamos tanulóknak szól. Reggel 8 órakor a 6. osztályos természetismerettel kezdenek, ezúttal a vizek és vízpartok állatairól lesz szó. Ezután a 8. osztályosok magyar nyelv és irodalomból a szövegértelmezéshez kapnak szakértő segítséget, a 6. osztályos történelemből pedig Zrínyi Ilonával, Munkács hősnőjével foglalkoznak.
Matematikából a 7. osztályosok a középpontos tükrözésről és a középpontos szimmetriáról tanulhatnak, művészetből pedig a 19. századi romantika egységes korstílussal, a meghatározó stílusjegyekkel, a jellegzetes épületekkel és képzőművészeti alkotásokkal ismerkedhetnek meg.
Ezt követően a 8. osztályosok a feltételezés, a sztereotípia és az előítélet fogalmairól tanulhatnak. Tizenegy órától délig - a szokásos módon - nyelvtanulás lesz: a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg oroszul jelentkezik. Délben kezdődik az Érettségi című műsor, magyar nyelvtanból az alá- és mellérendelő szerkezetekkel foglalkoznak.
Matematikából a kicsinyítés-nagyítás szabályairól, az arányosság témaköréről lesz szó, informatikából pedig az értékadásról, a változók típusairól, valamint programozási tételekről tanulhatnak a diákok. Földrajzból az energiahordozók különféle csoportjaival foglalkoznak, történelemből Magyarország II. világháborús részvételének körülményeiről és a magyar elit kiútkereséséről lesz szó. Az este 8 órakor kezdődő Mindenki Akadémiája pénteki adásában az 1552-es várháborúk szereplőinek árnyaltabb jellemrajzával foglalkoznak.