Izraelben már közel 3500 koronavírussal megfertőződött személy került kórházba vagy otthoni karanténba. A halottak száma tizenkettő. Közben az izraeli sajtó ma reggel Mahmúd ’Abbász palesztin elnök megbetegedéséről adott hírt. A megszállt Ciszjordániában egyébként 88, míg a Gázai övezetben mindössze két palesztinnál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. Izraelben súlyos a járványügyi helyzet, ám a zsidóknak azért van kedvük a palesztin elnök esetleges halálán gúnyolódni – írja a Jiszráél Há-Jom című hírportál.
Izraelben a legutóbbi adatok szerint eddig 3 460 személynél diagnosztizálták a koronavírusos fertőzöttséget, s ebből ötvennek az állapota súlyos, 39 embert lélegeztetőgépre kapcsoltak. A járvány következtében eddig 12 izraeli életét vesztette. Ezzel szemben 89 fertőzött fölgyógyult. Az elhunytak többsége Izraelben is az idősebb korosztályból, más betegségben is szenvedő állampolgárok közül kerül ki. Közben az Izraeli Egészségügyi Minisztérium rendellenességek miatt leállította a már elvégzett koronavírus-vizsgálatok eredményének továbbítását a gyógyászati központoknak. A laboratóriumi dolgozók szakszervezete bírálta a minisztériumot, mondván: „A bajt a rendetlenség és a szervezetlenség okozta”.
Zoom
Mahmúd Abbász palesztin elnök – a halálát kívánják (fotó: Háárec)
Ma éjszaka kiderült, hogy meghibásodott a számítógépes adatátviteli rendszer, amiért a minisztérium a hiba elhárításának bejezéséig visszatartja a vizsgálati eredményeket. A tesztelés és a mintavétel azonban folyik tovább. Az Egészségügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal munkacsoportja jelenleg a hiba elhárításán gőzerővel dolgoznak. Izraelben több településen, így Jeruzsálemben is, a Vörös Dávid-csillag szervezet fölállított olyan koronavírus-vizsgáló állomást, ahová az állampolgárok személyautóval behajthatnak, gyorsan leveszik tőlük a vizsgálati mintát, rögzítik az adataikat, majd továbbhajtanak.
Az izraeli sajtóban ma reggel fölröppent a hír, hogy Rámalláhban koronavírusos fertőzéssel, súlyos állapotban kórházba szállították Mahmúd ’Abbászt, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökét. A palesztin elnök hivatalában kiadott közlemény szerint viszont Mahmúd ’Abbásznak nincs semmi baja, s jelenleg otthonából követi a vírus terjedésének lassítására irányuló intézkedéseket. Ciszjordániában eddig 88, míg a mintegy egymillió 800 ezer lakosú Gázai övezetben mindössze kilenc palesztinnál mutatták ki a fertőzést.
Zoom
Fölirat Jeruzsálemben: Bejárat a Vörös Dávid-csillag területére. Végeztesd el a vizsgálatot, majd vezess tovább! Húzd föl a jármű ablakait, s tartsd be a rendezők utasításait!
Izraelben napról napra elkeserítőbb a járvány okozta helyzet, egyes települések utcái a zárlat miatt szinte kihaltak, ám a palesztin elnök lehetséges megbetegedéséről, sőt a halálról érkező hír kiváltotta sokak kárörvendését. Nézzünk egy-két kommentet a hivatkozott Jiszráél Há-Jom című újságban:
Nem így van!!! Ábu Mázen (Mahmúd ’Abbász – H. J.) veszettségben szenved. Csak halna meg!!!
Elhalasztják a Föld napját, helyette a Gázai övezetben és Libanonban már a föld alatt ünnepelnek.
Csak menjenek ki a Föld napján az utcára! Megengedjük nekik… Kellemes megfertőződést!
Izraeli zsidó: Meg van írva, hogy ne örülj ellenséged vesztének. Én nem örülök, hanem egyenesen boldog vagyok, és ujjongok.
Járjon sikerrel a korona!
Most nemcsak holokausztot cáfol, hanem a koronát is.
A modern Hitler baloldalisággal fertőzött, s ez sokkal rosszabb és gyilkosabb, mint a korona.
Bekebelezni! Bekebelezni! Bekebelezni! (Mármint Ciszjordániát – H. J.)
Milliónyi mártír elkapja majd a vírust. Még akkor is meghalnak, ha van lélegeztetőgépük – áram viszont nincs.
H. J. – Kuruc.info