2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:41 90 ezer mecsetet nyitott újra Szaúd-Arábia, de Mekka marad még zárva15:13 Trónus: Trianon véres oldala14:57 Állítólagos kínai karikatúra: elmosódott Dávid-csillag a jenki kaszás gyilokszerén14:39 Indiában exponenciálisan növekszik a fertőzöttek száma14:07 Brazília beelőzte Franciaországot: közel 29 ezer covidos halottal már a negyedik a "világranglistán"13:37 Krausz Tamás eszméletlen eszmefuttatása13:20 Két és fél hónap után újra nyitva az al-Aksza mecset13:04 Szünetel a gúnyhatár-átléptetés Záhonynál12:42 Emmi: júniustól a magánorvosok is csatlakoznak az EESZT-hez12:21 Újraindul Olaszország, de az egyidejű nyitás gondolatáért nem mindegyik tartomány rajong11:58 Koszovót és Szerbiát még a koronavírus sem békítette össze11:45 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 11:29 Benkő Tibor a Hősök terén koszorúzott11:06 Százezreket lopott egy ifjú páros Zalaegerszegen, de Keszthelyen véget ért a kalandjuk10:47 Kilenc év után szállított újra asztronautákat a fedélzetén amerikai űrhajó - először magáncég
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Egészséges fiatalok megfertőzésével küzdenek a vakcináért

Reklám

A legtöbb kutató úgy látja, a koronavírus-járványt nem leszünk képesek megállítani addig, amíg nem sikerül kifejleszteni a védőoltást ellene. Ez azonban túl sok időt vehet igénybe, egy nemrég publikált tanulmány ezért radikális megoldást javasol: egészséges fiatalok megfertőzésével juthatnánk közelebb a védelmet jelentő vakcinához – írja a Nature tudományos folyóirat.
Zoom
Ahhoz, hogy az oltás tökéletesen megbízhatóan működjön, és valóban segítsen a megelőzésben vagy a gyógyításban, már fertőzött embereken végzett tesztek tízezreinek kiértékelésére van szükség, ami érthető módon hónapokig, vagy akár évekig is eltarthat. Ezt gyorsítanák fel az amerikai kutatók azzal, hogy nagyjából száz egészséges szervezet megfertőzésével követnék nyomon a kifejlesztett ellenanyagok hatását a vírusra.
– Számos hasonló kísérletet végeztünk eddig is kevésbé halálos betegsége esetén, mint például a tífusz, influenza és malária – fogalmazott a lapnak Nir Eyal, a Rutger Egyetem bioetikusa, a tanulmány egyik szerzője. Hangsúlyozta, a kísérletek biztonságosak, az önkéntes tesztalanyok a lehető legkevésbé veszélyeztetett csoportból kerülnek ki, fiatalok és egészségesek, a lehetséges vakcinát pedig csak akkor fecskendezik beléjük, ha az előzetes vizsgálatok kimutatták, hogy a szer nem veszélyes rájuk. Ezt követően a csoport egyik része megkapja az oltóanyagot, a másik pedig placebót kap, végül jön a legyőzni kívánt vírus, amelynek működését, és reakcióját a vakcinára így valós időben követhetik a tudósok.
– A megfertőzött önkéntesek folyamatos orvosi felügyeletet kapnak, így a kockázat a minimálisra csökkenthető – mutatott rá Nir Eyal. – Sokuk számára talán még biztonságosabb is, ha kontrollált körülmények között fertőződik meg, mintha máshogy kapná el, és a hagyományos egészségügyi rendszerre lenne utalva – tette hozzá.
A kutató hangsúlyozta, a rizikó csökkentése mellett az önfeláldozó magatartás mindenképpen racionális a jelenlegi helyzetben, hiszen a vakcina az egyetlen esélyünk arra, hogy a társadalom kiszabaduljon a megtorpant gazdaság és az egyre emelkedő halálozási ráta csapdájából. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a kísérletekre csak etikus keretek között kerülhet sor, a résztvevőket teljes körűen tájékoztatni kell a veszélyekről.
Világszerte számos helyen kísérleteznek a vírusellenes vakcina előállításával. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) múlt szombaton közölte, hogy sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére.
(Magyar Hang)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready