Három repülőgép érkezett szerdán Magyarországra különféle védőfelszerelésekkel, például maszkokkal, amiket elsősorban egészségügyi dolgozók kapnak. További három gépet is várnak még ma. A regisztrált fertőzöttekből 17 ember van lélegeztetőgépen, hat százalék pedig intenzív ellátásra szorul. Az operatív törzs szerint az adatkezelési szabályok szerint jártak el, amikor sorszámmal, életkorral és nemmel részletezve közölték a fertőzöttek és elhunytak adatait.
Zoom
Rendőrök igazoltatnak egy járókelőt egy szekszárdi szupermarket előtt 2020. április 1-jén (fotó: MTI/Sóki Tamás)
525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, ez napról napra növekszik, de egyenletesen, mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Ez szerinte azt jelenti, hogy egyelőre a szoros kapcsolatban lévők adják át egymásnak a fertőzést.
A regisztrált 525 fertőzöttből: 25 százalék tünetmentes, 35 százalék enyhe tüneteket mutatott, 17 ember van lélegeztetőgépen, 6 százalékuk pedig intenzív ellátásra szorul, mondta Müller.
Az elmúlt napban négy idős beteg hunyt el, mindegyikük krónikus betegségben szenvedett, így az áldozatok száma 20-ra nőtt. Az elhunytak átlagéletkora 73 év, közülük 12 férfi, 8 pedig nő. Ez Müller szerint igazolja, hogy az időseket és a magas kockázatban lévőket érinti leginkább, de most már nincsenek kivételek. A fiatalok is ugyanúgy elkaphatják, és senki nem tudja, ki kitől kapja el a fertőzést. A tisztifőorvos emlékeztetett, hogy a vírus az egész ország területén jelen van.
A legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében található, de Müller szerint a vidékiek sem nyugodhatnak meg, sőt: úgy kell viselkednünk, mintha jelen lenne ott is - mondta. Müller szerint a lakosság körülbelül 80 százaléka megfertőződhet a koronavírussal, de nem észlel magán tüneteket, a vírust viszont így is tovább tudja adni.
A tisztifőorvos emlékeztetett arra, hogy mindig mossunk kezet, a munkahelyeken is, és a lakásba belépés után is rögtön fertőtlenítsünk. A bevásárlás után a táskát a lakás ajtaja elé tegyük le, a kabátot vegyük le, és fertőtlenítsünk. Cseréljünk ruhát, zuhanyozzunk, és tegyük külön a saját dolgainkat a többiekétől.
Kis Róbert alezredes szerint az operatív törzs folyamatosan figyeli a veszélyhelyzet rendeleteinek betartását. A bevezetett intézkedések a fertőzések és megbetegedések csökkenését okozta, így mindezt a veszélyhelyzet végéig fenntartják, tette hozzá.
Szerdán három járat érkezett Ferihegyre, védőfelszerelésekkel, maszkokkal, overálokkal, de még másik három járat is jönni fog ma. Ezeket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják.
Az alezredes szerint a legtöbb rendőri felszólításra az emberek együttműködőek voltak, de több rendészeti beavatkozásra volt szükség:
  • 1128 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozás óta,
  • ebből 956 figyelmeztetés,
  • 49 helyszíni bírság,
  • 123 szabálysértési feljelentés volt.
  • 9679 házi karantént rendeltek el eddig, ebből
  • 71 350 alkalommal ellenőrizték a házi karantént,
  • 322 esetben feljelentés volt ennek megszegése miatt.
  • 39 üzlet tulajdonosát figyelmeztették a rendeletek be nem tartása miatt, 25 helyszíni bírság ebből, 61 ember ellen feljelentést tettek.
Határhelyzet:
  • Ma éjféltől a magyar-osztrák határon engedélyezik az ingázó utazók munkába jutását, tehát ők átmehetnek a határon, nem kapnak 14 napos hatósági karantént.
  • Magyar-szlovák határon: teherforgalmat is engedik azokon a határátkelőhelyeken, ahol eddig a személyforgalom is megengedett volt, pl. Vámosszabadi, Somoskőújfalu.
122 büntetőeljárást indítottak, ebből
  • 19 közveszéllyel fenyegetés miatt,
  • 27 pedig rémhírterjesztés miatt történt.
Újságírói kérdésekre adott válaszok:
  • Aki két hétig kötelező hatósági házi karanténban volt, az túl van a lappangási időszakon, ők nem jelentenek veszélyt már a társadalomra, de a fertőtlenítési szabályokat ugyanúgy be kell tartaniuk.
  • Van olyan beteg, aki lélegeztetőgépen van az alapbetegsége miatt, pozitív lett koronavírusra, de utána kétszer is negatív lett a tesztje, így a koronavírusból meggyógyult. Az alapbetegsége miatt viszont továbbra is lélegeztetőgépen van.
  • A hivatalos statisztikai számok a koronavirus.gov.hu-n az eddig kimutatott pozitív esetek száma, de több vizsgálatot is végeznek egy-egy emberen, és a már gyógyultak is benne vannak a regisztrált esetek számában. Müller szerint az is lényeges, hogy több olyan ember van Magyarországon, aki tüneteivel nem jelentkezik orvosnál, így nem lehet benne a regisztrált számok között.
  • Müller szerint az adatkezelési szabályok szerint jártak el, amikor közölték a fertőzöttek és halottak részletes adatait, de a hitelesség miatt tették ezt, és szerinte ezekből nem lehet beazonosítani az érintetteket.
  • A Magyar Orvosi Kamara levele korrektül felsorolja az intézkedéseket a háziorvosok védelmében Müller szerint, és szét is osztják a védőfelszereléseket közöttük. Ugyanakkor szerinte voltak olyan esetek, amikor a háziorvosok nem kérték a védőfelszerelést, mert azt állították, nekik már van. Müller szerint a sebészeti szájmaszk elég védelem a háziorvosoknak, mert nem végeznek különféle beavatkozásokat. Türelemre kérte a tisztifőorvos a háziorvosokat, mert szerinte dolgoznak azon, hogy ellássák őket megfelelő védőfelszerelésekkel.
  • A Tirolból hazatérő magyaroknak két hét karanténba kell vonulniuk kötelezően Müller szerint. A tisztifőorvos viszont hozzátette, hogy többen voltak már Ausztriában közülük karanténban, és akinek nincs erről igazolása, annak itthon is karanténba kell vonulnia. Olyanok is vannak köztük, akik tünetmentesen eltöltöttek két hét karantént Ausztriában ellenőrzés alatt, erről kaptak igazolást, nekik itthon már nem kell karanténba vonulniuk.
  • Nem lazítanak semmin, hiszen a tömeges megfertőződések szakaszára készülünk. A lényeg, hogy laposan tartsuk a járványügyi görbét, hogy az egészségügyi rendszer fel tudjon készülni arra, ha "berobban" a járvány, és tömeges lesz.
  • Aki pozitív lesz koronavírusra, de jó állapotban van, és nem szorul kórházi kezelésre, akkor otthon maradhat házi karanténban. De a fertőzött ember által kidobott szemetet két szemeteszsákba tegyék, és néhány óra alatt elveszik azok fertőzőképessége.
  • A beteget megilleti a kapcsolattartási jog, így Müller azt javasolja az egészségügyi intézményeknek, hogy jelöljenek ki egy időpontot, mikor beszélhetnek családtagjaikkal. Csomagot is kaphatnak, de nem közvetlenül a családtagjaiktól átadva, hanem a dolgozóktól.
  • A nemzetközi teherforgalmi szabályok szerint a nehézgépjárművek csak meghatározott időben léphetnek be az országba, de csak a kijelölt utakon keresztül. Ennek betartását a magyar rendőrség és honvédség ellenőrzi.
  • Nincs arra igazolt tény egyelőre, hogy a BCG-oltás fokozná a szervezet védekezőképességét, ami segítene a koronavírus-helyzeten. Ha ez mégis beigazolódna, akkor az jó lenne Magyarországnak, mert 1953 óta mindenki kötelezően megkapja ezt az oltást.
  • Müller szerint fontos, hogy C-vitamint szedjünk és mozogjunk, mert ezekkel erősíthetjük a szervezetet.
  • A vírus könnyen kiszárad a környezetben, de nem kizárt, hogy rövid ideig megmarad a tárgyak felületén. Fontos a gyakori szellőztetés otthon, munkahelyen és üzletekben is, tartsunk távolságot egymástól a boltokban is.
  • Müller szerint egy fertőzött ember leginkább akkor fertőz, ha mutat is tüneteket.
  • A tömegközlekedési eszközökön is kevesebben utaznak, mint szoktak, de meg kell tartanunk a másfél méternyi távolságot, valamint mossunk gyakran kezet. A járműveket egyébként folyamatosan fertőtlenítik, válaszolta Müller a tömegközelekedési járatok ritkításáról.
  • Müller már korábban javasolta, hogy azoknál a betegeknél, akik ismeretlen eredetű vírusos tüdőgyulladást kapnak, végezzenek teszteket. Az eddigi vizsgálatok szerint nem mutattak ki a tüdőgyulladásos betegeknél olyan vírust, amit a koronavírus okozna. Ez Müller számára is meglepő volt, más eredményt várt, válaszolta Müller arra a kérdésre, miszerint: Minden tüdőgyulladásos tünettel vagy épp konkrétan tüdőgyulladással kórházban fekvő betegnél elvégzik a koronavírus-tesztet a jelenlegi eljárásrend szerint?
  • Egy pontos terv kidolgozott része, hogy milyen ütemben vetik be a kórházakat az ellátásba.
  • Az operatív törzsnek nincs hatásköre az autóparkolásokra, az autóvárakozási időkre, ennek díjszabásába nem tudnak beleszólni.
  • Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések az országba, ezeket szállítják a kórházakba az egészségügyi dolgozóknak Kiss szerint.
(Index nyomán)