Bezár!
2020. augusztus 14., péntek, Marcell napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Összeborultak Gyurcsány körül a ballibek: minden körzetben egy jelöltet indítanak22:14 London 2012 - eddig 139 doppingesetre derült fény21:42 Az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött Izraellel - azt hazudják, ez menti meg Palesztinát21:23 WHO-szakértő: a lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése21:05 Vicces jenkik: ők mindenhol beavatkoznak, de ha más teszi, akkor "aggódni" kezdenek19:44 Bejrút: az FBI is részt vesz a nyomozásban19:14 Letartóztatták Azerbajdzsán szerbiai nagykövetét18:52 Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot18:31 Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma17:50 Raktárba került jobboldaliság: anarcho-kommunistákat pénzel a kormány17:22 Egymillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban16:56 Romániában ismét csúcsot döntött a napi megbetegedések és elhalálozások száma16:35 Szükségállapotot vezettek be a libanoni fővárosban16:07 Mindenki megnyugodhat: Biden alelnöke ugyan színes, de a családja zsidó, és támogatja Izrael telepespolitikáját is15:47 Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Müller: sokkal komolyabb fegyelmezettségre van szükség

Reklám

Müller Cecília ezúttal is a friss adatokkal kezdte: 733 embernél diagnosztizálták már a fertőzést, 2 újabb idős, beteg ember pedig elhunyt. Ezzel 34-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható elhalálozás. A gyógyultak száma is növekszik, 66-an távozhattak az intézményekből így. A mintavételek száma is „egyre nagyobb mértékben emelkedik”, már 21 ezer 250 laboratóriumi vizsgálat készült.
Zoom
Az országos tiszti főorvos kifejezetten a budapestiekhez szólt: egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb fertőzött a fővárosban van. Az összes igazolt beteg 42 százaléka. Ha Pest megyét is bekapcsoljuk ebbe a körbe, akkor már 62 százalék ez az arány. – Nagyon nagy a kockázata, hogy a fővárosban berobban a járvány – fogalmazott Müller Cecília. Ezért a budapestieket még jobban kérte, hogy vegyék komolyan a kijárási korlátozásokat. Sokan ugyanis szerinte rosszul értelmezik azokat a korlátozásokat, az emberek, ha tehetik, maradjanak otthon. Az idősek esetében sem jelenti azt, hogy 9 és 12 óra között az utcán kell tartózkodnia. A fiatalok pedig kerüljék a csoportos találkozásokat. – A számok azt mutatják, hogy ezen a téren még sokkal komolyabb fegyelmezettségre van szükség – mondta.
Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa is a már ismert adatokról számolt be: többek között 4 millió maszk, 400 ezer védőruházat érkezett hazánkba. Tirolból két konvojban érkeztek haza magyarok, 149-en első körben, 70-en második körben. A hatósági házi karanténban lévőket már 103 ezerszer ellenőrizték. A kijárási korlátozások kapcsán a budapesti rendőrök jelentették, hogy a Városligetben, Normafán és a Margitszigeten is csoportosulások is vannak. A XIII. kerületben egy illegális gyorsulási versenyen léptek fel a rendőrök. A belvárosban, a Király utcában és a Gellért téren is „csoportképző helyeket” találtak. Csak tegnap 24 feljelentést tettek és összesen 301 esetben szankcionáltak ezek miatt. Az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt csak Budapesten 41 feljelentést tettek. Gyanúsítottként hallgattak ki, és őrizetbe vettek egy 29 éves orosházi férfit, aki egészségügyi maszkokat és fertőtlenítőszereket árult, de miután megkapta a pénzt, elérhetetlenné vált.
Az újságírói kérdések következnek:
 • A bevásárlásnak is megvannak a higiénés szabályai: olyan terméket vegyünk le a polcról, amin láthatóan nincs szennyeződés. Ne tapogassuk végig az árukat. A vásárlónak nem kell kesztyűt használnia, de ha a boltból kijön, fertőtlenítse a kezét. Otthon az első dolog a kézmosás legyen. Ha valamelyik áru nem tiszta, érdemes áttörölni.
 • Ha másnak vásárolunk, akkor lerakhatjuk az ajtaja elé a megvett holmit, és így nem kell találkozni sem.
 • Budapesten több kórházban ápolnak betegeket, de Müller Cecília konkrétan nem mondta el, hogy hol. Ahogy a fertőzöttek száma emelkedik, a kijelölt intézmények ellátják az ápolásra szorulókat.
 • Kiss Róbert elmondta, hogy akkor kezdeményeznek súlyosabb intézkedést a kijárási korlátozások megszegése miatt, ha valaki többször megszegi a szabályokat vagy nem hagyja abba a felszólítás ellenére. – Sajnos azt tapasztaljuk, hogy az emberek türelme egyre fogy, és egyre többen szegik meg a szabályokat – mondta. A rendőri létszám egyelőre megfelelő.
 • Ismét a maszkviselés a téma, miután Szlávik János emellett foglalt állást. Müller Cecília megismételte, ha valaki betegnek érzi magát, ne menjen ki a lakásból. Aki pedig egészséges, és biztonságérzetet ad neki, az nyugodtan hordja.
 • A jelenlegi állapot szerint egyelőre elbírják a laboratóriumok a tesztek elemzését. Ha szükséges a bővítés, akkor meg fogják tenni.
 • Semmi esetre se gyűljenek össze baráti társaságok, családok, még a ház udvarában vagy a nyaralóban se.
 • A szappanos kézmosás azért fontos, mert mindenféle szennyeződést lemos. Ehhez folyóvíz kell és a legjobb a folyékony szappan. Bármilyen szappant lehet használni, alaposan le kell öblíteni és alaposan megtörölni a kezünket, ha lehet papírtörlővel.
 • Számos kísérlet zajlik a világban a gyógyszer megtalálására. Itthon jelenleg egy protokoll szerint végzik az ápolást, de erről nem árult el többet Müller Cecília.
 • Az egészségügyi dolgozók fertőzöttségéről nagyon különféle adatok vannak világszerte. Jellemzően az összes fertőzött 10 százaléka szokott lenni egészségügyi dolgozó, de van, ahol ennél nagyobb az arányuk. Gulyás Gergely szombaton közölte, hogy itthon 85 egészségügyi dolgozó lett beteg, ez 12 százalékot jelent. A frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók egy „magas kockázatú populáció” jelenleg: nekik nagyon fontos, hogy használják az egészségügyi védőfelszerelést. Ezekért egyébként harc zajlik a világban, a kormánynak minden fortélyt be kell vetnie, hogy szerezzen.
 • Még tudományos igazolásra vár, hogy a TBC elleni BCG oltás valóban enyhíti-e a betegség tüneteit. Ha ez igazolódna, akkor ezzel előnyt élveznénk, hiszen ez nálunk kötelező védőoltás 1953 óta.
 • Ha egy egészségügyi dolgozónak pozitív lesz a tesztje, a járványügyi szakemberek feltérképezik a szoros kontaktusait, vagyis más egészségügyi dolgozókat és családtagokat.
 • Vannak kórházi osztályok járványügyi zárlat alatt: Müller Cecília elmondása szerint ha egy kórházi osztályon több beteget is ápolnak, akkor az egész osztály felvételét korlátozni kell.
(Magyar Hang nyomán)
Frissítés: Operatív törzs: a járvány "berobbanását" kockáztatják a fegyelmezetlen budapestiek
Alább az MTI összefoglalója.
Budapest több pontján a kijárási korlátozások ellenére csoportosulnak az emberek a közterületeken és ezzel a járvány "berobbanását" kockáztatják - erről beszéltek a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnap délelőtti online sajtótájékoztatóján.
Kiss Róbert rendőr alezredes, a központ munkatársa elmondta: a kijárási korlátozásokat ellenőrző fővárosi rendőrök szombaton jelentős csoportképző helyeket észleltek a Városligetben, a Margitszigeten, a Normafánál, a belvárosban pedig a Király utca és a Gellért tér környékén. A XIII. kerületben még illegális gyorsulási verseny is volt. A rendőrség a csoportosulásokat felszámolta: szombaton a fővárosban 301 intézkedést hajtott végre, 24 feljelentést tett és 14 esetben szabott ki helyszíni bírságot.
Az üzletek nyitvatartásának ellenőrzése nyomán országszerte 64 feljelentést tettek a rendőrök, ebből a fővárosban 41-et - tette hozzá az alezredes.
Kiss Róbert elmondta azt is, hogy szombat este, illetve vasárnap hajnalban több mint 200 magyar térhetett haza az ausztriai Tirolból buszokkal, személyautókkal. Az első konvoj a szombat esti órákban lépte át a határt Hegyeshalomnál, egy busszal és 30 személyautóval 149-en érkeztek, a második konvojjal vasárnap hajnalban egy busszal és 22 személyautóval 70-en.
Felidézte: szombaton hét repülő érkezett 4 millió sebészeti szájmaszkkal, 400 ezer védőöltözettel, 100 ezer védőszemüveggel és 6 ezer arcvédővel. Ezeknek készletezését, raktározását és őrzését végzik - tette hozzá.
Román vendégmunkások tömegei jelentek meg a gúnyhatáron
Beszámolt arról is, hogy a román-magyar határszakaszon jelentős számban jelentek meg román vendégmunkások, céljuk visszajutni nyugat-európai munkahelyükre. Őket egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, ha tünetmentesek, a rendőrök megvizsgálják, hogy a célországba van-e belépési jogosultságuk. Szombat este azonban ezt nem tudták ellenőrizni, így felfüggesztették a beléptetésüket és kérték a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy az ezzel kapcsolatos adatokat adja meg az operatív törzsnek.
Kiss Róbert kitért arra, hogy eddig 13 435 hatósági házi karantén rendeltek el, amelyeket 103 305 alkalommal ellenőriztek.
A határforgalomról elmondta, hogy a teherforgalomban Röszkénél a belépő forgalomban tapasztalható kisebb fennakadás, személyforgalomban pedig a kilépő oldalon Nagylaknál.
Az alezredes arra is felhívta a figyelmet, hogy a fővárosban az V. kerületi rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy 29 éves orosházi férfit, aki egészségügyi maszkokat és fertőtlenítő szereket árult az interneten, majd amikor megkapta a vételárat, az ígért védőeszközöket nem küldte el és a vevők számára elérhetetlenné vált. A férfit őrizetbe vették és javaslatot tettek a letartóztatására.
Fogyóban az emberek türelme
A kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szembeni rendőri fellépésre vonatkozó kérdésre azt mondta: egy rendőri intézkedésnek jogszerűnek, szakszerűnek és az arányosság követelményét is szem előtt tartva szükségesnek kell lennie. Súlyosabb szankciókra számíthatnak azok, akik többször is megsértik a korlátozás szabályait, vagy a szabálysértést a rendőri felszólítás ellenére sem hagyják abba. Hozzátette: azt tapasztalják, hogy fogyóban az emberek türelme és többen megszegik a szabályokat, mint korábban. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat mindenki betartsa - fogalmazott Kiss Róbert.
Arra a kérdésre, hogy szükséges-e nagyobb rendőri létszám a közterületeken, azt válaszolta: értékelésük szerint jelenleg megfelelő a rendőri létszám, de folyamatosan elemzik a helyzetet és ha több rendőrre van szükség, akkor döntést hoznak erről.
Szerdán lesz döntés
A kijárási korlátozások esetleges szigorítására irányuló kérdésre azt mondta: a különleges jogrendi időszakban erről döntést hozni a kormány jogosult, az operatív törzs szerdán tesz javaslatot arra, hogy a korlátozásokkal kapcsolatban szükség van-e szigorító, esetleg enyhítő lépésekre.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready