2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél19:04 Gyöngyöspatai csoda: 11-re már végez a leckével az összes purdé, csak a tanároktól nem tudnak tanulni18:52 Konronavírus-fertőzött lett a belga királyi unokaöcs18:37 Adminisztratív értelemben is véget ért a járvány Szlovéniában18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

A szejm elfogadta a levélszavazásról szóló törvényt

Reklám

Megszavazta hétfő este a lengyel alsóház (szejm) azokat az előírásokat, amelyek szerint az idei elnökválasztást a koronavírus-járvány miatt levélszavazással bonyolítják le, az eredetileg május 10-re kiírt voksolást pedig a házelnök egy héttel későbbre halaszthatja el.
Az új előírások mellett a 460 fős, nagyrészt videokonferencia formájában ülésező szejmben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 230 képviselője szavazott igennel, 226 ellenzéki képviselő ellenezte a tervezetet. Tartózkodott a szavazástól a PiS frakciójához tartozó Egyetértés (Porozumienie) kispárt két tagja, két frakciótag ellenszavazatot adott le.
A levélben szavazás, valamint a május 10-ei választási időpont betartása miatt lemondott hétfő délelőtt Jaroslaw Gowin lengyel kormányfőhelyettes, tudomány- és felsőoktatásügyi miniszter, jelezve egyúttal: a PiS tervezetét ő nem, de az Egyetértés képviselőinek többsége támogatni fogja.
A kormánypárti tervezet eredeti változatának napirendre tűzését az alsóház végül hétfő délben nem hagyta jóvá, mivel ugyanannyian támogatták, ahányan ellenezték ezt. A PiS-frakció egy-egy tagja ugyanis tartózkodó, illetve ellenszavazatot adott le.
A PiS a nap folyamán egy másik, a járvány miatt a választási időpont egyhetes elhalasztását lehetővé tevő, valamint a levélben szavazást szintén elrendelő tervezetet nyújtott be. Az alsóházban ebben a változatban megszavazott előírások most az ellenzéki többségű szenátus elé kerülnek. A felsőháznak 30 napon belül kell döntenie róluk, így a májusi választás - amennyiben az államfő is jóváhagyja ezt - az új szabályok szerint lenne lebonyolítható.
A parlamenti vita során az ellenzéki képviselők a járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva a választások elhalasztását követelték. Többen úgy látták: a választásokig még hátramaradt időben lehetetlen technikailag előkészíteni a Lengyelországban eddig csak szűkkörűen alkalmazott levélbeli szavazást. Hivatkoztak arra is, hogy a lengyel jog szerint a szavazás előtt fél évvel nem lehet módosítani a választási rendszeren.
A PiS képviselői szerint viszont az új előírások nem a választási rendszeren, hanem csak a szavazás technikai lebonyolításán változtatnak, a módosítás pedig nem fogja befolyásolni a választási eredményt. Ráadásul a járványhelyzetben a levélben szavazás biztonságos az állampolgárok egészségére nézve, és lehetővé teszi a választójog széleskörű gyakorlását - hangsúlyozták a kormánypárti képviselők.
A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski már a múlt héten rámutatott: a választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené.
A lengyel közszolgálati televízióban hétfőn közölt felmérés szerint a lengyelek 58,5 százaléka biztonságosnak tartja a levélben szavazást a járvány idején, 41,5 százalék ellenkező véleményen volt. A válaszadók 57,5 százaléka jelezte, hogy részt vesz az így lebonyolítandó választáson.
A lengyel államfőt közvetlenül választják. Amennyiben az első fordulóban a győztes jelölt nem kapja meg a szavazatok több mint felét, két héttel később második fordulót tartanak, amelyben a két legsikeresebb jelölt mérkőzik meg egymással. Eddigi felmérések szerint Andrzej Duda jelenlegi elnök egyértelműen a szavazás fő esélyese.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready