Nehezen felfogható esetekről számolnak be a Románia Lombardiájává vált Suceava sürgősségi kórházából, amely az ország legfőbb koronavírus-gócpontjává vált, emiatt az egész megyeszékhelyet és a környező nyolc települést is karantén alá vonták.
Zoom
Gyászoló hozzátartozók egybehangzó beszámolója szerint a fertőzésben elhunyt hozzátartozók holttestét úgy adják ki a kórház halottasházából, hogy figyelmeztetik őket: illendő némi anyagiakkal hozzájárulniuk a halottasház személyzetének jólétéhez.
Egy volt rendőr, aki 25 évig szolgált a rendőrségnél, elmondta: 80 éves, a kórházban elhunyt édesapja holttestét készült átvenni egy temetkezési vállalkozás sofőrjével együtt, aki figyelmeztette: száz lejt (kb. 7500 Ft) „kell” lepengetnie.
A „persely” egy fekete cipősdoboz volt, ebbe dobta a pénzt, és gyorsan le is fedték, nehogy megfertőződjön.
Az exrendőr elmondta: azt hitte, hogy a pénz a temetkezési vállalkozásnak kell a holttest gondozására, azonban kiderült, hogy nem, az összeg a halottasházban maradt, és az ott dolgozó asszisztensnőhöz került.
Ráadásul az ottani illetékesek az édesapja telefonját sem adták vissza.
Egy másik férfi, akinek az édesanyja hunyt el, ugyanígy járt: tőle is elkérték a száz lejt, és az édesanyja ékszereit, pénztárcáját és telefonját is csak akkor adták oda neki, amikor ezt határozottan követelte.
Egy harmadik érintett ugyanezt mondta: még minimális empátiát sem mutatva tarháltak tőle száz lejt.
Mindezt annak ellenére, hogy az ajtón plakát hirdeti: a halottasház szolgáltatásait az egészségbiztosítási pénztár finanszírozza.
Mindezt olyan körülmények között művelik a halottasház alkalmazottai, hogy a karantén miatt minden, a kórházban elhunyt páciensre fertőzöttként tekintenek, így a holttesteket zárt koporsóban adják ki, a temetést pedig még aznap le kell bonyolítani, minimális számú résztvevővel.
Hát ennyit az emberségről, a szolidaritásról és a gyászban nyújtott vigaszról a 2020-as év Romániájában, az ország koronavírus által leginkább sújtott városában - vonja le a következtetést a Főtér.ro.
Hóra a kórház udvarán
A craiovai járványkórházban a frontvonalban dolgozó alkalmazottak testületileg az udvarra vonultak, összekapaszkodtak, és eljárták a bocskorosok nemzeti táncát.
A kórház Facebook-oldalára feltöltött videó nem mindenkinek tetszett a hozzászólások alapján, kaptak hideget-meleget, olyan is akadt, aki arra emlékeztette a táncosokat, hogy elég régen elmúlt már a kommunizmus, nem kell már a munkahelyen táncra perdülni, mint a legendás Megéneklünk, Románia című műsorban.