Kínai orvosszakértők beszámolója szerint az ország észak-keleti részén az elmúlt napokban koronavírussal diagnosztizált betegek más tüneteket produkálnak, és hosszabb a betegség lappangási ideje is, mint azoknál, akik hónapokkal ezelőtt Vuhanban fertőződtek meg a járvány kezdetén.

Qiu Haibo, az ország egyik legnevesebb orvosa az állami televízióban számolt be csapata legújabb megfigyeléseiről. Mint mondta, a Hejlungcsiang és Csilin tartományban az utóbbi időszakban azonosított eseteknél elnyúlik a lappangás idő, és a tüneteik sem tipikusak.
Közölte, a fertőzötteknek nincs lázuk, de rendkívül fáradékonyak, és torokfájással küzdenek. Egyeseknek egyáltalán nincsenek tüneteik, bár ez nem újdonság.
A Global Times című lap szerint a vuhani pácienseknek jellemzően egy-két héttel azután már negatív lett a tesztjük, hogy megjelentek az első tünetek. Az új betegek szervezetében viszont most ennél hosszabb idő után is kimutatható a fertőzés. Ez a koronavírus mutálódására utaló jel.
Csilin tartományban a hivatalos adatok szerint jelenleg 25 ember ápolnak kórházban. A régióhoz tartozó Shulan városát egyébként a napokban teljes karantén alá vonták egy esetleges második hullám megelőzése érdekében.
(BBC - 24 nyomán)