Bulgáriában 4212 koronavírusos fertőzéses esetet regisztráltak pénteken, 798-cal többet, mint előző nap - közölte szombaton internetes oldalán a bolgár egészségügyi minisztérium.
A hétmilliós országban a fertőzöttek száma 94 237-re nőtt. Nyolcvanöten haltak meg egy nap alatt, a járvány kezdete óta pedig 2055-en.
A kórházakban 4949 beteget kezelnek, 288-at az intenzív osztályokon. Egy nap alatt 12 413 tesztet végeztek el.
A tárca adatai szerint az egészségügyiek körében 3758-an betegedtek meg a kórban. Súlyos hiány van egészségügyiekből, mentősökből és kórházi ágyakból.
Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, október elején indult rohamos emelkedésnek a fertőzöttek száma. A többi balkáni országhoz hasonlóan itt is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését.
Az országban március 8-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet, március 13-tól május 14-ig rendkívüli állapot volt érvényben a járvány miatt. A most is hatályban lévő rendkívüli helyzetet november végéig hosszabbította meg a kormány. Kötelező a maszk viselete a zárt nyilvános helyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön, és közösségi távolságtartásra is kötelezik a polgárokat.
(MTI)