Amerikai püspökök intenek: lehetőség szerint kerüljük a Johnson & Johnson koronavírus elleni oltóanyagát, mert azt abortusszal megölt gyermekek sejtjeinek sokrétű felhasználásával állították elő.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) egy hete engedélyezte a Johnson & Johnson (Janssen) oltóanyagának használatát. A Biden-kormányzat ennek kapcsán jelentette be, hogy a gyógyszergyárral együttműködve országszerte jelentős haladást érhetnek el az átoltottság terén.
Zoom
A Charlotte Lozier Intézet kutatásai szerint az új oltóanyag előállításához abortált magzatok sejtvonalait használták mind a fejlesztés, mind a gyártás, mind pedig a laboratóriumi tesztelés során. Bár maga az oltóanyag nem tartalmaz abortált magzatoktól származó sejteket, az amerikai püspöki kar állásfoglalása szerint mégis komoly erkölcsi problémákat vet fel a Johnson & Johnson oltóanyaga:
A Johnson & Johnson COVID-19 elleni oltóanyagának az Amerikai Egyesült Államokban történő alkalmazása erkölcsi aggályokat vet fel egy olyan oltóanyag engedélyezésével kapcsolatosan, melynek kifejlesztése, tesztelése és gyártása mindvégig abortuszból származó sejtvonalak felhasználásával történt.
Az állásfoglalás kitér arra is, hogy
…bár a Pfizer és a Moderna oltóanyagaival kapcsolatban is lehetnek aggályaink, mert ezek tesztelése közben is abortuszból származó sejtvonalakat használtak, de e cégek legalább a gyártás folyamán elálltak ettől. Ezzel szemben a Johnson & Johnson oltóanyagának kifejlesztését, tesztelését és gyártását is mindvégig abortuszból származó sejtvonalakkal végezték, ami csak fokozza erkölcsi aggályainkat.
A Hittani Kongregáció úgy ítélte meg, hogy
mindaddig, amíg nincs elérhető és etikailag feddhetetlen módon előállított Covid-19 oltóanyag, addig erkölcsileg elfogadható minden olyan oltóanyag igénybevétele is, amelyek előállításához abortált magzatok sejtvonalait használták a kutatásban és a gyártási folyamatokban. Mindazonáltal, ha az ember választhat egyformán biztonságos és hatékony COVID-19 oltóanyagok között, akkor olyan mellett kell dönteni, amelynek előállításához a lehető legkisebb mértékben vettek igénybe abortált magzati sejtvonalakat. Ezért hát, ha választhatunk a vakcinák között, akkor ne a Johnson & Johnson (Janssen), hanem inkább a Pfizer vagy Moderna terméke mellett döntsünk.
A közlemény szerint továbbra is ragaszkodnunk kell ahhoz az elvi állásponthoz, mely szerint a gyógyszergyáraknak fel kell hagyniuk az abortuszból származó sejtvonalak felhasználásával. A világszerte oly sok halált és szenvedést okozó járvány láttán ugyanakkor azt is megerősítik, hogy „az oltásban való részvétel a szeretetnek olyan megnyilvánulása, amely a közjót szolgálja.”
A több katolikus által is aggályosnak tekintett AstraZeneca-vakcina szintén abortuszból származó sejtvonalak felhasználásával készült.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy a jelenleg elérhető COVID-19-oltóanyagok mindegyike többé kevésbé kivétel nélkül abortált magzatok sejtvonalaira vezethető vissza. A Charlotte Lozier Intézet ugyan azonosított már néhány olyan terméket is, amelyek nem abortált magzatok sejtvonalaival készültek, ezek azonban eddig még nem kerültek piacra.
Jó hír viszont, hogy a Sanofi-Pasteur vállalatnak, a világ egyik legnagyobb oltóanyaggyártójának tavalyi bejelentése szerint hozzáláttak egy olyan új és etikailag teljesen elfogadható oltóanyag piaci bevezetéséhez, mellyel kiváltható lesz a régi, járványos gyermekbénulás elleni, vitatható, de az „átoltottságot” elvakultan fetisizálók és hatósági kényszerrel ránk tukmált orvosdiktátorok oltóanyaga. Ismeretes, hogy azt szintén abortált magzatok sejtvonalaival állítottak elő, ezért ennek kötelező jellegű beadásával szemben világszerte, így Magyarországon is sok, élő lelkiismeretű család tiltakozik jelenleg is...
dr. Téglásy Imre